新手求助-盆栽辨識

作者: Kelsey_cheng 發表于 2020-3-31 17:37:13
1903 15
三個星期前我喺灣仔一間花店買咗盆植物想放office種, 老闆娘介紹咗幾款, 我揀咗佢 - 「聰明樹」(老闆娘話)

剛買的時候2

剛買的時候2

剛買的時候

剛買的時候
特點: 葉厚, 對葉
呢個係剛買嘅時候影嘅, 老闆娘話佢易打理, 一星期澆一次水, 唔駛太多。我返到去即刻查下呢棵植物有咩要注意, 點知揾極都揾唔到「聰明樹」呢個品種...我以為我記錯, 即日再走去花店問多次, 佢都係答我叫聰明樹...
所以首先, 想請各位有經驗嘅朋友, 可唔可以指教下我, 佢係咪有另一個名? 佢個品種點稱呼?

之後, 我每個星期都按吩咐澆一次水, 會輕拭葉上嘅塵埃,放咗佢喺窗邊, 每日都有照到太陽...
佢有新葉生長, 但我覺得佢好似愈來愈唔健康咁, 我好擔心...

三星期後的情況

三星期後的情況

呢個係三星期後嘅現狀

三星期後的情況2

三星期後的情況2

呢盆主要係有三株, 右邊株啲枼淺色咗、軟身咗...

91467287_3151056451785493_3339763910784843776_n.jpg 91059426_866654773808632_5477483285644836864_n.jpg
葉上邊出現咗啲黑點, 最初都有, 但係好少,唔算明顯, 但而家多咗...

我想知我係咪有咩地方做錯咗? 點樣可以令佢茁壯成長? 希望各位大大可以指導指導
Martina 發表於 2020-3-31 21:23:05 |顯示全部樓層
圓葉椒草

日常養護管理:
圓葉椒草生長適溫20 ℃至30℃,在此條件下保持盆土濕潤而不積水,注意澆水寧少勿多,以免因土壤積水引起根部腐爛。春、夏、秋三季要適當遮光,太強的光線對植株生長不利,有時強烈的直攝陽光還會灼傷葉片,而光線過弱,又會使葉片顏色變淡,失去那種碧綠光亮的色彩。

原文網址:https://kknews.cc/baby/pkmvgv2.html
回復

yunge0 發表於 2020-3-31 22:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得它葉尖, 不太像圓葉椒草。
回復

hohojohn 發表於 2020-4-1 00:02:37 |顯示全部樓層

不過就算唔喺圓葉椒草
睇莖部,葉厚,色澤...
都有啲似喺 椒草家族

椒草家族實在太龐大喇~
回復

Aking 發表於 2020-4-1 00:03:11 |顯示全部樓層
我覺得是書帶木/簽名樹

大師咁講又真喺似簽名樹喎... 唔通 簽名同聰明 個發音攪錯咗!!!  發表於 2020-4-1 00:32
回復

hohojohn 發表於 2020-4-1 00:21:10 |顯示全部樓層
可能新買返嚟嘅植物
要適應吓新環境

淋水前
有冇檢查啲泥嘅濕潤程度
有時天氣濕度高
泥冇乾得咁快
就唔洗淋太多水
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-1 14:20:34 |顯示全部樓層
多謝各位大大嘅分析!! 我都覺得應該係簽名樹, 因為佢嘅葉明顯係十字對生, 我見到同簽名樹啲相一樣, 反而椒葉就睇唔出係對生。
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-1 14:26:21 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2020-4-1 00:21
可能新買返嚟嘅植物
要適應吓新環境

我摸過下啲泥, 又唔算好濕, 佢放喺向南嘅窗邊, 有陽光又唔會好曬, 我最驚係果啲咩真菌/咩病...咁我再觀望下先, Thanks!!!

盆底太貼唔疏氣 好難作準  發表於 2020-4-1 21:32
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-1 14:28:32 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2020-4-1 00:03
我覺得是書帶木/簽名樹

我睇過簽名樹啲介紹, 我都覺得好似, 謝謝您呀!!!

不用客氣 ^_^  發表於 2020-4-4 22:57
回復

yunge0 發表於 2020-4-1 16:45:20 來自手機 |顯示全部樓層
聰明樹,簽名樹,原來是發音不準的誤會。
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-2 14:16:27 |顯示全部樓層
之前話啲葉淺色咗軟身咗果株嘅根好似乾咗咁

右邊的根部

右邊的根部

回復

yunge0 發表於 2020-4-2 14:55:51 來自手機 |顯示全部樓層
Kelsey_cheng 發表於 2020-4-2 14:16
之前話啲葉淺色咗軟身咗果株嘅根好似乾咗咁

不像乾,反而是過濕跡象。穩陣起見,不妨查看根莖有無發黑、發軟。如果發現根莖黑發軟便要切去發黑部份,風乾半小時後插入土中重新種植了。

簽名樹適應力強,好光耐陰,耐熱又耐寒。適合在光照充足、溫暖濕潤的陰涼處養護。陽光直曬會曬傷葉子,起斑點。
只要記住不要澆過多水、不要積水、不強光直曬就可以。
回復

yunge0 發表於 2020-4-2 15:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
Kelsey_cheng 發表於 2020-4-1 14:26
我摸過下啲泥, 又唔算好濕, 佢放喺向南嘅窗邊, 有陽光又唔會好曬, 我最驚係果啲咩真菌/咩病...咁我再觀望 ...

摸泥面的估算濕度的方法並不可靠。樓主下次澆水時,水要澆透至盤底漏出過剩的水為止,找一根牙籤插入土中,過幾天拔出察看。如果牙籤呈淺色(乾),便可以澆水。
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-2 17:28:07 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-2 14:55
不像乾,反而是過濕跡象。穩陣起見,不妨查看根莖有無發黑、發軟。如果發現根莖黑發軟便要切去發黑部份, ...

知道! 謝謝您!! 真的很大部分都軟了, 清了一下,希望可以救回
回復

Kelsey_cheng 發表於 2020-4-2 17:30:09 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-2 15:47
摸泥面的估算濕度的方法並不可靠。樓主下次澆水時,水要澆透至盤底漏出過剩的水為止,找一根牙籤插入土中 ...

真的長知識了, 這個方法很實用呢!
回復

yunge0 發表於 2020-4-2 20:27:04 來自手機 |顯示全部樓層
Kelsey_cheng 發表於 2020-4-2 17:28
知道! 謝謝您!! 真的很大部分都軟了, 清了一下,希望可以救回

祝你成功!
回復