屁屁記錄(生石花) 26 Feb #454

作者: waiting 發表于 2020-4-7 01:46:45
20212 460
waiting 發表於 2021-5-8 22:21:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-5-8 21:44
種唔死已經好叻,再改進淋水,必有所成!

其實佢好叻㗎喇, 有控制淋水.
只係屋苑大維修遮晒自然光, 結果最後都係徒長了.
佢今日終於請我拎走盆屁屁去寄居, 睇吓有冇機會脫皮.
回復

waiting 發表於 2021-5-8 22:23:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-5-8 21:41
確實剛脫完的生石花很美,我的紫勳也差不多脫完了,但大部份送了給別人,只剩最喜歡的幾粒。 ...

當初諗住屁屁好易化水, 一種就咁多粒, 我而家都頭痛喇!
回復

taxitang 發表於 2021-5-9 07:04:05 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-5-8 22:23
當初諗住屁屁好易化水, 一種就咁多粒, 我而家都頭痛喇!

送比人!我都係咁做,留給自己最喜歡的幾粒。
回復

waiting 發表於 2021-5-23 00:56:10 來自手機 |顯示全部樓層
繼續脫… 真係乾得太耐…
¼水深浸盆一下即起, 輕輕補水.
回復

chuyat10 發表於 2021-5-23 07:18:50 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-5-23 00:56
繼續脫… 真係乾得太耐…
¼水深浸盆一下即起, 輕輕補水.

脫胎換骨之後真係好靚。
回復

waiting 發表於 2021-5-23 11:44:15 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-5-23 07:18
脫胎換骨之後真係好靚。

睇住佢地慢慢脫皮都好有趣
回復

lc1201 發表於 2021-5-24 11:06:21 |顯示全部樓層
我都忍唔住俾咗兩圈水自己嗰D哈哈,好彩呢排日日都好好太陽
回復

waiting 發表於 2021-6-9 19:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
呢兩粒好似有d特別
回復

kenwong 發表於 2021-7-14 20:26:02 |顯示全部樓層

還有幾多留得下.....脫完未?
回復

waiting 發表於 2021-7-17 15:12:22 來自手機 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2021-7-14 20:26
還有幾多留得下.....脫完未?

開花呀~

我的脫得好慢… 仲脫緊… 唔知要脫幾耐…
回復

kenwong 發表於 2021-7-17 20:08:12 |顯示全部樓層

得曲玉係正夏花, 大部分九, 十月...去到十一, 十二唔出奇

未必脫得完 花紋玉之類老皮很頑強
高光少水少肥  新葉會身細皮實 入夏又生長慢  未必食得曬舊葉水

購株而言新葉縮小 老皮鬆軟不收並非個別現象
反正沒爛就好了  與其說回水不良是水多 不如說是舊葉在上一個生長期水多少光多肥
反而留意一下新葉會不會生唔起

===
留下點東西
https://web.archive.org/web/2014 ... 689/public/AGM.html

Climate
http://lithops-passion.com/livin ... -nz_W9nfe5hupHf5z_A

回復

waiting 發表於 2021-7-18 17:41:43 來自手機 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2021-7-17 20:08
得曲玉係正夏花, 大部分九, 十月...去到十一, 十二唔出奇

未必脫得完 花紋玉之類老皮很頑強

我好努力咁忍手唔淋水
回復

kenwong 發表於 2021-8-2 20:38:34 |顯示全部樓層

八月~~~~~~~~

加多句....買株基本上新葉足光種一年才會比較正常...
老葉不過水就是不過, 一來夏天生長慢; 二來新葉變小吃不下
斷水只是無水讓老葉乾死先
回復

waiting 發表於 2022-2-26 19:57:44 來自手機 |顯示全部樓層
好耐冇更新, 嚟個合照~
回復

waiting 發表於 2022-2-26 20:27:59 來自手機 |顯示全部樓層
以為死淨兩粒, 原來仲有一粒係俾石仔遮住咗.
回復

taxitang 發表於 2022-2-27 07:25:42 |顯示全部樓層
早晨師姐,還有不少喎,經驗所知,真的水少不易死,脫皮後新葉就好看。我將大部份送了給別人,只留下幾粒,現在還可以。
回復

waiting 發表於 2022-2-27 12:22:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2022-2-27 07:25
早晨師姐,還有不少喎,經驗所知,真的水少不易死,脫皮後新葉就好看。我將大部份送了給別人,只留下幾粒, ...

真係. 正中間全顆粒嗰盆生得最好, 手殘淋多咗水都冇化, 冇徒過, 仲識慢慢脱皮.
回復

kenwong 發表於 2022-2-27 17:36:00 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2022-2-26 19:57
好耐冇更新, 嚟個合照~

上右二有徒....水多還是光不穩.....

但其實.....是出緊今年的新頭, 還是舊年那層還未收水......

====

唔死有希望

帝玉
回復

waiting 發表於 2022-2-27 19:18:18 來自手機 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2022-2-27 17:36
上右二有徒....水多還是光不穩.....

但其實.....是出緊今年的新頭, 還是舊年那層還未收水......

ken大, 嗰d都係之前用嚟做試驗, 所以有d核突, 加上寄居別人家俾其他植物遮咗陽光, 請唔好介意係地個身高.
我記得一個月前嗰d老葉已經皺晒, 已經冇俾水, 但之前嗰場連日雨後, 佢地又漲番, 唔知佢地想點…
正中嗰盆係試驗後期加入的, 有小小經驗, 所以生得四正d.
不過佢地而家在外面自生自滅, 間中都會有一兩粒升天.

你d開花照真係引死人~
回復

kenwong 發表於 2022-2-27 21:06:07 |顯示全部樓層

番杏要涼要低濕度要穩光...香港的自然環境根本很難提供

或許某年某月無心機爛曬棄坑算

如上年....現時到三四月出新葉, 上年的舊葉對乾唔死就會保留

https://hkplants.com/forum.php?m ... 83&fromuid=1075
孽緣......很久很久很久已經種下
有些想法驗証下是錯的
帝玉需水比石花更穩定...老葉更易消(但無需要)
但是溫度(其次光照)永遠是問題

簡言之...我自問無辦法在無冷氣; 無通風; 無補光無殺菌的情況下長遠地養活牠們
(....堆冬型更怕熱...一定要減光)
生長期永遠限制在低溫時期接受一定時數的光照
回復