白皮月界籽播(3/5/2020結束了更新在192樓)

作者: taxitang 發表于 2020-3-13 23:11:11
10279 209
taxitang 發表於 2020-3-15 19:34:44 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-3-15 19:23
出根,脫殼,出苗
脫殼是另一個難關

是啊!上次脫殼脫不甩,用手幫助,但因冇用燈,徒長而死,今次一早已用燈了,雖然是燈仔,不知夠不夠用,但好過冇,看看後續。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-15 20:11:21 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-15 18:40
剛剛回到家,急不及待看看有沒有變化,可能真的較以往新鮮,三棵都有爆裂少少,但很難拍,已用手機微距, ...

好嘅開始, 成功嘅第一步, 希望師兄今次成功。
回復

taxitang 發表於 2020-3-15 20:33:41 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-15 20:11
好嘅開始, 成功嘅第一步, 希望師兄今次成功。

謝謝!前路漫長,查各前輩資料,基本上要到木質化才能較安心。
回復

chuyat10 發表於 2020-3-15 21:14:56 來自手機 |顯示全部樓層
唔係我種,睇你故事我都緊張埋。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-15 21:42:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-15 20:33
謝謝!前路漫長,查各前輩資料,基本上要到木質化才能較安心。

看著種子變化, 成長, 也是樂趣。
回復

taxitang 發表於 2020-3-15 22:29:17 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-15 21:14
唔係我種,睇你故事我都緊張埋。

確係好緊張㗎,日日都有唔同的危機,越睇得多資料就越心驚,剛剛看完Forumdata大提供的文章,原來除了光照,未到木質化之前對水的要求就麻煩,水多爛根,水小倒苗,真的步步驚心!
回復

taxitang 發表於 2020-3-15 22:32:24 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-15 21:42
看著種子變化, 成長, 也是樂趣。

就是好玩兼有樂趣,明日收工回家如果標高出葉就好興奮,如果標高不夠力軟弱就好擔心。
回復

waiting 發表於 2020-3-15 22:34:45 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-15 21:14
唔係我種,睇你故事我都緊張埋。<span class="emoji emoji1f605"></span>

係呀. 睇到好緊張, 一見到個post跳咗上嚟, 就以為已經發咗芽.
回復

Forumdata 發表於 2020-3-15 23:10:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-15 22:29
確係好緊張㗎,日日都有唔同的危機,越睇得多資料就越心驚,剛剛看完Forumdata大提供的文章,原來除了光 ...

那攻略其實不完善,缺乏撰寫地點的氣候。中國北方及南方氣候可差很遠。
執生!
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-16 00:37:33 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-15 22:32
就是好玩兼有樂趣,明日收工回家如果標高出葉就好興奮,如果標高不夠力軟弱就好擔心。 ...

睇種子的新鮮度,好壯健啊, 應該呢兩日出葉, 不用擔心。 期待師兄的好消息。
回復

taxitang 發表於 2020-3-16 07:12:29 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-3-15 23:10
那攻略其實不完善,缺乏撰寫地點的氣候。中國北方及南方氣候可差很遠。
執生! ...

已經很好,綜合幾編資料,如來助脫殼就已經好簡單,如遇上,應該可以應付,現在感覺是苗子的所需水量,多就爛根、少就倒苗,以養蘭花經驗,加大通風就有機會水多都不怕。
回復

taxitang 發表於 2020-3-16 07:14:13 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-16 00:37
睇種子的新鮮度,好壯健啊, 應該呢兩日出葉, 不用擔心。 期待師兄的好消息。 ...

今晚收工回家就知,有進展、冇進展、失敗,呢幾日變化應該好大。
回復

Forumdata 發表於 2020-3-16 21:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-16 07:14
今晚收工回家就知,有進展、冇進展、失敗,呢幾日變化應該好大。

耐性別急
回復

taxitang 發表於 2020-3-16 22:39:25 |顯示全部樓層

進展不大,一是燈好,不徒長,另一是還要等,唔好心急,打好根底先。
回復

Forumdata 發表於 2020-3-16 22:44:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-16 22:39
進展不大,一是燈好,不徒長,另一是還要等,唔好心急,打好根底先。

有些出根後要七天才出苗

別碰別移!
濕度(這幾天濕度已經算Ok)
回復

taxitang 發表於 2020-3-16 23:56:55 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-3-16 22:44
有些出根後要七天才出苗

別碰別移!

明白,不能急,謝謝!再詢問店主,店主說,未木質化前勿缺水。
回復

Forumdata 發表於 2020-3-17 07:45:52 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-16 23:56
明白,不能急,謝謝!再詢問店主,店主說,未木質化前勿缺水。

所以我曾一度懷疑,可以像小學生學綠豆咁,放在濕棉花種出根及苗後再移植
回復

taxitang 發表於 2020-3-17 08:04:07 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-3-17 07:45
所以我曾一度懷疑,可以像小學生學綠豆咁,放在濕棉花種出根及苗後再移植 ...

我先前的黑皮是用濕紙巾催芽,亦可以看得清楚發根程況,但一定如師姐所說,看見出芽點就要文刻上盆。
經過前後三次經驗,成功與否,要經幾個難關,首要是種子的新鮮和飽和度,真的直接影響發芽率,如之前兩次,種子斷尾瘦弱,三粒發得一粒也顯得無力,但今次收到手,一看之下,就明顯與上兩次不同,雖然不知是否對版,但起碼新鮮。
回復

taxitang 發表於 2020-3-17 19:09:21 |顯示全部樓層
剛剛收工回到家,有少少新進展,但好像看bb出世,續d續d柄出來,但能不能脫殼是重要的關頭,好緊張!
回復

waiting 發表於 2020-3-17 19:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-17 19:09
剛剛收工回到家,有少少新進展,但好像看bb出世,續d續d柄出來,但能不能脫殼是重要的關頭,好緊張!
...

恭喜恭喜!
d芽粒粒唔同色㗎喎.
回復