復活節彩蛋大抽獎第一炮(送套筒枝條)(完成)

作者: rwgplant 发表于 2020-4-6 21:21:18
6373 143
Ming36 發表於 2020-4-19 02:14:57 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-18 15:00
唔緊要,最重要你有收到,今次有帶根,你一定種得到

才子,不愧為才子,字體美觀整齊,讚
包裝穩妥,再讚
小苗有根又健壯,大讚
忙了整天,坐低已經是午夜,幾攰都要安頓好這小苗先。
先插水,等佢吸收吓,明天早上才放入泥,佢就happy晒
rwgplant 發表於 2020-4-19 11:07:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-4-19 02:14
才子,不愧為才子,字體美觀整齊,讚<span class="emoji emoji1f44d"></span>
包裝穩妥,再讚<span class="emoji emoji1f44d"></span>
小苗有根 ...

我D字咁醜,你地太誇張囉,安全收到小苗太好喇,祝佢可以在你家中健康長大,盛放花朶
Ming36 發表於 2020-4-19 21:28:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-19 11:07
我D字咁醜,你地太誇張囉,安全收到小苗太好喇,祝佢可以在你家中健康長大,盛放花朶{:emoj ...

浸左一晚水,今朝早落盆(AV 泥加輕石)淋透水後收蔭。
今晚變成咁,係咪有危機?
啱啱再淋多次水,請問咁樣處理啱唔啱呀?有啲擔心
rwgplant 發表於 2020-4-19 21:46:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-4-19 21:28
浸左一晚水,今朝早落盆(AV 泥加輕石)淋透水後收蔭。
今晚變成咁,係咪有危機?
啱啱再淋 ...

其實它已在泥中紮根,一開始直接上盆就可以唔緊要啦,既然變成咁,除最上兩層嘅葉留下,其餘嘅剪走佢,用鬆鬆地嘅新泥插枝,泥唔使太濕㗎,放響半陰地方緩苗兩天,如果挺番,慢慢就重新出葉,好粗生㗎再唔係,寄多次俾你
Ming36 發表於 2020-4-19 22:13:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-19 21:46
其實它已在泥中紮根,一開始直接上盆就可以唔緊要啦,既然變成咁,除最上兩層嘅葉留下,其 ...

謝謝才子。
我先剪走乾枯的葉,過兩日再滙報小苗狀況。

祝順利  發表於 2020-4-19 22:37
Ming36 發表於 2020-4-25 12:10:40 來自手機 |顯示全部樓層
它已展現了強勁的生命力,才子,請放心
rwgplant 發表於 2020-4-25 12:16:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-4-25 12:10
它已展現了強勁的生命力,才子,請放心

都話你得㗎啦
等長多幾片葉後,再俾多D光照,一兩個月後就有花睇
Ming36 發表於 2020-4-25 14:15:30 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-25 12:16
都話你得㗎啦<span class="emoji emoji1f44d"></span>
等長多幾片葉後,再俾多D光照,一兩個月後就有花睇 ...

一兩個月?有冇咁快呀?
承才子貴言
rwgplant 發表於 2020-4-25 14:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-4-25 14:15
一兩個月?有冇咁快呀?
承才子貴言

我試過唔到兩個月,你俾D心機都有可能
Ming36 發表於 2020-4-25 16:54:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-25 14:34
我試過唔到兩個月,你俾D心機都有可能

天然向東加下午散光,隔日淋水,今個禮拜返去比超薄氮肥仔水佢,試吓能否三個月後開到花
rwgplant 發表於 2020-4-25 17:14:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-4-25 16:54
天然向東加下午散光,隔日淋水,今個禮拜返去比超薄氮肥仔水佢,試吓能否三個月後開到花 ...

我覺得暫時唔駛加薄肥,除非長到有6片葉
Ming36 發表於 2020-4-26 12:25:26 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-25 17:14
我覺得暫時唔駛加薄肥,除非長到有6片葉

收到!Party Dress 終於有救

叻叻  發表於 2020-4-26 13:16
己己另 發表於 2020-4-30 15:07:21 |顯示全部樓層
報告近況。Party Dress收到後立刻上盆,但第二天所有葉都dup晒,以為會辜負plant大的好意了。可能復活節禮物都賦予了神奇力量,最近幼葉回復生氣,轉頭會修剪一下死葉。

見到有一個小花芽,最否應該剪走以保留能量和營養給葉片生長呢?
rwgplant 發表於 2020-4-30 16:51:29 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-4-30 15:07
報告近況。Party Dress收到後立刻上盆,但第二天所有葉都dup晒,以為會辜負plant大的好意了。可能復活節禮 ...

Party dress 好粗生㗎
可以剪走花芽,苗太弱,就算開花都可能畸畸地,枯葉也要取走,泥土保持七八成濕,見長出新葉,可施薄肥谷大,之後光照最重要,但不要直曬太長時間,最好早上和黃昏澆水,夠大時想快開花就換盆加底肥,磷肥為主,祝己大一切順利

謝謝plant大。  發表於 2020-4-30 16:59
yammief 發表於 2020-5-7 13:25:33 來自手機 |顯示全部樓層
唔知點解枝條葉片不停枯乾?請問是什麼原因?謝謝!
rwgplant 發表於 2020-5-7 14:10:37 來自手機 |顯示全部樓層
yammief 發表於 2020-5-7 13:25
唔知點解枝條葉片不停枯乾?請問是什麼原因?謝謝!

如果有繼續長新葉就問題不大,不過建議你整盆移去大一號花盆,套筒需要多一些泥土
補充一下,套筒喜歡間歇乾濕,濕也是8成,乾也不要太乾
yammief 發表於 2020-5-7 16:16:02 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-7 14:10
如果有繼續長新葉就問題不大,不過建議你整盆移去大一號花盆,套筒需要多一些泥土
補充一下 ...

明白,我換一個大小小的花盆,謝謝!

唔駛客氣  發表於 2020-5-7 17:54
Dollarschan 發表於 2020-6-9 16:24:45 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-4-17 16:08
plant 大,多謝你送嘅復活蛋,包裝精美細緻;
葉片有少少脱水,現已上盆放入温室保濕,置于明亮處~ ...

報告一下~
入盆最初兩星期不斷黄葉,去除黃葉剩下頂3片及保留最大老葉,温室養多兩星期,開始穩定及有嫩葉長出,移出溫室到明亮處,開始供應淡奶,現繼續成長中~
己己另 發表於 2020-6-9 17:47:08 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-30 16:51
Party dress 好粗生㗎
可以剪走花芽,苗太弱,就算開花都可能畸畸地,枯葉也要取走,泥土保 ...

Plant大,到我報告進度。Party Dress小苗出了幾個側芽和花芽,可保留還是要剪走呢?

rwgplant 發表於 2020-6-9 20:48:07 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-9 16:24
報告一下~
入盆最初兩星期不斷黄葉,去除黃葉剩下頂3片及保留最大老葉,温室養多兩星期,開始穩定及有嫩 ...

Dollar大衹要keep住進度,再過一排就夠壯,到時自然有花冧出,加油