學人玩迷毛(完)

作者: B17 发表于 2020-4-27 23:01:56
10858 162
MasterTT 發表於 2020-5-1 14:45:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-5-1 14:42
要知有幾難, search 孢芽就搵到好多資料, 但我都種左好幾年毛, 一粒孢芽都未生過 ...

查過了,迷你毛才有孢芽!
己己另 發表於 2020-5-1 14:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-5-1 14:42
要知有幾難, search 孢芽就搵到好多資料, 但我都種左好幾年毛, 一粒孢芽都未生過 ...

冬天要減光的,黎緊會試下。
powergun 發表於 2020-5-1 14:52:56 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-1 14:50
冬天要減光的,黎緊會試下。

好似話夠凍至會出孢芽的
己己另 發表於 2020-5-1 15:18:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-5-1 14:52
好似話夠凍至會出孢芽的

我參考左ICPS嘅建議。
https://www.carnivorousplants.org/grow/guides/PygmyDrosera

光照時間易控制,但溫度較難,最多係俾包blue ice佢,唔知得唔得。
powergun 發表於 2020-5-1 15:20:08 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-1 15:18
我參考左ICPS嘅建議。
https://www.carnivorousplants.org/grow/guides/PygmyDrosera

都係等天意, 或者遲d 香港會凍耐d 呢
Victor9394 發表於 2020-5-3 00:51:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-4-29 10:02
我知呀,不過花細,觀賞價值不高,反而喜歡佢啲葉,好似個廁所刷,黐住點點水珠  ...

要靠量取勝
B17 發表於 2020-6-20 16:57:33 |顯示全部樓層

之前見有粒野生出來,以為係青苔花,今朝發現原來係迷毛花
Drosera Carbarup-2020-C004.jpg
Drosera Carbarup-2020-C004 - Copy.jpg
powergun 發表於 2020-6-20 22:27:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-20 16:57
之前見有粒野生出來,以為係青苔花,今朝發現原來係迷毛花

青苔都有花架?
B17 發表於 2020-6-20 22:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-6-20 22:27
青苔都有花架?

唔係真花,一粒青綠色嘅嘢,裡面有孢子
己己另 發表於 2020-6-21 11:15:00 |顯示全部樓層

我又借個位jam下相。無點打理,種到亂jojo咁。

IMG_1360-01 (1).jpg

B17 發表於 2020-6-21 11:23:49 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-21 11:15
我又借個位jam下相。無點打理,種到亂污jojo咁。

我的擺露台,有陽光,點解咁綠,唔紅?
己己另 發表於 2020-6-21 11:49:14 |顯示全部樓層
品種問題?我見有D種係唔會太紅的。你呢種係咪月亮湖?
試下加燈睇下有無分別。
B17 發表於 2020-6-21 11:59:07 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-21 11:49
品種問題?我見有D種係唔會太紅的。你呢種係咪月亮湖?
試下加燈睇下有無分別。 ...

人種我又種,我都唔知乜品種
算啦,露台加燈太煩複,話唔定過唔到夏天,做乜都冇用
己己另 發表於 2020-6-21 12:25:43 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-21 11:59
人種我又種,我都唔知乜品種
算啦,露台加燈太煩複,話唔定過唔到夏天,做乜都冇用
...

其實轉紅係部分植物(包括食蟲植物)對高光照產生嘅補償反應。因為高光照雖然會增加光合作用速度,但高光能亦會(特別係當中嘅紫外線)破壞細胞結構,所以植物細胞會製造更多花菁素吸收光能。

所以轉紅只係表示光照夠強,唔紅亦唔一定代表生長條件欠佳。只係照幾光係足夠之餘又唔stressful好難定,所以不如開燈長照啦一定夠光,反正紅D好似又靚D。

茅膏菜生長得形態正常,有出葉有水珠有花開,我覺得即係生長ok啦。
B17 發表於 2020-6-21 18:02:36 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-21 12:25
其實轉紅係部分植物(包括食蟲植物)對高光照產生嘅補償反應。因為高光照雖然會增加光合作用速度,但高光能 ...

話口未完曬傷了,渡夏成疑
Drosera Carbarup-2020-C005.jpg
B17 發表於 2020-7-8 18:27:34 |顯示全部樓層
以為第三粒Drosera Spathulate var. Lovellae種子已經死咗,個半月突然發芽

Drosera Spathulate var. Lovellae-2020-004.jpg
己己另 發表於 2020-7-8 20:31:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-8 18:27
以為第三粒Drosera Spathulate var. Lovellae種子已經死咗,個半月突然發芽

其他個d唔種埋佢?
B17 發表於 2020-7-8 20:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-8 20:31
其他個d唔種埋佢?

早排種咗啦,依家就只有等.......
B17 發表於 2020-7-22 22:39:34 |顯示全部樓層
之前曬傷嘅迷毛終於復原,又出花冧
Drosera Carbarup-2020-C006.jpg

發芽個多月Drosera Spathulate var. Lovellae,仍然細到要用放大鏡睇
Drosera Spathulate var. Lovellae-2020-005.jpg
己己另 發表於 2020-7-23 09:53:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-22 22:39
之前曬傷嘅迷毛終於復原,又出花冧

小苗都係正常size