Phal. schilleriana 生長記 333#更新

作者: freddywongdy 發表于 2020-3-5 12:16:51
20358 464
coffee513 發表於 2021-8-1 20:22:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-8-1 12:54
可能係地心吸力呀
初花應該唔會有20朶,如有五朵,我已經很開心,盡我能力,避免它染上紅蜘蛛或其他疾 ...

Ming大,你呢棵葉又長又多,一定得嘅!一齊加油
回復

Ming36 發表於 2021-8-1 20:55:49 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-8-1 20:22
Ming大,你呢棵葉又長又多,一定得嘅!一齊加油<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span> ...

由舊年買返嚟到而家,已經甩咗三片黃葉。現在總算托賴,適應咗我家的環境,漸漸成長起來,根系爬板爬得幾靚。
希望嚟緊可以開到花,與大家一起慶祝
回復

coffee513 發表於 2021-8-1 22:37:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-8-1 20:55
由舊年買返嚟到而家,已經甩咗三片黃葉。現在總算托賴,適應咗我家的環境,漸漸成長起來,根系爬板爬得幾 ...

我棵剛剛夠一年,過哂四季,我當佢可以融入家中㗎喇
回復

coffee513 發表於 2021-11-20 12:01:42 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-7-31 13:48
見佢出咗一片長長新葉,幫佢換大間屋,希望可以更上一層樓

出芽仔喇
比舊年早咗
回復

B17 發表於 2021-11-21 20:48:21 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-11-20 12:01
出芽仔喇
比舊年早咗

葉片又長又厚壯,開花一定壯觀
回復