惠比大黑一問

作者: 即食漢堡 發表于 2020-3-28 22:50:51
8160 8
小弟第一次入手 塊根植物 網上好多資訊說 大黑 同 惠比須笑 既種植方法都係一樣 但係都有幾個疑問想請教一下 感謝

1. 網上指 惠比須笑 係貼地的植物 所以應該選用大口徑的矮盆去種植,但是我幫大黑脫盆(萬象高盆)的時候,有一條粗&長既主根 直通盆底。
問 1 : 所以我是需要把那主根剪掉嗎?

2. 網上指 大黑/惠比須笑 生長期好需要水 需要定時俾水。
問2 : 生長期 期間澆水 是否都要跟從干透浇透?

3. 佢身上有脫皮的現象
問3 : 是正常的嗎?
taxitang 發表於 2020-3-28 23:29:30 |顯示全部樓層
歡迎花友,都好大件,未種過,留給師兄姐們答你。
回復

即食漢堡 發表於 2020-3-28 23:49:33 |顯示全部樓層
我也是第一次種 所以有很多東西不懂
照騙而已 只有3-4cm
回復

rwgplant 發表於 2020-3-29 07:30:10 來自手機 |顯示全部樓層
上次我種BB苗2cm大,但失敗咗,因為從上澆透水,最後變軟瓜埋,似乎宜旱不宜濕。希望其他有經驗嘅師兄師姊分享心得,我都可從旁學習
回復

BenLau 發表於 2020-3-29 08:07:15 |顯示全部樓層

歡迎迎新花友,個人意見而已,請多参考不同意見

1)不建議剪。建議繼續用萬象盆種一段時間。但可以研究一下配土组合

2)生長期,當然需要干透浇透。但休眠期記得控水,甚至不要比水

3)不清楚,建議多關注變化
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-29 12:26:24 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-29 07:30
上次我種BB苗2cm大,但失敗咗,因為從上澆透水,最後變軟瓜埋,似乎宜旱不宜濕。希望其他有經 ...

澆透水,變軟瓜係配土問題,太多土或吸水顆粒都會有影響,盤大根唔夠都會有積水
回復

rwgplant 發表於 2020-3-29 12:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-3-29 12:26
澆透水,變軟瓜係配土問題,太多土或吸水顆粒都會有影響,盤大根唔夠都會有積水 ...

唔該哂,以後會多注意
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-29 18:10:53 |顯示全部樓層
可嫁答你3. 係正常!代表佢生長中。
ps. 苗期多比半日照,唔夠陽光生長會走向徒長。
回復

即食漢堡 發表於 2020-3-29 22:46:43 |顯示全部樓層
唔該晒 各位師兄

我再觀察多佢一陣先,不竟岩岩先幫佢移左盆
希望唔好咁快化水吧

感覺上 星兜類好似易種好多咁
回復