發現有蟲呀!

作者: 小雷子 發表于 2020-2-28 11:03:49
2272 28
我棵紫色蘭花,最近不停謝花,後來發現,花瓣底有啲黃色似蜜糖膠,再睇清楚啲,係蟲呀!
檢查其他位置,原來葉底都有!救命呀!
有冇人知係咩蟲呀?點樣滅蟲? 20200228_092022.jpg
B17 發表於 2020-2-28 11:30:05 |顯示全部樓層
介殼蟲,趁未繁殖,挑走佢
回復

W88 發表於 2020-2-28 11:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
好快百子千孫!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-28 12:06:58 |顯示全部樓層
試下用稀釋漂白水成棵浸10分鐘,
再用牙刷刷下d窿窿罅罅,再噴biokill,
仲有睇埋其他植物有無中招!
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 12:16:03 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-28 12:06
試下用稀釋漂白水成棵浸10分鐘,
再用牙刷刷下d窿窿罅罅,再噴biokill,
仲有睇埋其他植物有無中招! ...

蘭花用biokill有冇問題?我唔敢用!
我打算成棵浸洗潔水先!

BioKill 用落蘭花度冇問題,我用橙蓋添!  發表於 2020-2-28 12:44
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-28 12:36:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-28 12:16
蘭花用biokill有冇問題?我唔敢用!
我打算成棵浸洗潔水先!

我噴過無野喎!不過介殼蟲粉介哩d好鬼煩,
清唔得徹底一陣間又生到成棵都係,
所以間唔中都要噴下殺蟲藥嫁!
回復

Sumbie 發表於 2020-2-28 12:50:38 來自手機 |顯示全部樓層
我都有,之前用咗D內吸性藥希望快啲好
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 12:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-28 12:36
我噴過無野喎!不過介殼蟲粉介哩d好鬼煩,
清唔得徹底一陣間又生到成棵都係,
所以間唔中都要噴下殺蟲藥 ...

收到!我試下噴先!
呢棵係水種的,點解會中蕉?呢棵成日都有好多蜜糖滴出,莫非係蜜糖引來的?
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 12:53:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2020-2-28 12:50
我都有,之前用咗D內吸性藥希望快啲好

你用邊種內吸性藥?效果如何?
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-28 13:36:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-28 12:52
收到!我試下噴先!
呢棵係水種的,點解會中蕉?呢棵成日都有好多蜜糖滴出,莫非係蜜糖引來的?
...

唔關水唔水種事嘅!蘭花好多時都有,
有陣時d蟻會搬d芽蟲呀介殼蟲上去養嫁!
所以連蟻都要殺埋呢!
回復

Calico 發表於 2020-2-28 17:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
Haha!  忍吾住都要笑,點解次次睇親小雷子既帖,花花都有野送?
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 18:26:20 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-2-28 17:11
Haha!  忍吾住都要笑,點解次次睇親小雷子既帖,花花都有野送?

我暈啦!
回復

sarshk2014 發表於 2020-2-28 18:35:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子係殺手黎,今次可以大開殺介,應該好開心啦!
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 20:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-2-28 18:35
小雷子係殺手黎,今次可以大開殺介,應該好開心啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

我最怕見蟲架,不如你殺左我啦!
回復

己己另 發表於 2020-2-28 21:24:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-28 12:52
收到!我試下噴先!
...

可能係蟲蟲開完餐後,植物的傷口流出的糖液。如果唔洗乾淨,d糖跡有機會發霉。
回復

Childpark 發表於 2020-2-28 22:11:13 |顯示全部樓層
介殼蟲可以去花墟買殺虫濟噴,不過我擔心化學液傷到葉和根,只用清水和牙擦,擦幾下就消失,不過你要用水沖一下葉,因有機會擦左的虫去葉心內,有機會再來!
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 23:01:52 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-2-28 21:24
可能係蟲蟲開完餐後,植物的傷口流出的糖液。如果唔洗乾淨,d糖跡有機會發霉。 ...

每次淋水,我都一定清洗所有葉和根的!
回復

小雷子 發表於 2020-2-28 23:10:13 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-2-28 22:11
介殼蟲可以去花墟買殺虫濟噴,不過我擔心化學液傷到葉和根,只用清水和牙擦,擦幾下就消失,不過你要用水沖 ...

我剛用左洗潔精開水,浸左15分鐘!
再清洗所有葉同根,再加風乾一日,睇下有冇問题!
另外想問下,我好多蘭花都有蜜滴,有冇方法可以減少呢個情況,減少蟲患?
回復

Childpark 發表於 2020-2-29 21:43:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-28 23:10
我剛用左洗潔精開水,浸左15分鐘!
再清洗所有葉同根,再加風乾一日,睇下有冇問题!
另外想問下,我好多 ...

糖份浸出是葉比較常見,多數是環境太熱影響,你要放在風位,讓根系淋水後快乾,暫時不要用肥,如果盆內已有緩解肥,你就只能靠風!

有一點要注意,就是如果你的養蘭環境沒有風,就盡量用板種,因沒風的環境用盆很容易爛根、爛葉!
回復

mooon 發表於 2020-3-26 15:54:24 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-2-29 21:43
糖份浸出是葉比較常見,多數是環境太熱影響,你要放在風位,讓根系淋水後快乾,暫時不要用肥,如果盆內已 ...

(騎劫雷大個post)
你好! 今日發現葉上有 才達 黏黏的液體, 葉對上係花苞, 我諗...會唔會係由花苞滴下的汁液呢? 抑或係大大你所講 糖份滲出 呢? 請指教. 謝謝! 另。。。。
200326InsectOnPh1.jpg 200326InsectOnPh2.jpg

另外, 這棵有花梗上有蟲 (小心下列放大蟲相。影相時都唔知係乜, 放大較下光暗, 就睇到係蟲), 唉~ 我照顧病癒貓& 6棵冇根蝴蝶蘭完全唔感到灰心, 但見到呢D蟲, 我就覺得好惱人. 上面果D葉面汁液, 會關呢D蟲事嗎? 但有蟲的花梗唔係在有汁葉的上面. 各位大大可以指教下嗎?

(小 心 下 列 相 中 有 蟲) 

200326InsectOnPh3.jpg   200326InsectOnPh4.jpg
回復

12下一頁