新手種苦

作者: MasterTT 發表于 2020-4-11 16:31:38
5104 54

我以前玩多肉植物,中毒極深!但而家就鐘意咗苦科嘅植物,無論係葉子,花,莖,都覺得佢哋好靚!我而家都只係一名苦科新手,請大家多多指教!
而家分享下啲苦科先:
非洲紫羅蘭(唔知乜名) 72A9F54C-34FF-468E-B764-E31EC04C482E.jpeg
女皇陛下分享的Sinningia snow white X Sinningia stone’s nate          7FB46ECA-2A2B-4EF1-B684-203A7CD9C5AD.jpeg
另大分享的超迷岩魚骨頭種子Sinningia muscicola 'Rio das Pedras' 4EFF494A-BD88-4999-9065-568018D0A1BC.jpeg
lamkaicheung 發表於 2020-4-12 09:08:37 來自手機 |顯示全部樓層
比心機
回復

MasterTT 發表於 2020-4-12 12:57:31 |顯示全部樓層

謝謝王子!我會繼續加油!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-12 14:06:43 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-12 09:08
比心機<span class="emoji emoji1f44d"></span>

請問有冇大大知道呢幾盆苦科嘅學名?謝謝先! 8D2FACC9-94CC-48E1-B8CA-95954B4FDFCF.jpeg 69551CB2-F99C-48A5-A95A-B5FF1210B5A0.jpeg B9EE437A-3233-4A39-B217-272B48C81880.jpeg 98306B72-27C7-49FC-8580-824C5CBE74EF.jpeg

第一盆,好似八王爺剛剛post嗰種  發表於 2020-4-12 20:25
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-12 21:06:09 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-12 14:06
請問有冇大大知道呢幾盆苦科嘅學名?謝謝先!

第一隻係魚骨呀!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-12 21:06:39 |顯示全部樓層

好似係另大俾我嗰隻?

yep!  發表於 2020-4-13 09:58
回復

MasterTT 發表於 2020-4-14 18:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
淋水唔小心淋到葉,只係開風扇,冇理到佢,結果爛咗! DC4C78B7-84AD-497D-B325-7EBB2A413B10.jpeg 00A92627-7D1D-4C5E-A693-7464A8F8EC2D.jpeg
回復

yoeng 發表於 2020-4-20 07:45:16 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-14 18:08
淋水唔小心淋到葉,只係開風扇,冇理到佢,結果爛咗!

塊莖仲係硬嘅就係仲未死,可以重新發芽。入盒種,唔好將佢同啲多肉擺埋一齊,唔晒得㗎。
(佢係Sinn. muscicola hybrid,台灣叫「花市魚骨頭」,簡稱「花市魚」,唔係純種魚骨——Sinn. muscicola。)
回復

MasterTT 發表於 2020-4-20 08:42:38 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 07:45
塊莖仲係硬嘅就係仲未死,可以重新發芽。入盒種,唔好將佢同啲多肉擺埋一齊,唔晒得㗎。
(佢係Sinn. mus ...

謝謝!
係咪即係要悶養?

係呀~  發表於 2020-4-20 08:58
回復

MasterTT 發表於 2020-4-20 09:02:45 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 07:45
(佢係Sinn. mus ...

咁悶養會唔會太焗?係咪其他迷岩都要悶養?謝謝先
回復

yoeng 發表於 2020-4-20 09:15:50 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-20 09:02
咁悶養會唔會太焗?係咪其他迷岩都要悶養?謝謝先

袖珍岩桐要悶養,迷你岩桐唔使悶養,除非係插枝。袖珍岩桐唔怕焗,對通風冇乜要求。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-20 09:34:28 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2020-4-20 09:15
袖珍岩桐要悶養,迷你岩桐唔使悶養,除非係插枝。袖珍岩桐唔怕焗,對通風冇乜要求。 ...

謝謝!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 16:32:37 來自手機 |顯示全部樓層
迷岩花真係巧靚! EAC88C18-E796-4EF7-91D9-A91FC1BC334F.jpeg
呢棵係....十字花? 159B8B9C-FC2C-4D1C-8BFF-579D0C335B74.jpeg
回復

rwgplant 發表於 2020-4-22 17:06:16 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 16:32
迷岩花真係巧靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>
呢棵係....十字花?

相信係Tiyuan's Rin Rin Sport,都係縞花(十字)
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 17:16:01 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-22 17:06
相信係Tiyuan's Rin Rin Sport,都係縞花(十字)

唔該晒plant大!
想請教點解呢棵花貓買返嚟d葉就開始下垂? A240839E-E612-4C5F-BF21-BBE765B130B3.jpeg FBBEDA68-17F8-4AC1-B960-84A82E6505FE.jpeg
回復

rwgplant 發表於 2020-4-22 17:26:21 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 17:16
唔該晒plant大!
想請教點解呢棵花貓買返嚟d葉就開始下垂?

有可能根未紥得好,又或者泥太濕,垂葉有好多可能,我衹係試舉這兩個原因
孖T大大你有好多新玩具玩,迷岩,AV仲有花猫,買㗎?但點解會唔知係十字花?
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 18:49:52 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-22 17:26
有可能根未紥得好,又或者泥太濕,垂葉有好多可能,我衹係試舉這兩個原因
孖T大大你有好多 ...

唔講哂Plant大!
上次去咗花墟吸毒呀嘛!
我聽果十字,但係果盆AV有噴點同雷絲邊,所以問下確認下!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 18:52:00 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-22 17:26
孖T大大你有好多 ...

咁請問你知唔知#13第一幅圖果兩棵迷岩嘅品種?
回復

rwgplant 發表於 2020-4-22 18:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 18:52
咁請問你知唔知#13第一幅圖果兩棵迷岩嘅品種?

衹係認得右下,相信係Sinn. Cindy

Thank you Plant 大!  發表於 2020-4-22 18:56
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 18:58:33 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-22 18:55
衹係認得右下,相信係Sinn. Cindy

啱啱發現,Sinn. Cindy係B大啱啱post嘅迷岩相!

咦!係喎  發表於 2020-4-22 19:26
回復

123下一頁