種多肉植物時一定要用多菌靈作預防嗎?

作者: fung0708 发表于 2020-4-12 18:24:17
3906 8
最近在淘寶買了一些惠比須笑苗和一些多肉植物。因為新手,只知盡量少澆水,便是了。但想請問各位大大,有人說建議用多菌靈作預防。有這個需要嗎?請問多菌靈在花墟有售嗎?
BenLau 發表於 2020-4-12 19:03:07 |顯示全部樓層
有應該會好d,但無話一定需要
waiting 發表於 2020-4-13 19:19:51 來自手機 |顯示全部樓層
多菌靈係內吸性農藥, 其實植物唔多, 唔用問題都唔大.
如果想定植前消毒, 可用稀釋漂白水洗洗, 再用清水沖乾淨.
花墟就唔覺有多菌靈賣, 但類似嘅都可能有, 樓主你可以去問吓店員. 我只用過百菌清, 屬外用農藥, 同多菌靈唔同, 向店員查詢時可多留意, 以免俾店員老點.
fung0708 發表於 2020-4-16 22:13:02 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-13 19:19
多菌靈係內吸性農藥, 其實植物唔多, 唔用問題都唔大.
如果想定植前消毒, 可用稀釋漂白水洗洗, 再用清水沖乾 ...

網上再看了一些百菌清的資料,似乎百菌清可以殺滅表面的真菌,多菌靈就惡一點,能由內至外殺菌,兩者可互補不足。既然是這樣,看來先用百菌清清洗一下似乎已經足夠了。謝謝,大大指導。
taxitang 發表於 2020-4-16 22:51:25 |顯示全部樓層
fung0708 發表於 2020-4-16 22:13
網上再看了一些百菌清的資料,似乎百菌清可以殺滅表面的真菌,多菌靈就惡一點,能由內至外殺菌,兩者可互 ...

唔介意講句,如在家裡栽培,數量不多,這些毒藥還是少用為上,只要通風,留意種植密度,這等毒藥用不上的,而且如樓主所言是栽種多肉,更用不上,多肉有菌,如不發覺,救都救唔切,如發覺得早,通常切去腐爛部份,風乾後再種就可以。
GW1225 發表於 2020-4-21 16:12:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-16 22:51
唔介意講句,如在家裡栽培,數量不多,這些毒藥還是少用為上,只要通風,留意種植密度,這等毒藥用不上的 ...

想請教, 你們新買回來浸泡消毒會什麼? 漂白水? 洗潔精? 花寶的農藥?
taxitang 發表於 2020-4-21 16:37:10 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 16:12
想請教, 你們新買回來浸泡消毒會什麼? 漂白水? 洗潔精? 花寶的農藥?

其他前輩我就唔知,我買的多肉轉盆換土也只是風乾就可以,唯一用上殺菌劑的,就只有播苗時用。
GW1225 發表於 2020-4-21 23:41:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-21 16:37
其他前輩我就唔知,我買的多肉轉盆換土也只是風乾就可以,唯一用上殺菌劑的,就只有播苗時用。 ...

其實我都唔係太想用藥, 不過今日係咁睇,  又好怕中菌, 黑死D 肉肉, 所以..................
taxitang 發表於 2020-4-22 07:06:11 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 23:41
其實我都唔係太想用藥, 不過今日係咁睇,  又好怕中菌, 黑死D 肉肉, 所以.................. ...

首要通風,密度唔高,要知水份要求,就好像生石花,如不知水份要求,好易化水。