孖T重玩食蟲植物(更新#228)

作者: MasterTT 發表于 2020-4-19 17:38:37
9438 246
MasterTT 發表於 2020-8-28 12:09:30 |顯示全部樓層
無名堇開花了! 06B16E08-68F8-4DA4-9B79-7D7177450AE7.jpeg 0D354B82-8B7A-4D9A-AD82-7B0187A0B761.jpeg DE5E4637-0A86-47C5-A75D-21E9D4AA54C1.jpeg CFCFE350-94BF-470C-BE99-372F95D60C4B.jpeg
回復

evachan 發表於 2020-8-29 06:28:21 來自手機 |顯示全部樓層
好靚
回復

taxitang 發表於 2020-8-29 12:34:58 |顯示全部樓層

點解我兩隻唔同品種的蓳唔轉紅?有隻也是弗洛蓳,什麼原因?
回復

MasterTT 發表於 2020-8-29 13:18:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-29 12:34
點解我兩隻唔同品種的蓳唔轉紅?有隻也是弗洛蓳,什麼原因?

可能太熱了。
變色光照很重要,其次是溫差,澆水。
我覺得florian都算係易變色的捕蟲堇,家裏只有它一個變了色。
太熱休眠,淋水多了,光照不充足,也會使其不變色。我屋企格主個窗,也能些少變色,全日照應該更美。

看看別人養的,只用全赤玉石栽植。也稙植成功,甚至變色: A699ACCE-7ACF-4C0A-8DA1-67A4B569D119.jpeg
回復

taxitang 發表於 2020-8-29 14:59:34 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-29 13:18
可能太熱了。
變色光照很重要,其次是溫差,澆水。
我覺得florian都算係易變色的捕蟲堇,家裏只有它一個 ...

謝謝解答,我還以為亦要秋後較涼才轉色,可能好像十二卷錦,曬多啲,就又唔能夠太熱的環境下最理想。
回復

MasterTT 發表於 2020-8-29 15:37:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-29 14:59
謝謝解答,我還以為亦要秋後較涼才轉色,可能好像十二卷錦,曬多啲,就又唔能夠太熱的環境下最理想。 ...

秋後顏色會比較容易變和更加靚

明白,謝謝!  發表於 2020-8-29 15:42
回復

MasterTT 發表於 2020-9-12 17:28:39 |顯示全部樓層
威悉weser開花
回復