水氣裁培蘭花

作者: nekotoro 發表于 2020-3-4 11:47:57
1948 8

偶爾在Facebook群組看見有關水汽栽培蘭花,覺得大家應該會幾有興趣。這位花友在英國居住,有感天氣經常潮濕導致蘭花爛根,所以研發了水氣栽陪,她的YouTube Channel講解很詳細,大家有興趣可以看看!

https://youtu.be/Hf8sY9T1cBc

mooon 發表於 2020-3-4 11:58:24 |顯示全部樓層
hello雷大, 我好鐘意睇佢.  但覺得...佢英國跟HK o既 天氣好唔同, 不過佢視頻對我黎講係好好的意參考. 上年年尾我呢個新手兼殺手都想跟佢做水培, 但我知自己2月會不在港十幾日, 怕冇人理d花會c晒. 於是轉佢教o既水氣栽培, 成功過渡冇人理的十幾日

我唔係雷大呀!XDD  發表於 2020-3-4 12:03
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:14:52 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-4 11:58
hello雷大, 我好鐘意睇佢.  但覺得...佢英國跟HK o既 天氣好唔同, 不過佢視頻對我黎講係好好的意參考. 上年 ...

阿Yan係我水培啟蒙老師,我跟左佢好耐,依加我又玩水氣裁培!
我同佢一樣,鐘意做實驗,唔試唔安落!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:19:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:14
阿Yan係我水培啟蒙老師,我跟左佢好耐,依加我又玩水氣裁培!
我同佢一樣,鐘意做實 ...

我都好鐘意睇雷大你D蝴蝶蘭post, 睇你又睇亞yan, 我真係學到野!!
回復

mooon 發表於 2020-3-4 12:22:06 |顯示全部樓層
唔好意思呀 nekotoro 我成日將你&雷大調亂, 因為你兩頭像都係小動物
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 12:23:09 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-4 12:19
我都好鐘意睇雷大你D蝴蝶蘭post, 睇你又睇亞yan, 我真係學到野!!

香港同英國氣候好唔同,我都要自己試,有時睇落好明白,但到自己種又遇到問題,所以實戰經驗都好重要!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 13:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 12:23
香港同英國氣候好唔同,我都要自己試,有時睇落好明白,但到自己種又遇到問題,所以實戰經驗都好重要! ...

唔睇都唔知原來香港都好多人會水培蘭花,水培真係企理好多!不過真係需要花心思同時間好實驗同摸索,加油呀小雷子!靠你實驗完再分享你響香港環境嘅經驗!
回復

小雷子 發表於 2020-3-4 14:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-4 13:46
唔睇都唔知原來香港都好多人會水培蘭花,水培真係企理好多!不過真係需要花心思同時間好實驗同摸索,加油 ...

其實有好多人水培成功的,我仍在起步中,水培真係乾淨好多,尤其是在室入種植!
唔同種植方法,適合不同人需要,冇話邊種方法最好,只要開到花,又適合自己就最好!
我鐘意係留係園藝館,因為呢度不只有靚花睇,而且可以參考其他花友種植經驗,分亨心得,最重要係遇到問題,即時有其他花友解答,大家互相學習,互相交流,享受種植樂趣!
我會努力,有花出花,有力出力!有說有笑!Happy everyday!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-4 14:57:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-4 14:15
其實有好多人水培成功的,我仍在起步中,水培真係乾淨好多,尤其是在室入種植!
唔同種植方法,適合不同 ...

我係懶出post, 不過都有成日上嚟睇㗎!感覺又同FB唔同啲!
回復