【急】新手, 蕃茄有花霖可否前枝?????

作者: htm627 發表于 2011-7-8 12:57:52
1037 4
我係新手, 請各位前輩幫手解答下我既問題, 謝謝!!

5月頭下種至今, 我棵蕃茄終結了花霖有1-2棵開左一朵花,仲有幾棵未開花, 係咪生長的太慢呢? 我見D人話要剪枝D果果才會肥大, 咁而家可唔可以剪枝呀?
另外, 有花霖到結果要幾耐呀? 使唔使授粉架?

我前日淋左花生麩, 今日D葉有D黃左, 點解會咁, 係咪淋太多, 肥得制呀?
swyyvonne 發表於 2011-7-8 21:28:32 |顯示全部樓層
天氣太熱又太曬啦~開了花也未不必結到果,真的結了果也要等約個半月以上先會熟,加油吧~
回復

silicon 發表於 2011-7-8 21:49:37 |顯示全部樓層
妳說應是摘側芽不是剪枝,意思是將葉腋處長出的新枝條摘去,整株只保留主莖處的生長點,長至3~4尺高摘頂

正如上面花友說,這時候不太合適它生長
回復

htm627 發表於 2011-7-8 21:55:16 |顯示全部樓層
swyyvonne 發表於 2011-7-8 21:28
天氣太熱又太曬啦~開了花也未不必結到果,真的結了果也要等約個半月以上先會熟,加油吧~ ...

下...咁錯過左今次之後, 幾時至會再出霖呀?
而家係咁熱既天氣種左, 咁使唔使等涼d再種過呀?
回復

htm627 發表於 2011-7-8 21:59:40 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-7-8 21:49
妳說應是摘側芽不是剪枝,意思是將葉腋處長出的新枝條摘去,整株只保留主莖處的生長點,長至3~4尺高摘頂

...

謝謝你們的解答, 我新手種野, 都唔係好明, 你意思係咪即係只要留返主莖, 其他都可以剪?
回復