返回列表 發新帖

(截止)喜蔭Blue Heaven 種子

作者: kinkitotoro 發表于 2020-4-4 13:28:37
3177 26
己己另 發表於 2020-7-1 15:00:48 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2020-7-1 14:32
這些大約一年(在我家長得特別慢),在園藝館有高手種得比我的大棵呢,哈哈哈 ...

難怪網上也很少關於用種子種喜蔭的資料啦。
回復

wingwing2009 發表於 2020-7-1 16:10:27 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-28 12:52
準備分盆

支持攪比賽,我排隊
回復

己己另 發表於 2020-7-1 18:18:54 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-1 16:10
支持攪比賽,我排隊

咁會係一個好漫長嘅比賽!  分享實際D。
回復

己己另 發表於 2021-6-4 23:41:16 |顯示全部樓層

終於有一棵種子苗開到花,但暫時全部都偏晒嘴同白底,希望遲D開到藍色花。用種子種要超過一年先開到花啊,真係好漫長。

回復

Ming36 發表於 2021-6-9 13:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-6-4 23:41
終於有一棵種子苗開到花,但暫時全部都偏晒嘴同白底,希望遲D開到藍色花。用種子種要超過一年先開到花啊, ...

己大大,種子開出初花好成功呀!
我去年的枝條初花也不夠紫藍及扁晒咀
今年終修成正果,除咗主莖,所有走莖都有花,開花點有10多個苞,可惜花期唔長,要捕捉開花的時間,欣賞它們的美態
回復

己己另 發表於 2021-6-9 18:41:36 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-9 13:43
己大大,種子開出初花好成功呀!
我去年的枝條初花也不夠紫藍及扁晒咀
今年終修成正果,除咗主莖,所有 ...

多謝Ming大鼓勵! 希望過到冬出年會開到藍花。其實剩睇葉都靚嘅。

回復

Ming36 發表於 2021-6-9 23:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-6-9 18:41
多謝Ming大鼓勵! 希望過到冬出年會開到藍花。其實剩睇葉都靚嘅。

這喜蔭品種,相對地比較容易渡秋冬,葉片柔軟,好少變脆卜卜薯片,賞葉也很享受!
我只比天然散光,佢都爆到花。
加油呀己大大,下次開花一定會更靚
回復