初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 發表于 2020-4-7 15:42:04
17547 851
小蘑菇 發表於 2020-4-8 11:59:03 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-8 10:32
近日看得多了,感覺獨愛紫勳系,紫勳系的生石花亮麗而色彩多,如果呢批養得好,我稍後或者打算淘些紫勳混 ...

由種子種起確實樂趣更多, 我就最中意, 不過都真係要摸清如何種植, 如果唔係, 真係只有浪費地方
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 12:01:39 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-8 11:35
磨菇大, 買啦!買啦!買盆細細哋咪夠位擺, 我冇得照燈都買咗嚟試種. ...

你有直接陽光照射會好好多, 只照燈未必夠力度, 感覺比仙人掌更易徒長呢
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 12:04:05 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-8 11:48
買啦,買啦,都話未種過生石花唔算玩過多肉啦。 ...

比你咁講, 過兩日放假, 就努力 d 去花墟尋寶啦
回復

taxitang 發表於 2020-4-8 12:15:40 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 11:59
由種子種起確實樂趣更多, 我就最中意, 不過都真係要摸清如何種植, 如果唔係, 真係只有浪費地方 ...

所以首先都係望下呢批進展如何,遲些再算,
不過有時又會心急,無厘頭又會買左都唔定。
回復

waiting 發表於 2020-4-8 12:36:57 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 12:01
你有直接陽光照射會好好多, 只照燈未必夠力度, 感覺比仙人掌更易徒長呢 ...

唔同種會有唔同, 有d冇咁易徒長, 買盆雜屁, 汰弱留強.
回復

waiting 發表於 2020-4-8 12:37:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-8 12:15
不過有時又會心急,無厘頭又會買左都唔定。 ...

Taxi大要忍忍手…
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:44:19 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-8 12:15
不過有時又會心急,無厘頭又會買左都唔定。 ...

淘開有條癮, 淘多幾次可能會免疫, 最多久唔久覆發啫。 好似當初我每星期都會花墟, 每次都會買嘢返屋企, 不過久而久之, 就會免疫。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:47:51 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-8 12:36
唔同種會有唔同, 有d冇咁易徒長, 買盆雜屁, 汰弱留強.

咁邊種會無咁易徒長? 其實係咪唔淋水就無咁易徒的? 上網睇, d 網友每次都係淋幾滴水, 長時間制水咁呢
回復

MasterTT 發表於 2020-4-8 13:53:42 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:44
淘開有條癮, 淘多幾次可能會免疫, 最多久唔久覆發啫。 好似當初我每星期都會花墟, 每次都會買嘢返屋企 ...

嘩....去花墟去得咁頻密嘅!
我成年冇去過花墟啦!
回復

taxitang 發表於 2020-4-8 13:55:31 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-8 12:37
Taxi大要忍忍手…

只能盡量忍,但有些品種確幾靚,所以真的想淘些紫勳混合種子,十幾蚊人仔有二十粒種子,有唔同顏色,妳話吸唔吸引。
但係要找良心店舖。
回復

taxitang 發表於 2020-4-8 13:56:56 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:44
淘開有條癮, 淘多幾次可能會免疫, 最多久唔久覆發啫。 好似當初我每星期都會花墟, 每次都會買嘢返屋企 ...

如果我淘開種子,大大有冇興趣?毒你。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:57:24 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-8 13:53
嘩....去花墟去得咁頻密嘅!
我成年冇去過花墟啦!

以前毒癮發, 成日要去花墟解毒嘛, 不過呢幾個月, 只係上星期去過, 可能呢個星期都會去
回復

taxitang 發表於 2020-4-8 13:58:22 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:47
咁邊種會無咁易徒長? 其實係咪唔淋水就無咁易徒的? 上網睇, d 網友每次都係淋幾滴水, 長時間制水咁呢 ...

我曾經看見有文章介紹過有些品種是不易徒,相反有些非常易徒。但忘記了!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-8 13:59:12 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:57
以前毒癮發, 成日要去花墟解毒嘛, 不過呢幾個月, 只係上星期去過, 可能呢個星期都會去  ...

好羨慕你!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 14:02:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-8 13:56
如果我淘開種子,大大有冇興趣?毒你。

嘩~ 毒王終於出現喇~

興趣當然有啦, 但係我仲未試過種, 咁我要快 d 買棵成株來種下先喎
回復

waiting 發表於 2020-4-8 14:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-8 13:55
只能盡量忍,但有些品種確幾靚,所以真的想淘些紫勳混合種子,十幾蚊人仔有二十粒種子,有唔同顏色,妳話 ...

睇到你咁講, 我都心郁郁想試…
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 14:04:27 |顯示全部樓層

依家去花墟, 我見多人係店舖, 我都唔敢入, 等少人先入
回復

waiting 發表於 2020-4-8 14:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 13:47
咁邊種會無咁易徒長? 其實係咪唔淋水就無咁易徒的? 上網睇, d 網友每次都係淋幾滴水, 長時間制水咁呢 ...

文章話紫勳係強健不易徒, 而我喜歡的紫李夫人就超易徒…
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-8 14:18:26 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-8 14:10
文章話紫勳係強健不易徒, 而我喜歡的紫李夫人就超易徒…

其實我依家暫時都未識分 pat pat 呢

用窗面花紋嚟分, 真係要金睛火眼.哈…  發表於 2020-4-8 14:20
回復

taxitang 發表於 2020-4-8 15:21:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-8 14:02
嘩~ 毒王終於出現喇~

興趣當然有啦, 但係我仲未試過種, 咁我要快 d 買棵成株來種下先喎 {:emoji_022: ...

遲些確定要淘的時候,到時選啱店舖比條鏈結你,或者大大有心水店舖就通知我,慢慢揀,不過大大是播子達人,認為何時購買何時播較佳,店舖就話30度以下,溫差較大的秋天好。
回復