請問仲有無得救?

作者: 8por 發表于 2020-3-2 11:09:01
1399 13
只係3日無喺公司,棵嘢就變成咁樣,請問仲有無得救
MasterTT 發表於 2020-3-2 11:54:19 |顯示全部樓層
噢...莖部已經黑腐爛咗,冇得救了
回復

waiting 發表於 2020-3-2 12:00:25 來自手機 |顯示全部樓層
有隻小側芽喎, 切落嚟再種. 再唔係切咗個頂嚟種過.
係做實驗嘅機會呀!
回復

8por 發表於 2020-3-2 14:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-2 11:54
噢...莖部已經黑腐爛咗,冇得救了

多謝回覆,我都唔知點解會咁嘅,真係想喊
回復

8por 發表於 2020-3-2 14:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-2 12:00
有隻小側芽喎, 切落嚟再種. 再唔係切咗個頂嚟種過.
係做實驗嘅機會呀! ...

我老闆喺公司,我比人監控,所以種唔到,剪咗黑咗部分,睇吓側芽會唔會大就算。
回復

8por 發表於 2020-3-2 14:50:29 來自手機 |顯示全部樓層
原來我喺植物殺手

可能係新手啫!唔係殺手!慢慢交流學習,好快變大師^^  發表於 2020-3-2 15:55
回復

MasterTT 發表於 2020-3-2 15:57:10 |顯示全部樓層
8por 發表於 2020-3-2 14:48
多謝回覆,我都唔知點解會咁嘅,真係想喊 ...

可能係通風不良,焗爛咗
加個小風扇吹會住好d,唔喺夏天好易全軍覆沒
回復

yunge0 發表於 2020-3-2 20:00:15 來自手機 |顯示全部樓層

側芽插泥待長根。
另外那枝,除去黑莖,摘下葉,置泥面,試下葉孵。葉面避免沾水,等待發根。
回復

yunge0 發表於 2020-3-2 20:16:39 來自手機 |顯示全部樓層
8por 發表於 2020-3-2 14:50
原來我喺植物殺手<span class="emoji emoji1f613"></span>

我以往都遇過黑莖死亡的情況。常見的原因是水氣滯留於層層堆疊的肉裡頭,加上種植環境通風不佳,令空氣濕度過高,成為病菌的溫床,炭疽病接觸到莖部植入病株,就促成了黑莖。
樓主可以考慮換個種植位置,澆水時避免莖濕,情況或會有改善。
我覺得樓主關注成因是好開始。種多肉需要累積經驗。不要灰心。加油!
回復

8por 發表於 2020-3-3 13:59:43 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-2 15:57
可能係通風不良,焗爛咗
加個小風扇吹會住好d,唔喺夏天好易全軍覆沒  ...

我喺公司種,可能星期六同日無冷氣,整死佢 但係已經種咗成年半,現在先有事。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 14:36:13 |顯示全部樓層
8por 發表於 2020-3-3 13:59
我喺公司種,可能星期六同日無冷氣,整死佢 但係已經種咗成年半,現在先有事。 ...

應該唔關開唔開冷氣事。樓上Yunge0大大都有提過,可能淋水時淋到莖,加上通風不良,就爛莖了
回復

8por 發表於 2020-3-3 15:35:19 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 14:36
應該唔關開唔開冷氣事。樓上Yunge0大大都有提過,可能淋水時淋到莖,加上通風不良,就爛莖了  ...

我會多加留意,謝謝
回復

8por 發表於 2020-3-3 15:36:22 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-3-2 20:16
我以往都遇過黑莖死亡的情況。常見的原因是水氣滯留於層層堆疊的肉裡頭,加上種植環境通風不佳,令空氣濕 ...

我有可能淋水淋咗落啲莖度,下次會留意,多謝提醒
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-15 13:09:47 |顯示全部樓層
我覺得係水太多,平時淋水太密,泥乾唔哂就淋水,長時間咁做就會變左做咁,你換多d顆粒介質,應該根同主莖都救唔到,就算比你夠到佢都唔會直返,軟左部份對下都唔好要,斬頭陰乾等幾日再用杆插方法等佢生根,之後再用5:5顆粒同泥種,如果你唔怕泥有菌就張泥乾曬幾日再反轉等佢再到好似粉咁再用,種返入盤就唔好咁快淋水,起碼一至三日先淋,記得多肉係好耐旱,可以成個月唔淋水,想知幾時淋水等葉變軟等多幾日先淋水,第二日d葉唔硬就睇下d根有無事
回復