繡球求救

作者: Pica 发表于 2020-2-27 18:39:45
1409 4
求救。舊年買落嘅繡球,返黎時有小小濃葉,開完花後越來越濃得緊要,新葉亦唔大片;係十一月好返小小。十二月頭搬屋,又冇乜好轉又冇乜差到。呢個禮拜回暖後就開始咁一撻撻,葉枯得好快,今日連新芽都開始濃。

應該點做好?
endless_summer 發表於 2020-2-27 22:32:13 |顯示全部樓層
新手試下答
會唔會係曬得太多太陽?繡球係短日照植物,可能要遮下蔭?
gita 發表於 2020-2-29 12:28:42 |顯示全部樓層
你的繡球都有花芽呢. 但你的用泥看來似乎有點焗濕. 可以把泥倒出來看看有無問題. 繡球雖然喜水, 但不喜長期焗濕, 會搞壞生長. 試加入小碎石和較乾燥植料, 可改善土質.
Pica 發表於 2020-3-3 05:10:58 來自手機 |顯示全部樓層
endless_summer 發表於 2020-2-27 22:32
新手試下答
會唔會係曬得太多太陽?繡球係短日照植物,可能要遮下蔭?

唉,經已係帆布底,只係得西斜晒到,仲要前面有花擋住………
Pica 發表於 2020-3-3 05:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-2-29 12:28
你的繡球都有花芽呢. 但你的用泥看來似乎有點焗濕. 可以把泥倒出來看看有無問題. 繡球雖然喜水, 但不喜長期 ...

果啲係花芽定葉芽?我唔係好識分……;其實我預咗今年未必復到花……

黎緊禮拜日換泥換埋佢……