初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 发表于 2020-4-7 15:42:04
17040 851
waiting 發表於 2020-8-28 23:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-28 21:59
唔會一夜,我個啲要兩至三日才爆發能量,快高長。
呢盆就是早幾日淋水的金剛沙,坐幾秒水,竟然個別幾粒 ...

好似玩具鍵盤咁, 好有衝動㩒佢地落去.
taxitang 發表於 2020-8-29 07:00:58 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-28 23:06
好似玩具鍵盤咁, 好有衝動㩒佢地落去.

有時話時話,拼盆有高高低低又好似有啲立體感,觀感上無咁單調。
GW1225 發表於 2020-8-29 19:27:37 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-28 20:51
參考吓. 呢堆係淘淘常見品種.

花紋玉(啱啱遮住咗, 補番個名)

直播叫個五粒細做"牙" , 原來係大津繪, 我覺得好似BATMAN 個標誌, 好得意

唔該晒 WAITING 師姐

中間三頭就係花紋玉

問左客服, 好在呢間唔會答我, 都係生石花
GW1225 發表於 2020-8-29 19:32:23 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-28 21:18
唔好意思,對品種名真的無研究,我只對我喜歡的搜尋資料。綠紫勳,綠光陽我就認得出,其它就唔清楚。 ...

唔好咁講, 係我懶   

暫時我都係睇顏色, 睇樣買, 比較"表面"

我對綠色既都好有興趣, 不過得綠福來  
taxitang 發表於 2020-8-29 21:14:43 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-8-29 19:32
唔好咁講, 係我懶   

暫時我都係睇顏色, 睇樣買, 比較"表面"

緊係睇樣買,買自己喜歡的,有粒非常喜歡,但唔通因個名唔係心目中那粒就放棄?所以你啱,睇樣買。
我也是,當日也是睇中它,全盆最寄望的是中間最細那粒,雖然0.5cm左右,但勝在全窗深綠色。

carriez 發表於 2020-9-1 22:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-28 20:51
參考吓. 呢堆係淘淘常見品種.

花紋玉(啱啱遮住咗, 補番個名)

好有用呀個表,可以跟住慢慢對
carriez 發表於 2020-9-21 21:44:43 來自手機 |顯示全部樓層
中毒呢個幾月都好地地,唔知係唔係呢幾日大雨,好似高左少少
taxitang 發表於 2020-9-22 07:25:18 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2020-9-21 21:44
中毒呢個幾月都好地地,唔知係唔係呢幾日大雨,好似高左少少

早晨,是否露養?,近日連場大雨,露養確要小心,否則徒長是無可避免,就算平時淋水,也最好選擇淋水後幾日都是晴天。
carriez 發表於 2020-9-22 08:11:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-9-22 07:25
早晨,是否露養?,近日連場大雨,露養確要小心,否則徒長是無可避免,就算平時淋水,也最好選擇淋水後幾 ...

係室內,不過就係窗邊養
taxitang 發表於 2020-9-22 09:10:35 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2020-9-22 08:11
係室內,不過就係窗邊養

窗邊養,如果淋不到雨水,與近日下雨無關,雖然濕度高,但也不至於徒長,那應該是淋水頻率與淋水後沒陽光有關。
carriez 發表於 2020-9-22 20:52:14 來自手機 |顯示全部樓層
佢個位係陰涼d,唔通要拎出黎哂下
taxitang 發表於 2020-9-22 20:56:50 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2020-9-22 20:52
佢個位係陰涼d,唔通要拎出黎哂下

夏天已過,窗台只有半日曬,現在唔怕曬它一曬。
carriez 發表於 2020-9-22 21:12:34 來自手機 |顯示全部樓層
最多養一群高腳七
taxitang 發表於 2020-9-22 22:33:44 |顯示全部樓層
carriez 發表於 2020-9-22 21:12
最多養一群高腳七

啊!好的,隨你喜歡,各有所好。
GW1225 發表於 2020-9-27 08:31:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-9-22 20:56
夏天已過,窗台只有半日曬,現在唔怕曬它一曬。

我成個夏天都有半日晒,

徒既都係會徒, 唔徒既, 多少少水, 都OK

同一盆有徒, 有縮

我想同品種也有關係, , 都係要按品種分盆會好D

之前淘左D 大陸生可花種子練手, 也淘左D 綠紫熏種子, 希望養得快

不過佢過25度以下先好播,.....
taxitang 發表於 2020-9-27 08:50:30 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-9-27 08:31
我成個夏天都有半日晒,

徒既都係會徒, 唔徒既, 多少少水, 都OK

我現在只剩紫勳系的生石花,綠光陽不知算不算是紫勳,同一品種栽在一起確較好,因不同品種脫皮有先後,斷水就麻煩。
GW1225 發表於 2020-10-1 17:59:15 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-9-27 08:50
我現在只剩紫勳系的生石花,綠光陽不知算不算是紫勳,同一品種栽在一起確較好,因不同品種脫皮有先後,斷 ...

差點忘了這脫皮期, 不過有時花心, 買了些彩套, 就分唔到了, 因每種得1-2粒

當練手吧

今天剛播了生石花種子, 不知會是如何呢?
taxitang 發表於 2020-11-14 16:43:16 |顯示全部樓層
今日收早半日,趁有小小光照,更新生石花,好奇怪,同一拼盆內,理應吸水一樣,品種亦一樣,唯一差別是大小,竟然徒長有分別。

望真啲,左下角的那粒應該是有花或是脫皮?

望真啲,左下角的那粒應該是有花或是脫皮?

全場最貴的三粒

全場最貴的三粒

嚴重徒長

嚴重徒長

將來轉盆,應該唔會再用紅陶盆,嚴重缺水

將來轉盆,應該唔會再用紅陶盆,嚴重缺水

依然人齊,但唔覺有大

依然人齊,但唔覺有大

全場應該是最大的三粒

全場應該是最大的三粒

先來一張大合照

先來一張大合照
waiting 發表於 2020-11-14 20:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-14 16:43
今日收早半日,趁有小小光照,更新生石花,好奇怪,同一拼盆內,理應吸水一樣,品種亦一樣,唯一差別是大小 ...

Taxi大, 圖一係唔係有粒準備爆開?
taxitang 發表於 2020-11-14 21:03:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-14 20:48
Taxi大, 圖一係唔係有粒準備爆開?

係呀!似出花,但又似脫皮,大窗綠紫勳,圖片上方有註明,師姐又睇唔到,可能論壇未完全修復。
截圖給妳看。