屁屁記錄(生石花) 26 Feb #454

作者: waiting 发表于 2020-4-7 01:46:45
20137 460
taxitang 發表於 2020-11-17 20:41:59 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-16 23:15
好耐冇update…
我唔理聽日有冇太陽喇, 見佢地乾到亞媽都唔認得, 都係唔好灑甘露咁懶, 乖乖拎入屋淋水, 順 ...

看似照顧很簡單,但真的不易,水多恐化水又徒長,水小怕皺皮又細粒。
waiting 發表於 2020-11-17 20:58:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-17 20:41
看似照顧很簡單,但真的不易,水多恐化水又徒長,水小怕皺皮又細粒。

係. 而家只完成入門第一要求, 就係唔化水.
距離養得好仲差好遠…
waiting 發表於 2021-2-1 01:09:25 來自手機 |顯示全部樓層
唉吔… 一下冇睇清楚, 原來佢想脫皮, 仲等我淋咗好多水…
taxitang 發表於 2021-2-1 07:18:23 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-1 01:09

應該問題唔大,現在開始制水還趕得切。
chuyat10 發表於 2021-2-1 13:35:05 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-17 20:41

生石花真係控水最難,太乾唔死唔活,太濕爛根化水俾你睇,要做到植料中有少少濕氣夠佢吸收真係有排研究。
chuyat10 發表於 2021-2-1 13:37:19 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-1 01:09

啱啱開始脫皮唔緊要,成個過程好長。
waiting 發表於 2021-2-1 15:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-1 13:37
啱啱開始脫皮唔緊要,成個過程好長。

過年後都要搬走佢地, 由得佢哋自生自滅…
waiting 發表於 2021-2-3 00:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
原來都有好幾粒準備脫皮
chuyat10 發表於 2021-2-3 06:51:54 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-3 00:29
原來都有好幾粒準備脫皮

好好成績啊!種左快一年了,日日睇唔覺大,其實同當初比較應該都大左唔少了,我嗰兩粒幸存者平時種係花槽角落度老婆未留意,今次搬入細盆佢見到就話你PP好似樣了喎。
waiting 發表於 2021-2-3 11:54:33 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-3 06:51
好好成績啊!種左快一年了,日日睇唔覺大,其實同當初比較應該都大左唔少了,我嗰兩粒幸存者平時種係花槽 ...

真係唔覺大㗎… 我仲以為佢地變咗化石…
見到佢地爆開咗先至覺佢地有生長.
chuyat10 發表於 2021-2-3 15:38:51 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-3 11:54
真係唔覺大㗎… 我仲以為佢地變咗化石…
見到佢地爆開咗先至覺佢地有生長. ...

屁屁真係大得好慢,其實仔細睇肉身厚實左架。
waiting 發表於 2021-2-27 18:09:19 來自手機 |顯示全部樓層
睇嚟要減水喇…
chuyat10 發表於 2021-2-27 19:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-27 18:09
睇嚟要減水喇…

有得曬就唔洗。
waiting 發表於 2021-2-27 21:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-27 19:56
有得曬就唔洗。

但係吸咗水好厚皮喎…
如果再畀水, 會唔會爆唔出新葉呢?
真係第一次養生石花等脫皮… 唔知幾時減水才好…
chuyat10 發表於 2021-2-27 22:51:28 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-27 21:56
但係吸咗水好厚皮喎…
如果再畀水, 會唔會爆唔出新葉呢?
真係第一次養生石花等脫皮… 唔知幾時減水才好 ...

聽日影我粒脫皮石頭俾你睇,好厚皮不過中間新葉都有力頂開舊葉,我估舊葉厚有更多營養俾新葉。
waiting 發表於 2021-2-27 23:02:11 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-27 22:51
聽日影我粒脫皮石頭俾你睇,好厚皮不過中間新葉都有力頂開舊葉,我估舊葉厚有更多營養俾新葉。 ...

好呀. 先謝過十郎大.
kenwong 發表於 2021-2-28 00:00:27 |顯示全部樓層

曲玉12月頭裂開  繭形二月先開始動
通常建議 成株 花後減水 所以視品種有出入
有點水夠養往根  長時間滴水不沾有可能乾死曬D根
需水量跟光掛鈎, 有光推新葉發展比較重要

其實有無覺得入秋後開始無咁吸水

最後的最後...不要 過早 扒皮
見光後新芽開始定型,從舊葉吸水會放緩
chuyat10 發表於 2021-2-28 07:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-27 23:02
好呀. 先謝過十郎大.

waiting大請睇,十天變化。
舊年脫皮冇俾水,結果新葉脫出後反而細過舊葉,感覺脫皮縮左,我估今年保持濕潤脫皮後應該會又矮又大。
我用鹿沼土鋪面,乾濕情況一目了然。
waiting 發表於 2021-2-28 11:34:04 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-2-28 07:43
waiting大請睇,十天變化。
舊年脫皮冇俾水,結果新葉脫出後反而細過舊葉,感覺脫皮縮左,我估今年保持濕 ...

我嗰d而家就同你呢粒一樣, 佢地撐開咗舊葉, 但舊葉仍好厚身… 所以唔知點搞…
chuyat10 發表於 2021-2-28 12:36:33 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-2-28 11:34
我嗰d而家就同你呢粒一樣, 佢地撐開咗舊葉, 但舊葉仍好厚身… 所以唔知點搞… ...

聽其自然應該冇事。