十二卷授粉的季節又到了~~更新在16樓~~

作者: choiyee2122 發表于 2020-2-24 13:03:48
4129 43
小蘑菇 發表於 2020-3-17 00:20:36 |顯示全部樓層
上次你送比我嘅櫻水晶玉露長大了, 但 d 葉唔密,點先可以種到好似你嗰棵咁靚呀, 係咪因為我棵唔夠光?
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-17 00:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-17 00:20
上次你送比我嘅櫻水晶玉露長大了, 但 d 葉唔密,點先可以種到好似你嗰棵咁靚呀, 係咪因為我棵唔夠光?
...

要加強光照,減少淋水,慢慢新葉就會緊密d。我都係用植物燈養,可以放係照得多嘅地方,冇咁易徒。
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-17 00:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-17 00:20
...

你送比我嘅仙人球都長大不少,但我曬得比較多搞到太深色
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-17 18:01:03 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-3-17 00:49
要加強光照,減少淋水,慢慢新葉就會緊密d。我都係用植物燈養,可以放係照得多嘅地方,冇咁易徒。 ...

明白, 我都係一個月才淋水一次, 我估計應該不夠光, 今晚返屋企轉位置, 謝謝
回復

MasterTT 發表於 2020-3-17 18:04:03 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-3-17 00:53

哩個係咪叫麗蛇丸?
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-17 18:05:38 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-3-17 00:53

你種得好好呀, 晒少 d , 又會轉返綠色, 我嗰嗰d 都係咁, 問題不大, 好易種的。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-17 18:06:13 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-17 18:04
哩個係咪叫麗蛇丸?

不是, 係 牡丹玉 來的。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-28 16:16:23 |顯示全部樓層

請問樓主, 我呢棵使唔使轉大 d 嘅盆? 同埋依家好似生左 3 個側芽, 係咪唔使理佢, 由佢生? 還是要分拆出來?

真係長得好靚!  發表於 2020-3-28 16:21
回復

BenLau 發表於 2020-3-29 14:24:37 |顯示全部樓層
唔怕悶,有時間講下
回復

chuyat10 發表於 2020-3-30 12:52:36 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-28 16:16
請問樓主, 我呢棵使唔使轉大 d 嘅盆? 同埋依家好似生左 3 個側芽, 係咪唔使理佢, 由佢生? 還是要分拆出 ...

個人唔中意側芽頻生,出側芽想多一盆會留佢大少少拆,唔想留就即拆,保持主植株型態端莊肥大。純粹個人喜好。
毛毛好靚。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-30 12:59:04 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-30 12:52
個人唔中意側芽頻生,出側芽想多一盆會留佢大少少拆,唔想留就即拆,保持主植株型態端莊肥大。純粹個人喜 ...

明白, 謝謝十師兄
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 13:27:27 |顯示全部樓層
請問樓主, 我呢棵使唔使轉大 d 嘅盆? 同埋依家好似生左 3 個側芽, 係咪唔使理佢, 由佢生? 還是要分拆出 ...

蘑菇大,我個人會鐘意剪咗d側芽,再轉去另一個盆作繁殖,以免影響母株美觀。請問你嘅玉露上次轉盆係幾耐嘅事?因為除咗爆盆,泥土板結,根系太茂盛之外,一般嚟講1~2年轉盆一次,盆可以大一碼。加油呀!
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-30 13:36:55 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-30 13:27
蘑菇大,我個人會鐘意剪咗d側芽,再轉去另一個盆作繁殖,以免影響母株美觀。請問你嘅玉露上次轉盆係幾耐 ...

這盆我是直接向花友買的,不過我都打算換盆, 順便加肥料
回復

MasterTT 發表於 2020-3-30 13:47:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-30 13:36
這盆我是直接向花友買的,不過我都打算換盆, 順便加肥料

可以,沒問題的!玉露不需要太肥沃的土壤,所以底肥(緩解)放幾粒可以了。

明白, 謝謝  發表於 2020-3-30 14:55
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-31 09:50:37 來自手機 |顯示全部樓層

唔好意思今日先上網站。
轉啦,可以選擇比植物外圈大2-3cm左右嘅盆,比多d空間佢生長。側芽留係度變群生都得。如果唔想佢一群,可以等側芽大d,3cm左右就切佢落黎繁殖。
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-31 12:10:18 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-3-31 09:50
唔好意思今日先上網站。
轉啦,可以選擇比植物外圈大2-3cm左右嘅盆,比多d空間佢生長。側芽留係度變群生 ...

請問如何切? 是否要將母株外圍的葉先弄掉, 才將子株分離?
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-31 12:47:54 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-31 12:10

係阿,咁做比較方便。換盤嘅時候順便修下老葉,母株外圍嘅葉可以試下葉插。雖然母株size會細番,但單頭始終形狀靚d!
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-31 12:50:45 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-31 12:10

如果你會將側芽切落嚟,介唔介意分最細個隻比我留黎紀念
回復

choiyee2122 發表於 2020-3-31 12:53:52 來自手機 |顯示全部樓層
今朝收左個親指姫種莢,28粒種子,係我嘅最高紀錄

暫時嘅收成如下,左上係防潮珠
回復

小蘑菇 發表於 2020-3-31 12:58:06 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2020-3-31 12:50
如果你會將側芽切落嚟,介唔介意分最細個隻比我留黎紀念

可以呀, 無問題, 不過我怕整得唔好, 整傷佢

聽晚如果有時間, 就試下將佢解体先
回復