初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 发表于 2020-4-7 15:42:04
17027 851
小蘑菇 發表於 2020-4-11 21:53:55 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-11 17:26
唔洗驚,化化下就有抗體啦,我有經驗。

o…no … , 咁我咪要成日去花墟囉,唔好呱, 尋日去花墟都好多人, 怕怕呢
waiting 發表於 2020-4-11 23:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-11 21:47
Fred 大, 我今朝都係呀, 排到我腰酸背痛, 又排得唔靚

我嗰晚排, 排到我想瞓, 跟住放棄, 是但塞晒入去就算, 仲俾人笑我玩完屁屁未…
小蘑菇 發表於 2020-4-12 00:29:00 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-11 23:09
我嗰晚排, 排到我想瞓, 跟住放棄, 是但塞晒入去就算, 仲俾人笑我玩完屁屁未… ...

哈哈哈…… 但你塞嘅屁屁又真係好整齊喎, 唔似我嗰盆, 間距時闊時窄
taxitang 發表於 2020-4-12 08:08:05 |顯示全部樓層
各位大大移盆有沒有修根?如果修到1cm左右,應該唔難排位,修完根,用枝芽籤插入配土整個孔,放入去就OK。如果冇,就真係難攪啲。

呢個ok 喎,好嘢又學咗嘢!  發表於 2020-4-12 09:15
小蘑菇 發表於 2020-4-12 09:07:41 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 08:08
各位大大移盆有沒有修根?如果修到1cm左右,應該唔難排位,修完根,用枝芽籤插入配土整個孔,放入去就OK。 ...

其實我都唔多識修根, 成日唔夠狠心, 都只係盡量清理 d 泥土咋   之後吹一晚就上盆, 上盆時, 我用鉗插佢入泥, 本來都 ok 的, 不過手多郁下佢, 就越移越埋
taxitang 發表於 2020-4-12 09:22:44 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-12 09:07
其實我都唔多識修根, 成日唔夠狠心, 都只係盡量清理 d 泥土咋   之後吹一晚就上盆, 上盆 ...

看資料,生石花留主根1cm左右,反而助發根,國內有篇帖文,主根要修到見白才算修根,我也朝這個方向,所以我也修到很短。
小蘑菇 發表於 2020-4-12 09:32:50 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 09:22
看資料,生石花留主根1cm左右,反而助發根,國內有篇帖文,主根要修到見白才算修根,我也朝這個方向,所 ...

一陣試下用細嗰盆,再拎返出來試下再修短 d 先, 大嗰盆就唔郁了, 如果唔死, 又可以迫爆嗰大盆先再整
taxitang 發表於 2020-4-12 10:03:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-12 09:32
一陣試下用細嗰盆,再拎返出來試下再修短 d 先, 大嗰盆就唔郁了, 如果唔死, 又可以迫爆嗰大盆先再整 ...

純粹參考,我就試跟,到現在還沒異樣,脫皮的依然脫皮。
chuyat10 發表於 2020-4-12 10:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 09:22
看資料,生石花留主根1cm左右,反而助發根,國內有篇帖文,主根要修到見白才算修根,我也朝這個方向,所 ...

的士大批生石花主根好粗壯好靚,應該修理後種,發根更好,但係花墟小苗好似主根冇咁靚,靠鬚根慢慢服盆出主根,會難少少。要睇情況決定。
小蘑菇 發表於 2020-4-12 10:48:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 10:03
純粹參考,我就試跟,到現在還沒異樣,脫皮的依然脫皮。

謝謝的士師兄的資料, 如十師兄咁講, 我前晚拆盆洗根, 確實係好多幼根, 真係唔知睇唔睇到主根, 不過一陣試下跟住嚟做, 依家有太陽, 可能有機會揾到呱
taxitang 發表於 2020-4-12 11:01:21 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-12 10:35
的士大批生石花主根好粗壯好靚,應該修理後種,發根更好,但係花墟小苗好似主根冇咁靚,靠鬚根慢慢服盆出 ...

十郎兄說得對,因國內的網站如不是會員,看不見相片,所以截圖分享,截了重點分享。
taxitang 發表於 2020-4-12 11:02:58 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-12 10:48
謝謝的士師兄的資料, 如十師兄咁講, 我前晚拆盆洗根, 確實係好多幼根, 真係唔知睇唔睇到主根, 不過 ...

沒發現主根,清除枯根後,輕微修剪一吓就可以。
小蘑菇 發表於 2020-4-12 15:26:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 11:02
沒發現主根,清除枯根後,輕微修剪一吓就可以。

修左 d 唔靚嘅根, 再次入泥

MasterTT 發表於 2020-4-12 15:30:39 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-12 15:26

啲乾咗嘅老皮可以滅咗佢啦喎!
taxitang 發表於 2020-4-12 17:26:29 |顯示全部樓層

修得幾好喎,緊記控水。
祝順利成長。

收到, 明白  發表於 2020-4-12 21:54
waiting 發表於 2020-4-12 20:31:12 來自手機 |顯示全部樓層

我嗰盆粒粒都好似蘑菇大幅圖第二粒咁, 而且全都是根鬚.
freddywongdy 發表於 2020-4-12 20:48:43 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-11 13:49
那麼只有freddywongdy大大才有最大機會開花。

咪玩啦的士大大!
我見人照燈都開到花!
我前日張佢地分左兩盆,拎左入花棚啦!
水都唔敢比滴呀!
我會以唔巢皮唔淋水為原則野放!
希望今次種到啦!
freddywongdy 發表於 2020-4-12 20:50:12 |顯示全部樓層

我都有剪短一半根呀!
見佢長到死咁!
taxitang 發表於 2020-4-12 21:31:53 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-12 20:48
咪玩啦的士大大!
我見人照燈都開到花!
我前日張佢地分左兩盆,拎左入花棚啦!

我估計大家在近日的討論、分享,交流,多少已有認知及進步,如能繼續交流分享,為什麼會化水,脫皮應如何處理,度夏何時淋水,等等,養活生石花不是難事,加油,必有所進,齊齊玩。哈!
MasterTT 發表於 2020-4-12 21:43:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 21:31
我估計大家在近日的討論、分享,交流,多少已有認知及進步,如能繼續交流分享,為什麼會化水,脫皮應如何 ...

我哋播毒真係好有效,好多人都中毒生石花!