愛在瘟疫蔓延時 (疫症資訊分享)

作者: B17 發表于 2020-2-1 18:28:05
5262 70
B17 發表於 2020-2-9 17:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-9 17:11
唔好咁講啦!人命嚟架!<span class="emoji emoji1f622"></span>

講得誇張咗少少,但傳聞病人太多,部份回家隔離,自生自滅,死咗都唔計數,確診/死亡人數會報細咗
回復

小雷子 發表於 2020-2-9 17:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 17:18
講得誇張咗少少,但傳聞病人太多,部份回家隔離,自生自滅,死咗都唔計數,確診/死亡人數會報細咗
...

報細數就一定架!我睇到果啲影片,真係好驚……好驚……,個心就爆出嚟,你都知我心靈好脆弱,平日見到啲恐怖嘢都手震,依加直情……失眠…………發惡夢…………有時會暴喊!
回復

Ming36 發表於 2020-2-9 21:02:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-9 17:27
報細數就一定架!我睇到果啲影片,真係好驚……好驚……,個心就爆出嚟,你都知我心靈好脆弱,平日見到啲 ...

唔知點樣可以安慰到妳
希望大家團結一心,齊齊抗疫,由自己做起,家居消毒清潔,鄰居互助有公德心,保障屋苑衛生,一步一步做,希望大家能平安度過,香港人一定要加油
回復

小雷子 發表於 2020-2-9 21:40:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-9 21:02
唔知點樣可以安慰到妳
希望大家團結一心,齊齊抗疫,由自己做起,家居消毒清潔,鄰居互助有 ...

我巳經唔敢再去睇果武漢果啲影片,因為我知道自己已經頂唔順!
我會將專注力放係其他事上,希望減低負面情緒出現!
回復

Ming36 發表於 2020-2-9 22:11:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-9 21:40
我巳經唔敢再去睇果武漢果啲影片,因為我知道自己已經頂唔順!<span class="emoji emoji1f616"></span>
我會將專注力放係其 ...

咁就叻叻豬啦!要自己建立正能量
例如上網學習整布口罩,用口水肩或紗巾仔改良最容易,中間+防濾網。萬一真係撲唔到口罩,或者全球缺乏口罩供應,可能就是一根稻草!
回復

B17 發表於 2020-2-9 22:26:40 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-9 22:11
咁就叻叻豬啦!要自己建立正能量...

尋日電視話口罩物料有靜電,隔到PM2.5,一般布料恐怕冇作用
不過布料都好,擋得幾多得幾多,好過完全冇阻隔!
回復

Ming36 發表於 2020-2-9 22:42:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 22:26
尋日電視話口罩物料有靜電,隔到PM2.5,一般布料恐怕冇作用
不過布料都好,擋得幾多得幾多,好過完全冇阻 ...

雨傘的布料防水,唔知得唔得,試吓啫,整呢啲嘢令自己及身邊嘅人,有多啲正能量㗎
可以暫時忘記橙加
回復

B17 發表於 2020-2-9 22:46:56 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-9 22:42
雨傘的布料防水,唔知得唔得,試吓啫,整呢啲嘢令自己及身邊嘅人,有多啲正能量㗎
可以暫時 ...

好多人買唔到,你呢?好彩早排中感冒 買咗盒,慳d使,頂到一個月卦
回復

小雷子 發表於 2020-2-9 23:16:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 22:46
好多人買唔到,你呢?好彩早排中感冒 買咗盒,慳d使,頂到一個月卦

你有冇睇醫生呀?
一盒口罩有50個,應該可以!
希望到時有货返,人人可買到!

回復

Ming36 發表於 2020-2-10 00:48:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 22:46

Me too. 年初一買到而家,一個都未到手。
排隊? 人多擠迫,高危!
網購同人鬥快?2 boxes thanks, 比埋錢,貨俾海關扣住,俾人cut單,退款!
免費派嗰啲?未有長者咭,冇份!
通街炒價的口罩?又冇錢買!
不知質素的口罩?又冇膽買!
得返廿零個,歐洲寄緊過嚟,等郵差叔叔通知。
回復

violet_bb 發表於 2020-2-10 01:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-9 21:02
唔知點樣可以安慰到妳
希望大家團結一心,齊齊抗疫,由自己做起,家居消毒清潔,鄰居互助有 ...

同意呀!
呢段艱難時刻,香港人(其實全世界人)應該齊心,團結!唔好再分咩黨派、咩政見、咩階層、咩膚色、咩種族、咩國籍……總之係人,就要出一分力,盡力抗疫。希望唔好有人再散播謠言製造恐慌(恐慌已經夠多了),搞到人人自亂陣腳做出各種瘋狂傻事。香港好需要齊心、團結、正能量!
回復

B17 發表於 2020-2-12 18:38:02 |顯示全部樓層
按圖新增疑似/確診均下降,應該已受控,大陸搞得掂,香港才會安全
回復

Ming36 發表於 2020-2-12 20:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-12 18:38
按圖新增疑似/確診均下降,應該已受控,大陸搞得掂,香港才會安全

國內的數字,不能盡信呀!
這些數字massage 過,為咗全民開工,做GDO, 舒緩一下大家的心理。
幾千幾萬人在同一廠房工作,會有什麼事情發生呢?
又話要social distancing,咁點搞啊?
回復

B17 發表於 2020-2-12 20:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-12 20:00
國內的數字,不能盡信呀!
這些數字massage 過,為咗全民開工,做GDO, 舒緩一下大家的心理。
幾千幾萬人 ...

武漢以外,情況冇咁差,應該無需作假
武漢好多數冇計,實數必定假,但個趨勢應該真,應該放緩中
至緊要同香港相連廣東冇大爆發,不過工廠復工的確難搞,可能拖長疫期
回復

B17 發表於 2020-2-13 11:31:17 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-9 23:16
你有冇睇醫生呀?
一盒口罩有50個,應該可以!
希望到時有货返,人人可買到!

新增15000,核爆啦
回復

小雷子 發表於 2020-2-13 11:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-13 11:31
新增15000,核爆啦

好驚呀!點算?
回復

B17 發表於 2020-2-13 11:54:05 |顯示全部樓層

等C,核爆沖擊波一到...............
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-13 12:04:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-13 11:31
新增15000,核爆啦

大陸d野..... 有無報少左 0 呀!?
回復

B17 發表於 2020-2-13 12:13:05 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-13 12:04

武漢13000,可能係先前冇計數嗰d入番數,睇埋明日先知
回復

小雷子 發表於 2020-2-13 12:15:17 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-13 12:04

全部假話
回復