屁屁記錄(生石花) 26 Feb #454

作者: waiting 发表于 2020-4-7 01:46:45
20134 460
小蘑菇 發表於 2020-4-16 13:41:24 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 11:06
可能某d多肉得, 生石花照得透光係因為佢嘅構造.

我又真係無唸過咁通透呢。 切開左嘅屁屁原來係咁, 唔怪之得可以以制水咁耐, 同仙人掌一樣咁 juicy
taxitang 發表於 2020-4-16 14:06:17 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 11:31
Taxi大, 你誇獎喇!我只係將別人發現嘅嘢, 自己又跟住做一次啫. 仲有好多未知之數, 暫時最大問題係光照,  ...

我都覺得家裡唔夠光,就算加了補光燈,不過這盞燈是求其淘回來的植物燈,也是不夠,因為白皮應該唔夠光而瘦弱,再遲啲真的好好考慮淘支好啲既燈。
waiting 發表於 2020-4-16 16:49:17 來自手機 |顯示全部樓層

https://www.drlmeng.com/shengshihuajiaoshui.html
內地花網的生石花澆水資料
https://www.drlmeng.com/shengshihuajiaoshui.html
小蘑菇 發表於 2020-4-16 18:12:09 |顯示全部樓層
根據上面條 link 講, 岩岩上盆一天後就可以澆水, 睇嚟生石花一有水, 就易生根, 如果無配合太陽, 就好易徒長
MasterTT 發表於 2020-4-16 18:16:34 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-16 18:12
根據上面條 link 講, 岩岩上盆一天後就可以澆水, 睇嚟生石花一有水, 就易生根, 如果無配合太陽, 就好 ...

乜唔係潮土上盆最穩陣,最易生根嗎?
MasterTT 發表於 2020-4-16 18:17:35 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 02:10
擺咗相先. 遲d會再作植料補充.
預告︰屁屁補水不嚴謹實驗
15 Apr 2020買

真係好認真!皇天不負有心人,Wait大好快變大師喇!
waiting 發表於 2020-4-16 18:20:48 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-16 18:12
根據上面條 link 講, 岩岩上盆一天後就可以澆水, 睇嚟生石花一有水, 就易生根, 如果無配合太陽, 就好 ...

我諗都要天氣配合, 如果未來幾日陰天, 就唔好淋水.
早幾日我都有幫最初買的兩盆淋咗幾滴水, 有陽光, 冇徒長.
waiting 發表於 2020-4-16 22:26:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-16 14:06
我都覺得家裡唔夠光,就算加了補光燈,不過這盞燈是求其淘回來的植物燈,也是不夠,因為白皮應該唔夠光而 ...

Taxi大, 啱你網購用, 判斷分生石花歲數.
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/news/6nex58q.amp
taxitang 發表於 2020-4-16 22:59:53 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 22:26
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/news/6nex58q.amp ...

謝謝!睇完都唔係好明,越似8字越老,反而引起一個問題,生石花是否多年生植物?生生不息。
waiting 發表於 2020-4-16 23:09:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-16 22:59
謝謝!睇完都唔係好明,越似8字越老,反而引起一個問題,生石花是否多年生植物?生生不息。 ...

之前睇網上資料話係多年生多肉植物.
而我最初以前越大粒年歲就越大, 但睇完呢篇嘢才知道冇直接關係, 反而係睇嗰個凹位.
taxitang 發表於 2020-4-16 23:26:50 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 23:09
之前睇網上資料話係多年生多肉植物.
而我最初以前越大粒年歲就越大, 但睇完呢篇嘢才知道冇直接關係, 反而 ...

睇那個櫻桃小咀。
剛剛睇到店舖說,六年脫皮後,會有群生現象。
晚安!
小蘑菇 發表於 2020-4-17 00:10:38 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 18:20
我諗都要天氣配合, 如果未來幾日陰天, 就唔好淋水.
早幾日我都有幫最初買的兩盆淋咗幾滴水, 有陽光, 冇徒 ...

無錯, 如果天晴又乾燥, 咁大水 d 應該無問題, 但如果天陰的話, 就算少少嘅水都會徒長。 下星期落雨, 咁即係要忍手唔可以淋水
freddywongdy 發表於 2020-4-17 07:36:50 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-16 22:26
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/news/6nex58q.amp ...

原來會越種越細粒!
睇下我地有無機會印証一下!
waiting 發表於 2020-4-17 11:22:18 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-17 07:36
原來會越種越細粒!
睇下我地有無機會印証一下!

Fred大, 你想佢變大都好容易, 畀次大水佢即刻大畀你睇.
你幾時入花棚呀?
waiting 發表於 2020-4-17 12:26:03 來自手機 |顯示全部樓層

嚟個全影~
睇嚟最初嗰兩盆要執一執, 真係頭一次技術不足…
taxitang 發表於 2020-4-17 12:36:36 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-17 12:26
嚟個全影~

真係好整齊,睇落都好精神,上盆技術越來越好。
lamkaicheung 發表於 2020-4-17 19:54:37 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-17 12:26
嚟個全影~

wait 大大係幾厲害喎,咁快就咁多屁屁!
waiting 發表於 2020-4-17 19:59:35 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-4-17 19:54
wait 大大係幾厲害喎,咁快就咁多屁屁!

唔厲害, 買就有㗎喇!
freddywongdy 發表於 2020-4-17 20:22:03 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-17 11:22
Fred大, 你想佢變大都好容易, 畀次大水佢即刻大畀你睇.
你幾時入花棚呀? ...

明天入啦!
上個禮拜換完盆都唔敢比水呀!
paulpaul 發表於 2020-4-18 02:09:32 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-17 00:10
無錯, 如果天晴又乾燥, 咁大水 d 應該無問題, 但如果天陰的話, 就算少少嘅水都會徒長。 下星期落雨, ...

生石花唔駛成日諗住幫佢淋水
幾乎無生石花因缺水死
9成生石花因淋水而死