臨老學人種下盆栽 其中一盆是多肉 不知為什麼 突然發現有一點點的白點 但葉面卻沒有 多肉買回來到現在也是養在玻璃杯的 (不知會否有關)

請各位前輩看看我的多肉是否有害蟲?是否生病?還是澆水方法不正確而導致? (白點出現在相中圓圈的部份)

請各位賜教 謝謝
我都係多肉新手… 唔係好肯定係咩事…
不過睇落只係底層外圍有, 似係皮外傷.
另外多口講句, 困在玻璃樽都唔夠通風…
waiting 發表於 2020-2-26 00:12
另外多口講句, 困在玻璃樽都唔 ...

在玻璃杯內不透風 我也明白 所以遲點我會考慮換盆 但是你說是「皮外傷」 我不太明白 可否再說明一下?  謝謝
waiting 發表於 2020-2-26 00:12
另外多口講句, 困在玻璃樽都唔 ...

另外這個現象 好像有蔓延的趨勢 令我很擔心呢 不竟牠也是有生命的⋯
臨老入草叢 發表於 2020-2-26 00:29
另外這個現象 好像有蔓延的趨勢 令我很擔心呢 不竟牠也是有生命的⋯

皮外傷係可能定植時整傷咗, 或者有蟲咬.
有蔓延就要check吓d泥先.
我爬文見文章係咁教. 希望我嘅回覆可以幫你推吓post等其他大大幫吓你.
蟲會郁,佢有冇郁?
驟眼望落去似裝運時既皮外傷結痂
但如果悶喺瓶到唔通風,有可能會惡化啊
旦花 發表於 2020-2-26 12:07
蟲會郁,佢有冇郁?
驟眼望落去似裝運時既皮外傷結痂
但如果悶喺瓶到唔通風,有可能會惡化啊 ...

佢冇郁 只是好像越來越多 是通風的關係嗎?! 我還在想盆多肉生病 染上真菌⋯如只是通風問題 我便考慮換盆好了 謝謝你
臨老入草叢 發表於 2020-2-26 13:44
佢冇郁 只是好像越來越多 是通風的關係嗎?! 我還在想盆多肉生病 染上真菌⋯如只是通風問題 我便考慮換 ...

可以參考一下台灣大大的文:https://ayeah3713883.pixnet.net/ ... 4%e7%97%85%e5%ae%b3

觀察一段時間情況再睇睇
目前斷水放半陰地方唔好搞佢住

最理想既情況係將佢從玻璃瓶釋放出黎
只要通風改善左,好多病害都可以避免的
希望幫到你
旦花 發表於 2020-2-26 13:58
可以參考一下台灣大大的文:https://ayeah3713883.pixnet.net/blog/post/459828715-%e5%a4%9a%e8%82%89%e ...

謝謝你的建議 先斷水和放半陰處看看