預告未到(23/5更新在496樓更新兜錦照)

作者: taxitang 发表于 2020-2-28 19:01:13
10110 507
powergun 發表於 2020-3-7 14:58:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 14:57
我都係試試,根爺有冇經驗分享?

只可以講小心淋水, 否則好易化水
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:05:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-3-7 14:58

根爺你好!我棵超兜幾個月到依家都仍未服盆,請問這種情況應該怎麼辦?
powergun 發表於 2020-3-7 15:11:34 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:05
根爺你好!我棵超兜幾個月到依家都仍未服盆,請問這種情況應該怎麼辦? ...

我之前只種過一盆兜, 種左幾個月後就淋左化水了, 我都唔知點解呀, 有時植物種唔種到, 可能只係人的問題, 係棵植物本身都唔定的

我都試過同一品種的植物, 係同一環境下生活, 一盆好快就死左, 但另一盆則快高長大的

明白,謝謝^^  發表於 2020-3-7 15:13
taxitang 發表於 2020-3-7 15:12:43 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-3-7 14:58

明白,致命傷,淋水!
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:18:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 15:12
明白,致命傷,淋水!

種仙人球九成死於澆死
powergun 發表於 2020-3-7 15:28:52 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:18
種仙人球九成死於澆死

香港人只怕吃得太多, 唔會唔夠營養的
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:30:13 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-3-7 15:28

哈哈!根爺真係識講笑

事實來的  發表於 2020-3-7 15:45
taxitang 發表於 2020-3-7 16:09:14 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-7 15:18
種仙人球九成死於澆死

明白,緊記,謝謝!
taxitang 發表於 2020-3-7 18:58:08 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-7 14:13
咁我可以要一棵練習吓喎.

大的是北齋玉扇錦無錦株,生長得唔錯,小的是超級綠島玉扇錦無錦苗,但不知是否對版,兩棵已有根,如喜歡,PM地址,脫盆裸根郵寄,免郵費!打包兩棵一齊。
waiting 發表於 2020-3-7 19:47:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 18:58
大的是北齋玉扇錦無錦株,生長得唔錯,小的是超級綠島玉扇錦無錦苗,但不知是否對版,兩棵已有根,如喜歡 ...

好呀!先多謝大大, 我轉頭PM地址.
taxitang 發表於 2020-3-7 20:02:09 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-7 19:47
好呀!先多謝大大, 我轉頭PM地址.

OK,即時脫盆,晾一日,星期一平郵寄出,往日經驗最快要星期三、最遲星期五,但近日郵寄可能有延誤,留意信箱。
MasterTT 發表於 2020-3-7 21:33:45 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 18:58
大的是北齋玉扇錦無錦株,生長得唔錯,小的是超級綠島玉扇錦無錦苗,但不知是否對版,兩棵已有根,如喜歡 ...

Taxi大的‘ 北齋玉扇錦無錦株’真係種得好靚!兩棵玉扇根系又生長得不錯!搞到我都想買返棵玉扇
taxitang 發表於 2020-3-7 22:00:10 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-7 21:33
Taxi大的‘ 北齋玉扇錦無錦株’真係種得好靚!兩棵玉扇根系又生長得不錯!搞到我都想買返棵玉扇{:emoji_0 ...

不妨一試,價錢合理,自己喜歡的,就會更加珍惜,祝大大早日買到心頭好,但不要急。
taxitang 發表於 2020-3-7 22:22:42 |顯示全部樓層
剛剛上盆,明日才淋水,看看能否養得活。
小雷子 發表於 2020-3-7 22:32:38 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-3-7 15:28

根爺你講得啱!
小雷子 發表於 2020-3-7 22:33:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 22:22

有又新玩具,颜色好靚下!努力一定有回報的!
MasterTT 發表於 2020-3-7 22:43:50 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 22:22

你真係用萬象盆種喎,你用咩介質呀?
我建議3日後或更久才澆水,等待根系幾乎復原才澆水。因為經過換盆,修根的兜錦的根系必然會受到一定程度嘅傷害,所以根系正在修復(長根)中,我怕你明天澆水根系還未修復得好,還未修復好的根系吸收不了水分,所以會導致積水爛根喔
taxitang 發表於 2020-3-7 22:53:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-7 22:33
有又新玩具,颜色好靚下!努力一定有回報的!

未曾試種,初養,看看能否養活,希望師姐提供意見謝謝!
師姐的西蕾麗亞開花未?我的現在才是花苞,我侄仔的已開花了。
taxitang 發表於 2020-3-7 22:59:28 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-7 22:43
你真係用萬象盆種喎,你用咩介質呀?
我建議3日後或更久才澆水,因為現在兜錦的根系正在修復 ...

謝謝!始終感覺萬象盆較有信心,拿上手就知配土是否乾透。諗住落單發貨至今日也有十日時間,有傷口也應該復完,但脫盆再上盆始終會再傷根,確是再遲幾日也較穩陣,謝謝提醒。

唔使客氣~  發表於 2020-3-7 23:02
小雷子 發表於 2020-3-7 23:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-7 22:53
未曾試種,初養,看看能否養活,希望師姐提供意見謝謝!
師姐的西蕾麗亞開花未?我的現在才是花苞,我侄 ...

點解突然間我變左師姐架,你咪嚇我!
我棵西蕾麗剛剛有花芽仲係得兩2cm長,應該有排等!
你棵花好強壯,一定會有好多花!

我都叫你,師姐先~~^^  發表於 2020-3-7 23:03