Sinn. 'Mighty Mouse' 花形記錄,不定期更新。附品種補充。

作者: yoeng 发表于 2020-4-19 18:26:42
2797 19

Sinn. 'Might Mouse'這個品種的基因可能有點不穩定,開出的花經常不同,所以想做個記錄。(只看記錄請按「只看大圖」)

* 老身的'Might Mouse'很容易長成一坨亂葉又不開花,因爲此品種會同時長出許多側芽,但是每枝芽的莖很短,結果長大時全部擠在一起,不長大也不開花,我的植株己經發生過幾次了,近日得出個結論,就是要修剪。方法很簡單,只要準備一隻細尖嘴鉸剪(如眉剪)和尖嘴鑷子,不用理會有多少枝,先將外圍老葉剪走,待看得清楚時,就可以將弱枝拔除,只留下幾枝壯枝或有蕾枝。若果嫌麻煩,亦可以剪走所有枝條,待重新發芽時留下幾隻壯芽即可。

由二〇二〇年四月的花開始,這兩朵已經有點不一樣了。
freddywongdy 發表於 2020-4-19 20:05:31 |顯示全部樓層
好大朵呀!
我以前種d花開好細,
唔知你咪唔夠光呢?
yoeng 發表於 2020-4-20 00:52:02 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-19 20:05
好大朵呀!
我以前種d花開好細,
唔知你咪唔夠光呢?

唔一定㗎,畀唔足水份同養份唔夠都會開細花。
freddywongdy 發表於 2020-4-20 06:51:40 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 00:52
唔一定㗎,畀唔足水份同養份唔夠都會開細花。

oic! 其實駛唔駛入盒種嫁?
文章話要超這濕同唔曬得,
我入盒種响厠所窗邊,
但又見其他大大都就咁盆種無底水,
都唔知係咪品種品題呢?
yoeng 發表於 2020-4-20 07:34:45 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-20 06:51
oic! 其實駛唔駛入盒種嫁?
文章話要超這濕同唔曬得,
我入盒種响厠所窗邊,

.美國有人唔入盒,用棉芯供水法(wick watering)種,但係環境唔同,不宜一概而論,我就唔敢搏喇。
.袖珍岩桐要嘅「濕」係濕氣,而泥太濕係會爛球嘅,唔夠濕氣啲葉會捲哂,甚至有花友話會越種越細,最後消失咗……
.佢地原生於陰濕石間,唔晒得㗎。
freddywongdy 發表於 2020-4-20 07:46:06 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 07:34
.美國有人唔入盒,用棉芯供水法(wick watering)種,但係環境唔同,不宜一概而論,我就唔敢搏喇。
.袖 ...

我棵老鼠就係無入盒越種越細跟全消失左...
剩返原本兩隻最後都要住盒,
不過種左成十年咁滯,都係開過兩三次花炸!

超迷岩

超迷岩

yoeng 發表於 2020-4-20 08:02:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-20 07:46
我棵老鼠就係無入盒越種越細跟全消失左...  
剩返原本兩隻最後都要住盒,
不過種左成十年咁滯,都係開 ...

吓? 噉一定係搞錯咗啲嘢,會唔會係啲泥唔掂?我嗰啲成日都開呀。當枝條太逼,生出好多細塊葉時要斬頭重新發芽(順便備份),唔係都係唔開花。
freddywongdy 發表於 2020-4-20 19:25:31 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 08:02
吓? 噉一定係搞錯咗啲嘢,會唔會係啲泥唔掂?我嗰啲成日都開呀。當枝條太逼,生出好多細塊 ...

果時珠石比例比較多,唔知係咪因為咁呢!?
yoeng 發表於 2020-4-21 02:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-20 19:25
果時珠石比例比較多,唔知係咪因為咁呢!?

我都係用珍珠岩偏多嘅泥嘅,都係喺廁所種,不過有加燈,同日光夾埋有七百至千幾lux,會唔會係唔夠光?
freddywongdy 發表於 2020-4-21 06:41:44 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-21 02:00
我都係用珍珠岩偏多嘅泥嘅,都係喺廁所種,不過有加燈,同日光夾埋有七百至千幾lux,會唔會係唔夠光? ...

咁我試下物色個光d嘅位比佢地先!

好呀,期待你嘅喜訊~  發表於 2020-4-21 13:19
yoeng 發表於 2020-5-23 18:24:43 來自手機 |顯示全部樓層
二〇二〇五月廿三,正常花形
yoeng 發表於 2020-12-19 14:11:15 |顯示全部樓層
二〇二〇十二月十九,正常花形
今個夏天實在太熱,熱到啲葉又黃又變形,勁肉酸就唔出帖嘞。入秋後又忙咗一排,終於得閒整理吓。
己己另 發表於 2020-12-19 14:32:28 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 08:02
吓? 噉一定係搞錯咗啲嘢,會唔會係啲泥唔掂?我嗰啲成日都開呀。當枝條太逼,生出好多細塊 ...

yoeng大,我的L'il Georgie同S. concinna最近都無再開花。係咪要地上部分剪去浸水同等塊莖出新芽?

不妨一試,但係小心剪到變呆球,只除去弱枝比較穩陣。剪出嚟嘅弱枝插濕珍珠石冇咁易難。  發表於 2020-12-19 15:17
yoeng 發表於 2021-2-11 13:42:20 來自手機 |顯示全部樓層
二〇二一一月卅,左:白花;右,正常花形。
Ison 發表於 2021-2-11 14:54:25 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2021-2-11 13:42
二〇二一一月卅,左:白花;右,正常花形。

好cute 啊,但點解搵隻叉叉住佢?
yoeng 發表於 2021-2-12 22:21:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-2-11 14:54
好cute 啊,但點解搵隻叉叉住佢?

一朵向東,一朵向西,要一齊入鏡只好噉樣樣。

@_@  發表於 2021-2-12 22:22
小雷子 發表於 2021-2-12 23:35:14 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2021-2-12 22:21
一朵向東,一朵向西,要一齊入鏡只好噉樣樣。

新年快樂!
叉住個頭,好攪笑!
yoeng 發表於 2021-2-12 23:41:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-12 23:35
新年快樂!<span class="emoji emoji1f642"></span>
叉住個頭,好攪笑!<span class="emoji emoji1f602"></span>

試過牙籤,不過係噉跣走
yoeng 發表於 2021-2-12 23:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜發財!花開富貴!
己己另 發表於 2021-2-13 12:43:57 來自手機 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2021-2-12 23:42
恭喜發財!花開富貴!

新年快樂!

新年進步!  發表於 2021-2-14 00:54