返回列表 發新帖

新手種苦

作者: MasterTT 發表于 2020-4-11 16:31:38
5106 54
MasterTT 發表於 2020-4-23 18:24:43 來自手機 |顯示全部樓層

目前已有的非洲紫羅蘭:
Tiyuan's Rin Rin Sport
十字花好靚! 5176AD34-AF60-473E-A218-8C9084B98337.jpeg CAD99A6E-8D70-4E51-BEE8-A430A37C40DE.jpeg
Pen N’ Ink
好期待開花! 1C928DFF-DE8E-449E-AB2D-70E278FEEEE4.jpeg
唔知咩名 EB58827D-D6CE-46E5-BB02-4C210B33E538.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-4-23 18:33:11 來自手機 |顯示全部樓層

目前已有的花貓:
全部花貓都唔知係咩名!
好鍾意呢棵,葉子顏色好嫰綠! 1513C7F2-A509-4738-8450-C501D75FA9F5.jpeg D575DFDC-8534-4258-9ED4-4899C29CA277.jpeg
暗暗地的顏色,都幾靚! 4510C4A6-16EA-423B-94F3-0E6037C03C6E.jpeg
下垂花貓 EFABDC1E-7AEA-455C-869A-41D2A46E7C26.jpeg 55B8B3DA-B908-4DE3-B63A-B6E52C11B3D5.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-4-25 21:12:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17點評:
扁嘴似Sinn. KL's Starry Night,紅花似Sinn. Ethel

B大大,紋絡好似有啲唔同?
回復

MasterTT 發表於 2020-4-25 21:14:28 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛發現疑似Sinn. KL's Starry Night原來有株側芽! ACC8A03B-F0FE-44EB-B903-A130179CA7DF.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-10 14:07:11 來自手機 |顯示全部樓層
終於開花啦,顏色好鮮艷! AD622ACF-DD15-4271-A036-7C7E6F7766EB.jpeg 634F5B3A-59C5-4446-A31E-B7CE0FFCE3E3.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-10 14:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
有冇大大知道,E棵縞花紫羅蘭點解新葉有啲黃斑? 2D1F2CC4-4B28-4091-B1BC-49EF94E14FA3.jpeg
回復

B17 發表於 2020-5-10 14:30:00 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-10 14:07
終於開花啦,顏色好鮮艷!<span class="emoji emoji1f604"></span>

貓貓很紅,可惜不知名

謝謝賞花!  發表於 2020-5-10 15:00
回復

MasterTT 發表於 2020-5-16 11:50:54 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 14:30
貓貓很紅,可惜不知名

三朵齊開! DB120E3A-5C62-4B50-B742-9AD9E72CB700.jpeg 77BD3A5D-85D3-47C9-9F6C-0BAB0096B4C9.jpeg 5FD7625D-3695-4618-B7D2-5E7A108CF1C0.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-23 12:27:39 |顯示全部樓層
花貓長側芽? 0DA17FFE-347F-4A05-91DF-1BAFA6DE1E81.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-31 18:58:14 |顯示全部樓層
呢棵Sinn. Muscicola hybrid幾個星期之前主芽無端端枯毁咗,剩低呢棵係側芽。
生長得好快,今日仲見到佢標花出嚟添!
回復

zoka 發表於 2020-6-1 16:11:10 來自手機 |顯示全部樓層
孖T大,你屋企有幾盆花道道都有你蹤影
你盆tiyuans rin rin sport 好靚,我之前買左葉插,初花時開得一粒紫噴點,不過有十字已滿足
回復

MasterTT 發表於 2020-6-1 18:51:00 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-1 16:11
你盆tiyuans rin rin sport 好靚,我之前買左葉 ...

謝謝賞花,現今它已大了唔少!
回復

MasterTT 發表於 2020-6-10 14:56:01 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-1 16:11
你盆tiyuans rin rin sport 好靚,我之前買左葉 ...

魚骨頭開花了
回復

MasterTT 發表於 2020-7-6 14:55:29 |顯示全部樓層
呢棵係咩品種?有冇大大知道?
Mother lipstick?
回復

小雷子 發表於 2020-7-6 15:30:13 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-6 14:55
呢棵係咩品種?有冇大大知道?

Mother lipstick?

唔係啦!
回復