C. purpurata var. sanguinea?

作者: psyche 发表于 2020-3-18 23:12:10
1691 11

https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=93722&highlight=purpurata

爬帖暫時找到前輩貼過的這顏色最像,應該就是var. sanquinea? 原名牌是寫C. purpurata var. carnea,我一直期待的蝦肉色,怎知5年後才知寫錯牌,幸好這品種我還是很喜歡。

種了大約5年,2018年開初花,當時完全不及格,不順眼。

WhatsApp Image 2020-03-15 at 21.00.57.jpeg

2019年6月

開始呈現應有水準

WhatsApp Image 2020-03-18 at 22.55.38.jpeg

WhatsApp Image 2020-03-18 at 22.55.40 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-03-18 at 22.55.40 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-03-18 at 22.55.40 (3).jpeg

2020年

預計是觀葉植物

現況:

愈來愈大叢了,有''換盆焦慮症''的我真不知怎算好。

WhatsApp Image 2020-03-18 at 23.05.23 (1).jpeg

freddywongdy 發表於 2020-3-19 09:25:09 |顯示全部樓層
好靚!果然判若兩人呀!
有psyche大照顧又點會無花開呢!
可能要小小時間適應新環境姐!
psyche 發表於 2020-3-19 11:43:31 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-19 09:25
好靚!果然判若兩人呀!
有psyche大照顧又點會無花開呢!
可能要小小時間適應新環境姐!  ...

Freddy大大說話真乖巧玲瓏,但我其實唔識種花,一直不過都是倚仗著太陽的力量。其實我大可以搬她到田種接受全日照,但我還是覺得蘭花一定要種在家才有意思,目前只要不死就夠了。
freddywongdy 發表於 2020-3-19 12:00:46 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-3-19 11:43
Freddy大大說話真乖巧玲瓏,但我其實唔識種花,一直不過都是倚仗著太陽的力量。其實我大可以搬她到田種接 ...

哈哈!我實話實說嫁!
我見好多大大都有唔同方法種蘭,
好多都唔駛太多太陽都開到靚花!
我以前種嘉仔都係,
都係早上得一兩個鐘陽光,
佢習慣左都生到大大棵同年年準時開花,
生命就係會自己適應同配合呢!
psyche 發表於 2020-3-19 23:55:05 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-19 12:00
哈哈!我實話實說嫁!
我見好多大大都有唔同方法種蘭,
好多都唔駛太多太陽都開到靚花!

完全講出我心中所想,你真係好有經驗。我今年是故意放她們在只有散射光的環境下種,當做下實驗,看看嗜光的原種嘉多利耐陰的幅度能有多大。C. purpurata花只屬中型,我有信心她們今年仍然開花,我野心不大,能開一兩朵花有個交代就夠了,但只要給我環境,要我種成花海也沒有問題。我猜自然界中的C. purpurata不一定每棵花能幸運生在陽光充沛的位置,有些會被樹蔭遮擋,但一樣要適應環境,所以不一定要好曬先開花,反而叢生現象對開花甚有幫助。
psyche 發表於 2020-6-10 09:49:39 |顯示全部樓層
Freddy大大,小蘭今年都有花呀...

psyche 發表於 2020-6-12 22:06:14 |顯示全部樓層

2020-06-12 12.30.10.jpg

2020-06-12 22.02.23.jpg
Ming36 發表於 2020-6-12 23:06:39 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-12 22:06

這花色好清雅
Ming36 發表於 2020-6-12 23:13:52 來自手機 |顯示全部樓層

呢輪也忙緊換盆,現在7788了,應該忙埋今個禮拜。
打橫生的嘉仔,生到一大叢,四吋半盆仔唔夠佢啲芽生長了。好彩新購隻砵仔啱啱好,咁就唔使分株住,大把位慢慢生
psyche 發表於 2020-6-13 08:50:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-12 23:13
呢輪也忙緊換盆,現在7788了,應該忙埋今個禮拜。
打橫生的嘉仔,生到一大叢,四吋半盆仔唔夠佢啲芽生長了 ...

這盆子好像不太適合呢!
Ming36 發表於 2020-6-13 08:52:11 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-13 08:50
這盆子好像不太適合呢!

點解嘅?我見嘉仔根系較短,所以放佢落去
psyche 發表於 2020-6-18 19:25:35 |顯示全部樓層
強者...

第二菖又轉返紫紅色