4月賞花,紫羅蘭 little rick

作者: goldenwah 发表于 2020-3-25 17:07:57
2986 6

237曾經是新成員,成長了不少
葉又多左,仲要一次開3朵花,粉粉色真係好靚
同大家一齊欣賞下,多多指教
做個記錄
不過都遲左少少同佢影相,唔算最好狀態

種在家中窗邊,日照是天然光,每天3小時左右散射光,所以等左咁耐先再開花

3個都唔想望鏡頭

rwgplant 發表於 2020-3-25 18:14:57 來自手機 |顯示全部樓層
大大種得好,幫你補番個名,237  little rick
小巧玲瓏,粉花又美,有時粉白比例適當,清新脫俗,下次我都揾番盆種下
goldenwah 發表於 2020-3-25 23:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-25 18:14
大大種得好,幫你補番個名,237  little rick
小巧玲瓏,粉花又美,有時粉白比例適當,清新脫 ...

謝謝來賞花和補名! 實物真係又粉又閃,當然唔及咁多位種得咁專業!
Ming36 發表於 2020-3-26 11:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2020-3-25 23:35
謝謝來賞花和補名! 實物真係又粉又閃,當然唔及咁多位種得咁專業!

雖然看相片睇唔出閃亮的部份,但呢隻粉紅花好柔和,好有春天氣息!才子都被吸引,要種返盆,就知道大大這非洲紫羅蘭好靚
goldenwah 發表於 2020-3-26 12:29:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-26 11:10
雖然看相片睇唔出閃亮的部份,但呢隻粉紅花好柔和,好有春天氣息!才子都被吸引,要種返盆,就知道大大這 ...

多謝賞花,在播毒
ipancake 發表於 2020-9-27 22:24:52 |顯示全部樓層
而家可以係邊度買?種過一次死左了

好耐之前在花墟買,而家去唔多覺有,可能我睇唔到掛  發表於 2022-4-24 14:24
goldenwah 發表於 2022-4-24 14:13:22 來自手機 |顯示全部樓層

睇返呢個post,搵返相
上年年尾都開左花
但顏色又淺左少少,都係3朵
唔通有基因開3朵
一齊睇

好耐冇返去睇花
今日見到有驚喜,開左6朵

仲有新既朋友仔
種左好耐,第1次開花
唔記得咩名

仲有種左好耐既朋友仔,無名的
開花一樣好睇