我的新希望(28/3更新中)

作者: rwgplant 發表于 2020-3-7 14:21:24
2511 9

純粹留個檔案,將其他人自培或我自己嘅,趁未知答案前post上來,不斷定期更新,直至到揭曉為止,到底會係失望抑或新希望呢,下面一盆係花友送嘅種子發嘅,一盆係自己混嘅,睇下點,嘻
小雷子 發表於 2020-3-7 21:39:14 來自手機 |顯示全部樓層
係咪你的香味迷岩??
我想知喜蔭種子係咪同迷岩一樣,棵棵唔同樣架?
回復

rwgplant 發表於 2020-3-7 22:11:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 21:39
係咪你的香味迷岩??
我想知喜蔭種子係咪同迷岩一樣,棵棵唔同樣架?

噓,咁快開哂估,但到底溝邊隻迷岩,到時你就知有無香味?
另一隻好易估,係blue heaven x 粉岩,我記得你都有,不過就溝咗另一種,唔記得邊隻,懶得揾,求你開估
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 22:20:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-7 22:11
噓,咁快開哂估,但到底溝邊隻迷岩,到時你就知有無香味?<span class="emoji emoji1f605"></span>
另一隻好易估,係blue he ...

我棵發左苗後,一直無長大到!
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 22:26:17 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-7 22:11
噓,咁快開哂估,但到底溝邊隻迷岩,到時你就知有無香味?<span class="emoji emoji1f605"></span>
另一隻好易估,係blue he ...

Ep. Blue Heaven x 'Sinn. Eumorpha x Bullata'
種左5個月,仍然係咁樣! 20200307_222149.jpg
回復

rwgplant 發表於 2020-3-7 23:49:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 22:26
Ep. Blue Heaven x 'Sinn. Eumorpha x Bullata'
種左5個月,仍然係咁樣!<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

真係要好好愛護佢,我都想睇下佢以後會變成點
回復

rwgplant 發表於 2020-3-28 12:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
之前佢仲比較似迷岩,但越來越似白仔,趨光性好強,葉片也較長,需要多光照,報告就此完畢
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 15:15:22 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-28 12:50
之前佢仲比較似迷岩,但越來越似白仔,趨光性好強,葉片也較長,需要多光照,報告就此完畢 ...

要舉手擁抱陽光呀!温暖,陽光,自由空氣,你地去左邊度?
回復

rwgplant 發表於 2020-3-28 16:48:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-28 15:15
要舉手擁抱陽光呀!温暖,陽光,自由空氣,你地去左邊度?<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

陽光每天溫柔地擁抱著你,衹是幸福的小女子太過幸福,而不自知罷
自由空氣,衹有當你失去時,才自知自己曾經擁有過
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 16:56:51 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-28 16:48
陽光每天溫柔地擁抱著你,衹是幸福的小女子太過幸福,而不自知罷
自由空氣,衹有當你失去時 ...

才子真係好懂得安慰人,原來平平淡淡已經係<幸福>!
今天學左另一樣嘢!係呢個全球大災難中,在家瞓覺,可拯救世界! IMG-20200328-WA0007.jpg
回復