求救! 花泥裡有蜈蚣

作者: boomcami 發表于 2020-3-21 00:24:46
3008 11
種左幾盤花草, 泥裡都出現蜈蚣, 第一次發現在 荷蘭松樹仔的盤中, 因為枯死左, 成棵抽出嚟掉時見到泥入面有蜈蚣, 嚇到連盤都掉埋, 之後買左艾草, 因為生左大量牙蟲就掉, 又係成棵抽起時見到泥裡有蜈蚣。   喱兩棵野係現成買嘅, 心諗可能現成花草可能都係咁, 所以買種子 同新泥由零開始種, 今次係九層塔,點知又係有, 而且一盤入面起碼有四五條 蜈蚣幼蟲, 有d幼蟲仲爬出盤外面, 已經每星期噴殺蟲水都搞唔掂。
泥係新買的, 肥料落用過花生(夫) ,骨粉, 腐葉, 雞屎肥。
各位達人可以教下我嗎?
nekotoro 發表於 2020-3-21 20:05:49 來自手機 |顯示全部樓層
會唔會本身個環境已經有蜈蚣?
回復

B17 發表於 2020-3-21 20:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
蜈蚣?定千足?
回復

boomcami 發表於 2020-3-22 13:10:28 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-21 20:05
會唔會本身個環境已經有蜈蚣?

我住大厦, 以前有蜈蚣的花泥都掉晒, 盆就留返
回復

boomcami 發表於 2020-3-22 13:12:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-21 20:16
蜈蚣?定千足?

肯定係蜈蚣, 佢地好似蛇咁行, 唔係毛蟲咁行
回復

boomcami 發表於 2020-3-22 13:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
baby kingdom有人教用洗潔精加水淋落泥, 今朝試左,聽朝睇下有無效。
回復

B17 發表於 2020-3-22 13:36:50 來自手機 |顯示全部樓層
boomcami 發表於 2020-3-22 13:12
肯定係蜈蚣, 佢地好似蛇咁行, 唔係毛蟲咁行

蜈蚣的確唔怕殺虫水,以前試過,噴完仲會四圍行
回復

boomcami 發表於 2020-3-22 14:49:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-22 13:36
蜈蚣的確唔怕殺虫水,以前試過,噴完仲會四圍行

如果佢地唔走出花盆 都由得佢, 但係唔知係咪 多蟲得濟, 唔夠地方住, 有幾條大d 嘅蟲 由盆底 爬出嚟!
講開又講, 如果蜈蚣離開左花盆, 噴兩下 biokill 係幾秒就殺得死佢, 但係泥入面果d 一沾到噴蟲水就 鑽返入泥面, 所以噴晒全支噴蟲水 佢地都未死晒
回復

B17 發表於 2020-3-22 16:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
boomcami 發表於 2020-3-22 14:49
如果佢地唔走出花盆 都由得佢, 但係唔知係咪 多蟲得濟, 唔夠地方住, 有幾條大d 嘅蟲 由盆底 爬出嚟!
...

你隻蜈蚣唔夠利害,我啲用殺牠死都唔死!
生物會繁殖,唔夠生存空間就向外擴展,唔知會唔會走入耳仔呢
回復

boomcami 發表於 2020-3-23 23:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-22 16:25
你隻蜈蚣唔夠利害,我啲用殺牠死都唔死!
生物會繁殖,唔夠生存空間就向外擴展,唔知會唔會走入耳仔呢{:e ...

今朝睇過 好似少左好多幼蟲, 不過仲見到一兩條好生猛, 所以今日倒左d番梘水落去,  聽朝再睇下
回復

boomcami 發表於 2020-4-22 22:55:39 來自手機 |顯示全部樓層
更新: 3月尾 買左支 懷疑係甲醇的酒精, 橫掂唔用得, 咪倒落花泥, 心諗咁都殺唔死d蟲 唯有成盆棄置, 4月頭見到仲有一兩條, 4月中無晒!  
不過d泥有甲醇, 唔知棵九層塔仲食唔食得
回復

ringowmh 發表於 2020-5-21 10:36:57 |顯示全部樓層
係唔係馬陸?  個樣好似蜈蚣, 細細條 我之前都試一盤有10幾條...好似話D土長期大濕都長出黎
回復