救救小夾夾

作者: WinC 發表于 2020-4-21 10:35:32
1796 12

救救小夾夾, 第一次種,
一月買回來都覺得幾好, 很多夾夾, 3月已黑了很多夾夾, 我剪咗, 但仍青BB, 昨晚看到它這樣, 好像出了大問題, 請各位花友看看和指教吓(現在腰水中)感謝晒!
MasterTT 發表於 2020-4-21 10:54:18 |顯示全部樓層
啲夾綠咗好多,唔夠光吖!
回復

WinC 發表於 2020-4-21 11:24:13 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-21 10:54
啲夾綠咗好多,唔夠光吖!

可能係! 今天已放到有陽光的位置, 希望它能活下去.

加油呀!  發表於 2020-4-21 13:02
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-21 13:46:46 來自手機 |顯示全部樓層

條莖黑ing。。。
夾係食光怪,唔夠光 就不能完全腰水(会 up 根)
之前光照情況如何,例如户外陽光直曬,室內晒燈,或乜都冇?
用咩水?
回復

WinC 發表於 2020-4-21 17:39:48 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-21 13:46
條莖黑ing。。。
夾係食光怪,唔夠光 就不能腰水(会 up 根)
之前光照情況如何,例如户外陽光直曬,室內晒 ...

現放在室外, 但只有半日陽光, 今晚回去拿起d 水, 已浸咗一日了
回復

WinC 發表於 2020-4-21 17:40:18 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-21 13:46
條莖黑ing。。。
夾係食光怪,唔夠光 就不能腰水(会 up 根)
之前光照情況如何,例如户外陽光直曬,室內晒 ...

現放在室外, 但只有半日陽光, 今晚回去拿起d 水, 已浸咗一日了
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-21 18:13:30 來自手機 |顯示全部樓層
WinC 發表於 2020-4-21 17:40

用咩水養?
有可能 要 小心拆 棵 芯利睇睇 (不要整斷d根) ,
希望 个芯未黑晒。。。
回復

WinC 發表於 2020-4-22 09:14:30 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-21 18:13
用咩水養?
有可能 要 小心拆 棵 芯利睇睇 (不要整斷d根) ,

用普通水, 依家拿D根出來睇, 我好論盡, 怕唔怕會整死佢?
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-22 09:31:22 來自手機 |顯示全部樓層
WinC 發表於 2020-4-22 09:14
用普通水, 依家拿D根出來睇, 我好論盡, 怕唔怕會整死佢?

只可以用蒸餾水(幾蚊 1.5L, 不要用有礦物那種,或者雨水! )
冇信心的,就放你家最曬的成方,等d植料乾d先(6-7成),放水去盆底,等佢吸十分鐘,有剩敢水就清!
以後就,跟植料乾度加水!(所以通風, 潮濕有影響!)
希望 ,佢過到呢關!
回復

WinC 發表於 2020-4-22 09:54:14 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-22 09:31
只可以用蒸餾水(幾蚊 1.5L, 不要用有礦物那種,或者雨水! )
冇信心的,就放你家最曬的成方,等d植料乾d先 ...

今日又落雨冇太陽, 已搬到不淋雨的地方, 今晚回去睇吓佢點, 再用蒸餾水淋下D水苔, 換水質, 等乾咗才浸吓個底, 請問這樣是否正確?
以前冇這些知識, 來到這裡睇咗幾日才知道多點知識, 多謝晒各位抽時間解答希望小夾夾會回復正常啦!
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-22 10:31:00 來自手機 |顯示全部樓層
WinC 發表於 2020-4-22 09:54
今日又落雨冇太陽, 已搬到不淋雨的地方, 今晚回去睇吓佢點, 再用蒸餾水淋下D水苔, 換水質, 等乾咗才浸吓 ...

因不夠/冇陽光, 暫時不要加水,放在 通風位,(等佢乾番d 先用蒸餾水冲透)  短暫水喉水 OK,如長時間,水喉水嘅礦物質对佢冇益!
但長時間,淨係靠陽光,而光源不穩定,就要諗諗辦法。

p.s. 小苗領養个Post 待你覆(今日 6点前)
回復

WinC 發表於 2020-4-22 16:41:50 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-22 10:31
因不夠/冇陽光, 暫時不要加水,放在 通風位,(等佢乾番d 先用蒸餾水冲透)  短暫水喉水 OK,如長時間,水 ...

多謝你! 我會照做的!  
我剛剛放棄咗那小苗了, 因為我度陽光不夠, 唔想浪費小苗, 待其他人養吧!
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-22 18:00:53 來自手機 |顯示全部樓層
WinC 發表於 2020-4-22 16:41
多謝你! 我會照做的!  
我剛剛放棄咗那小苗了, 因為我度陽光不夠, 唔想浪費小苗, 待其他人養吧!  ...

小苗那種 对光要求低好多!
回復