水母的占星+芳療世界

作者: jellyfishy 發表于 2020-3-21 07:41:01
4285 20
大家好,

做了超版主這十多年,遇上人生大起大跌,回望過去,景隨心轉,依家驚覺我冷落了這片天空,平日在外頭分享我原創的文章,竟然沒有貼在吹水版,實在慚愧。

容我介紹一下自己,除了做人間常見職務(即工作丶種花丶養貓養魚, etc), 其實我還有3個身份:
1)靈魂學習角度看世界的的國際認證西洋占星師
2)香港少數僅有的國際認證瑞士芳療師
3)Transformational Breath (國際認證) Facilitator

認真,識我的花友知我比較務實,從不自大吹牛。眼看個案找我諮商後重捨喜悅心情,我也感到喜悅和充電

有見現今時勢有如身處暴風邊沿,如果大家喜歡,我會極在這裏分享我的文章,甚至可以試吓支援大家。好嗎?
jellyfishy 發表於 2020-3-21 07:50:29 來自手機 |顯示全部樓層
關於Transformational Breath, 歡迎大家去官方網頁了解,你會找到我 (Kim Lau) 的國際認證資料,按:
practitioners > international

http://www.transformationalbreath.com/fac.aspx
回復

jellyfishy 發表於 2020-3-21 07:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
現在咁嘅疫情環境,我只能在此跟大家分享下如何透過呼吸,強化身心健康及擴展喜悅的狀態。
回復

jellyfishy 發表於 2020-3-28 20:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
用占星單看中港2地2020-21的運勢, 用了我2日時間, 真是小女不才,怎寫也覺得不好,猶豫是否分享出來。

(然後,2日前與一位北京朋友視頻談占星,佢話:你説得很好呀,我會多加留意,你有沒有跟香港的朋友分享這個地區的運勢?)

我真慚愧,一直覺得自己寫得未夠好⋯

Ok
依家分享占星看香港走勢:

2020全年至明年三月,香港比內地更受疫情帶來的影響所困。
疫情高峰不止一個,其中一個高峰由20/3至1/4。

戒嚴式抗疫高峰在17/4至21/4;

14/5至18/5 有另一波疫情,仍是以輸入個案為主,運輸業停滯加劇,少量物資可能出現不足狀態。

6月份,政府和社會氣氛顯得比較鬆散,乜都係做啲唔做啲(可能因抗疫半年,大家都有點累),輸入個案仍是主線,但也有不少無源頭分類,而且出現併發症情況。這時候港人回復日常生活,本港領導也呈現無力狀,該檢討臨時操施時,沒有及時處理,成為擾民措施,總之就是散漫

6月底至8月底,本土血腥衝突加劇,或政府重新快速處理政務,包括推行重要政策,但同時香港的暗殺活動亦非常活躍。

8/8-11/8 當市民忙於享受「辛苦得來志在食」,政改紛爭或加劇,軍事管治式亦再升級。

10/9至14/11 政治紛爭達高峰,軍事式管治及言論管控以保持政府威信,個別重要法例或在此時通過。
重點注意24/10至25/10,5/11至7/11,緊張的社會事件發生丶衝突丶血腫丶不明不白的年輕人死亡事件丶火災,和火相關的災害。

11月頭,投機相關如股市可能有震撼性危機。

11月中至整個12月,尤其聖誕前夕,疫症重燃。特別注意冬至前夕!社會抗疫氣氛將再度緊張,大家預咗無得打邊爐

2020下半年開始的香港未來幾年,將出現移民潮,移民海外。

全年香港的交易和運輸業係自二次大戰以來最差, 回到古老溝通方式,如電話丶睇電視、找香港郵政寄信。

基本上今年有如軍人治港,法律會被修改去緊縮市民活動及交流,宗教活動也持續受壓。

講少少中國運勢方面, 中外交流會幾近停滯, 但人民很習慣,逆來順受, 焦點一樣是關乎抗疫, 集中糧食及衛生, 中外學術交流(包括海外升學) 幾乎停頓. 國家權鬥在年中會白熱化, 主要是軍方左搖右擺, 0聲的示威,但不會動搖國家權力核心.

另一方面, 2020-2022 中國會見到通訊科技有新發展, 但同時內地的健康問題除了疫情, 也與腦及炎症等頑症有關, 唔知係咪和推廣5G 有關。

#占星
#香港
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-28 21:29:16 |顯示全部樓層

多謝水母大分享!
回復

jellyfishy 發表於 2020-3-31 09:43:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-28 21:29
多謝啫喱大分享!

感謝你來看,我會継續分享,唔怕錯継續進步
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-31 09:57:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2020-3-31 09:43

加油水母大!
回復

flower2 發表於 2020-3-31 15:50:42 |顯示全部樓層
很久沒來,今天有幸見到水母大作。
水母加油

你都係呀~ 感謝你來啊~  發表於 2020-12-28 11:36
回復

powergun 發表於 2020-4-4 00:27:23 |顯示全部樓層
即係香港未來兩三年都唔會好的了, 希望你唔準啦

衰野最好唔準.  發表於 2020-12-28 11:36
回復

waiting 發表於 2020-4-6 01:21:47 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2020-3-28 20:24
用占星單看中港2地2020-21的運勢, 用了我2日時間, 真是小女不才,怎寫也覺得不好,猶豫是否分享出來。

( ...

水母大大往日都有分享精油﹑花水用法, 原來仲係芳療師, 真係犀利!
睇完個預測…即係大家仲有排捱…
回復

Chin 發表於 2020-5-22 05:18:50 來自手機 |顯示全部樓層
一睇再睇,今日是百般滋味。香港人,加油!加油!

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2020-5-25 10:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
面對逆境,預測的也是逆境,香港人要團結一致,自求多福,順利渡過一個又一個的難關

支持~ 感謝你.  發表於 2020-12-28 11:34
回復

金剛 發表於 2020-8-18 08:21:10 |顯示全部樓層
先謝謝水母分享!
哈~七月已經無火鍋,好事嚟!少點殺生,減少戾氣產生!
本人很喜歡看項明生的影片,都有占星,分享吓先
https://youtu.be/BXk0dHmat0o
願世界和平,眾生健康

thx a lot ah  發表於 2020-12-28 11:34
回復

jack872184 發表於 2020-9-29 03:24:40 |顯示全部樓層
Long time no see~haha 我上次來HKPlants 都成年半前lu, 今次見到呢個post 可以say個hi同時問下野XD~
我見坊間讀/做芳療好多都係IFA/NAHA既,
請問可否簡介下芳療在港/國外情況係點?因為好似冇聽過HK有法例管芳療LOL thanks~
回復

little_stone 發表於 2020-10-30 08:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2020-3-31 09:43

謝水母大分享!!

唔知水母大可唔可以幫個忙呢?我有個朋友做緊一個有關靈性覺醒嘅研究,方便嘅話可以幫忙填份網上問卷嗎?
謝謝!

研究題目
混合研究: 探析人生重大改變的過程及其與靈性覺醒的關係
(A Mixed Design Study in the Process of Signifiant Life Change and its Relation to Spiritual Awakening)

研究目的
希望透過本問卷初步了解人生重大改變的過程及其與靈性覺醒的關係。

感謝各位幫忙,請廣傳。

問卷連接:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSca392ZFHe2EO4d5FLy6SPKJJlPsC2Swt7S4iE5ZS1PydcJHw/viewform?usp=sf_link
回復

jellyfishy 發表於 2020-12-28 11:31:09 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-30 08:58
謝水母大分享!!

唔知水母大可唔可以幫個忙呢?我有個朋友做緊一個有關靈性覺醒嘅研究,方便嘅話可以幫 ...

真係唔好意思, 今日才入來見到呢個帖, 係我唔啱, 閒置左呢度.

唔緊要呀!  發表於 2020-12-28 13:52
回復

jellyfishy 發表於 2020-12-28 11:34:13 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2020-9-29 03:24
Long time no see~haha 我上次來HKPlants 都成年半前lu, 今次見到呢個post 可以say個hi同時問下野XD~
我見 ...

香港既法例從來都無配合過芳療發展, 如果你當精油係美容護理, 就用美容從業方面去規管. 香港暫時係唔容許芳療作為另類醫療, 事實上除了西醫葯及中葯作輔助, 香港政府都未容許其他醫療進入本地發展.
回復

jellyfishy 發表於 2020-12-28 11:36:20 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-6 01:21
水母大大往日都有分享精油﹑花水用法, 原來仲係芳療師, 真係犀利!
睇完個預測…即係大家仲有排捱…{:emo ...

都係2018在瑞士才正式考到牌照, 但在香港不能當係醫療一種. 只係當係幫自己和他人的養生工具.
回復

jellyfishy 發表於 2021-6-12 15:04:03 |顯示全部樓層

update 下大家, 2021年1月離開了全港最大公司, 依家變返自由人, 得閒去上山下海執垃圾做下義工, 為地球出分力.
半日忙兼職landscape architect, 半日幫人占星解下惑, 仲有半晚用來打波~  感覺又回到小孩心, 世界充滿新奇刺激好玩.
回復

jellyfishy 發表於 2021-6-12 15:14:29 來自手機 |顯示全部樓層
男丁陪育的小丑bb
放唔到video 添
回復

12下一頁