加多利亞蘭 新手初次换植料

作者: Dtwfung 发表于 2020-3-22 14:34:29
1778 9

換衫前做吓紀錄
20200309_214422.jpg 20200309_214414.jpg
半途出家嘅我, 儲咗 兩三年經驗 , 趁天氣回暖 ,今日終於的起心肝,幫買咗三年都未開過花嘅嘉仔 更換植料!
慶幸嘅係啲根都正常, 但係又估唔到啲根咁 嫩&短! 換盆時,用个開孔透明膠盤做個內膽,可以方便觀察啲根嘅生長!同時將個生長點放喺中間,等佢多啲位生, 老莖放喺中間腦起盤邊! 20200322_121913.jpg 20200322_121853.jpg 20200322_121847.jpg 20200322_121828.jpg 20200322_122612.jpg 20200322_122604.jpg 20200322_221945.jpg
希望出年會有好結局喇!
B17 發表於 2020-3-22 21:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
點解三年都唔開花?
Dtwfung 發表於 2020-3-22 22:29:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-22 21:17
點解三年都唔開花?

太多嗜好,之前唔識落肥,又唔識淋水,係上年先開始 叫做識吓照顧 蘭花! 幾個月前,棵蝴蝶蘭先出到花梗(两年了) !再放多d時間在一直忽略照顧嘅嘉仔!
B17 發表於 2020-3-23 15:49:05 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-22 22:29
太多嗜好,之前唔識落肥,又唔識淋水,係上年先開始 叫做識吓照顧 蘭花! 幾個月前,棵蝴蝶蘭先出到花梗( ...

蘭花有時好難搞,我盆黃花漚咗4年先開花,舊年換盆,今年又罷工
freddywongdy 發表於 2020-3-23 15:58:57 |顯示全部樓層
Fung大,都係果句,轉下放去第二度比d刺激佢,
可能有驚喜!
Dtwfung 發表於 2020-3-23 17:46:57 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-23 15:58
Fung大,都係果句,轉下放去第二度比d刺激佢,
可能有驚喜!

係吖, 之前以為佢同蝴蝶蘭一樣,唔能夠太多陽光曬, 後尾知道 嘉仔係可以 多d光照 ( 有錯 請指点),2个月前,改放在大陽光下, 標咗d新芽呀! 所以 先令到我 的起心肝幫去換"衫".
freddywongdy 發表於 2020-3-23 17:52:37 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-23 17:46
係吖, 之前以為佢同蝴蝶蘭一樣,唔能夠太多陽光曬, 後尾知道 嘉仔係可以 多d光照 ( 有錯  ...

原來係咁!加油呀!
我覺得一般市場種有兩三個鐘日照都夠開花,
好似我以前果棵咁!
Dtwfung 發表於 2020-3-23 18:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-23 17:52
原來係咁!加油呀!
我覺得一般市場種有兩三個鐘日照都夠開花,
好似我以前果棵咁! ...

好!期望有 驚喜!
nekotoro 發表於 2020-3-23 19:23:57 來自手機 |顯示全部樓層
細花品種少啲光都開到,好快就有好消息!

加油中! 謝謝!  發表於 2020-3-24 13:42
Ming36 發表於 2020-3-23 21:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
換咗新衫一定好開心,換埋擺放環境,同陽光玩吓遊戲,期待開花

謝謝! 努力中! 呢排多咗時間屋企,會放咗 時間 畀啲缺乏照顧嘅 "朋友仔"!  發表於 2020-3-24 13:44