(完) Sinningia muscicola 'Rio das Pedras' 超迷岩魚骨頭種子

作者: 己己另 發表于 2020-4-4 12:06:24
6557 108
Dollarschan 發表於 2020-7-27 22:45:34 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-27 19:09
我現在先見到你個msg, 我聽日返公司就影比你睇下。睇住屋企果d先<span class="emoji emoji1f601"></span>
...

苗苗生得好靚呀,公司嗰盒D苗可能更靚呢~
回復

wingwing2009 發表於 2020-7-28 18:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-7-27 22:45
苗苗生得好靚呀,公司嗰盒D苗可能更靚呢~

公司木盒同小盆既苗就係咁,我覺得屋企既生得靚d,因為我每天會監察住,但公司既就唔係日日見到。但都ok
回復

wingwing2009 發表於 2020-7-28 18:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-27 19:23
施啲三元素肥料,強身壯葉,好快出花!

即係咩?有相睇下嗎?
回復

MasterTT 發表於 2020-7-28 18:30:38 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-28 18:26
即係咩?有相睇下嗎?

即係含有氮、磷、鉀元素的肥料,是植物主要生長的營養元素。一般通用花卉嘅肥料已有。
回復

Dollarschan 發表於 2020-7-28 19:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-28 18:25
公司木盒同小盆既苗就係咁,我覺得屋企既生得靚d,因為我每天會監察住,但公司既就唔係日日見到。但都ok ...

分別在于木盒種得深,D苗比較難見到光呀,你加多D泥升高D苗,加埋淡肥,好快就追到屋企嗰D㗎啦,加油~
回復

wingwing2009 發表於 2020-7-28 20:47:43 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-7-28 19:50
分別在于木盒種得深,D苗比較難見到光呀,你加多D泥升高D苗,加埋淡肥,好快就追到屋企嗰D㗎啦,加油~ ...

其實大細同家果d差不多,不過木盒空間大覺得苗細d

我有比花肥,佢地都接受得好好。我每次淋花都照頭淋,見佢地濕濕潤潤就覺得佢地好健康。
回復

Dollarschan 發表於 2020-7-29 16:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
今次切記小心淋水,咪再淋肥仔水,播種10日,已冒起點點針眼綠色,今日見到小苗都長出兩片葉啦~
回復

wingwing2009 發表於 2020-7-29 17:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-7-29 16:14
今次切記小心淋水,咪再淋肥仔水,播種10日,已冒起點點針眼綠色,今日見到小苗都長出兩片葉啦~ ...

10日好快喎,叻叻
回復

Dollarschan 發表於 2020-7-29 19:12:44 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-29 17:08
10日好快喎,叻叻

今日係15日大啦~
回復