石子播種記

作者: little_stone 發表于 2020-2-4 13:43:04
4875 36

因為有部分大咗嘅苗會由窗台移去天台,特別開新帖更新小苗去向~

2018年春播:生石花混

2018年夏播:星球屬混(兜、鸞鳳玉)

2018年秋播:碧光環、五十鈴玉
2018年秋播:烏木雜、粉兔、景天混
2018年秋播:山地玫瑰
2018年冬播:燈泡、鴿子蛋
2018年冬播:桃蛋、靜雪、白和錦、血羅、諾娃
2018年冬播:黑壇汁x諾娃

2019年夏播:小白兜

2020年春播:又一堆景天、再播碧光環、日輪玉

評分

查看全部評分

little_stone 發表於 2020-2-4 13:51:21 來自手機 |顯示全部樓層

2018年春播:生石花混 = 尚有少量存活
初播50出40幾,大大下泥炭結塊嚴重,上年換盆後只剩十粒... IMG_20200204_105321.jpg
嬲爆爆之下又淘多六粒大苗

2018年夏播:星球屬混(兜、鸞鳳玉) = 兜餘少量窗台養、鸞鳳玉已上天台

有石仔鋪面嘅係星球混得黎嘅兜,其他係小白兜

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2020-2-4 14:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
2018年秋播:碧光環、五十鈴玉 = 碧光環死光光T∆T、五十鈴玉賣剩少少
碧光環一換盆就唔多掂...因為窗台冇泥土,得石仔..冇幾耐就先遊啦,今年又再播過...
五十鈴玉用赤玉土種得好好,網上放下一粒賣下一粒,轉眼淨返少少

2018年冬播:燈泡、鴿子蛋 = 尚有少量存活
3粒燈泡

鴿蛋:1粒長咗,1粒彊咗
回復

little_stone 發表於 2020-2-4 14:07:32 來自手機 |顯示全部樓層
2018年秋播:山地玫瑰 = 窗台養殖中

回復

little_stone 發表於 2020-2-4 14:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
2018年秋播:烏木雜、粉兔、景天混
2018年冬播:桃蛋、靜雪、白和錦、血羅、諾娃
2018年冬播:黑壇汁x諾娃
= 只有四粒存活

點解會咁轟烈呢?原因有2:
1. 2019年春末帶咗啲上天台,嘗試渡夏,咁就頂唔順死哂啦
2. 之後其他緊係等入秋先上天台啦,咁我11月中帶咗佢哋上天台,諗住冇死啦,跟手我囡11月尾中咗沙門士菌,入院住咗6日,咁就緊係冇人淋水啦....然後你知啦...就淨返留喺窗台嘅弱苗冇事

回復

little_stone 發表於 2020-2-4 14:16:08 來自手機 |顯示全部樓層
2019夏播:小白兜

真係多好多白色點點!冇買錯!
回復

little_stone 發表於 2020-2-4 14:23:14 來自手機 |顯示全部樓層
2020年春播:又一堆景天、再播碧光環、日輪玉

講好咗唔再播景天....唉,是旦啦,冇咗冬天,正好留待呢段唔好出街嘅日子播,教埋丫囡播

呢盒一粒都未出

蛋殼出咗少少,要攞放大鏡睇 IMG_20200204_103912.jpg

我播嘅出咗幾多下

我播景天嘅技巧同丫囡有得揮
唔講我老公以為係丫囡播
回復

little_stone 發表於 2020-2-8 14:39:39 來自手機 |顯示全部樓層
丫囡播嘅蛋殼苗出多咗少少
回復

小雷子 發表於 2020-2-8 15:41:35 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-2-8 14:39
丫囡播嘅蛋殼苗出多咗少少

小公主好乖!小苗長出,佢一定好開心,麻煩幫我讚下佢,叻叻豬!果然係媽媽小助手!
回復

little_stone 發表於 2020-2-8 16:07:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-8 15:41
小公主好乖!小苗長出,佢一定好開心,麻煩幫我讚下佢,叻叻豬!果然係媽媽小助手! ...

謝謝雷大!
佢之前仲唔小心整反咗幾粒,勁驚我鬧佢,我緊係冇鬧佢啦,淨係抺返乾淨,之後佢玩嘅時候都會小心,冇再整到
佢呢排真係好乖好乖!
回復

GW1225 發表於 2020-5-2 00:02:46 |顯示全部樓層

請問兜苗有什麼養值注意事項?

回復

BenLau 發表於 2020-5-2 12:47:47 |顯示全部樓層
播種達人

謝版大賜美名,好多種已死TT  發表於 2020-10-3 22:52
回復

little_stone 發表於 2020-10-3 22:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-2 00:02
請問兜苗有什麼養值注意事項?

夏天生長期,多俾水,但都要注意通風
室內種唔夠光我會補LED燈
回復

taxitang 發表於 2020-10-4 07:01:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-3 22:53

早晨石師姐,景天生長期來了,我也淘了三品再玩。
回復

chuyat10 發表於 2020-10-4 11:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
見到石子小姐返來好開心,真係好耐冇出post了。
回復

zoka 發表於 2020-10-4 13:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-4 11:40
見到石子小姐返來好開心,真係好耐冇出post了。

石子師姐現身
回復

little_stone 發表於 2020-10-5 08:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
感謝大家厚愛
石子年資尚淺,都係花友一名,唔駛叫師姐啦
回復

little_stone 發表於 2020-10-5 08:56:33 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-10-4 07:01
早晨石師姐,景天生長期來了,我也淘了三品再玩。

我成年冇返天台,死咗好多景天
呢個假先返去兩次。希望之後可以keep返每星期返去一次,慢慢換盆,照顧好仍然健在嘅多肉先,暫時唔敢淘住囉
回復

taxitang 發表於 2020-10-5 10:42:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-5 08:56
我成年冇返天台,死咗好多景天
呢個假先返去兩次。希望之後可以keep返每星期返去一次,慢慢換盆,照顧好 ...

正值生長期,修根換土應該助回復,慢慢來,唔好心急。
回復

GW1225 發表於 2020-10-18 09:03:21 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-3 22:53

謝分享

真的夏天多比水, 漲得好快
回復

12下一頁