超新手開缸記錄

作者: wingyinff 发表于 2020-4-2 01:09:45
2103 12
小弟近日 Work from Home,閒時無聊走去淘嘢,睇睇下就淘咗 D 嘢返來
小弟 0 經驗,透過呢度左抄右抄就開缸如下,請指點下等細佬可以改進下

仲抄考緊其他文章去決定再放咩品種入去,請各位師兄師姐多多俾下意見我,唔該晒

評分

查看全部評分

Victor9394 發表於 2020-4-2 04:01:05 |顯示全部樓層
放堇啦!
wingyinff 發表於 2020-4-2 13:02:01 |顯示全部樓層

師兄想問補蟲堇受唔受水㗎?
因我諗住受水嘅放下層,唔太受嘅放上層
Dtwfung 發表於 2020-4-2 19:33:37 來自手機 |顯示全部樓層
wingyinff 發表於 2020-4-2 13:02
師兄想問補蟲堇受唔受水㗎?
因我諗住受水嘅放下層,唔太受嘅放上層

都幾受水㗎!
wingyinff 發表於 2020-4-2 20:00:54 |顯示全部樓層
唔該晒,因我公司暫存咗一堆淘寶返來嘅食蟲植物晒太陽中,都準備今晚移回家安放入缸,咁我先攞堇同狸藻返去先

Victor9394 發表於 2020-4-4 03:46:56 |顯示全部樓層

唔係呀,視乎品種架,大部份都唔浸得
Dtwfung 發表於 2020-4-4 13:59:23 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2020-4-4 03:46

Ic Ic Thx
wingyinff 發表於 2020-4-4 17:07:25 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2020-4-4 03:46

瀨嘢,今晚轉位,幫幫忙睇下仲有乜嘢要改進下

Victor9394 發表於 2020-4-5 00:51:37 |顯示全部樓層
wingyinff 發表於 2020-4-4 17:07

你 Research 下你棵堇既原生地係咩環境 再決定點樣放為之最好1
violet_bb 發表於 2020-4-7 23:31:43 來自手機 |顯示全部樓層
wingyinff 發表於 2020-4-4 17:07

好熱鬧呀!睇見都開心!
加油呀!
Victor9394 發表於 2020-4-8 02:32:07 |顯示全部樓層
我想知個噴霧掂唔掂?
wingyinff 發表於 2020-4-8 22:47:02 |顯示全部樓層
個噴霧都降到溫同加咗濕度,但因我長開嗰把超細風扇,濕度比外間高 10% 左右
啱啱為例,缸內濕度 71%,屋內濕度 61%

又 update 下個缸呢家情況

Kapui19961229 發表於 2020-4-17 00:27:52 來自手機 |顯示全部樓層
請問你哋點淘返來嫁,我個淘寶唔準買