愛在瘟疫蔓延時 (疫症資訊分享)

作者: B17 發表于 2020-2-1 18:28:05
5257 70

唔使等新聞報,實時疫情數字
https://news.qq.com/zt2020/page/feiyan.htm?from=singlemessage

yunge0 發表於 2020-2-4 14:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
多謝分享,疫情很嚴峻啊!
回復

Ming36 發表於 2020-2-4 20:54:22 來自手機 |顯示全部樓層
真係好嚴峻!大家要加油共同渡過這一難關,期待抗疫成功的一天來臨!
回復

快樂王子 發表於 2020-2-5 13:01:15 |顯示全部樓層
感謝網址提供, 最注要湖北新增確診, 看到數字重未穩定一直升, 星期一 21XX, 星期二23XX, 今日星期三 31XX 3日多七千人以上了
回復

B17 發表於 2020-2-5 14:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2020-2-5 13:01
感謝網址提供, 最注要湖北新增確診, 看到數字重未穩定一直升, 星期一 21XX, 星期二23XX, 今日星期三 31XX{: ...

新增疑似個案減少,或預示情況有改善
回復

快樂王子 發表於 2020-2-5 15:44:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-5 14:03
新增疑似個案減少,或預示情況有改善

基本上我也不太理會, (疑似個案), 因疑似本來是不確定, 只是留意湖北(新增確診)每日數字, 與港股走勢相反 , 希望明日公佈湖北(新增確診)數字平穩或趺
回復

小雷子 發表於 2020-2-5 16:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2020-2-5 15:44
基本上我也不太理會, (疑似個案), 因疑似本來是不確定, 只是留意湖北(新增確診)每日數字, 與港股走勢相反 ...

內地網上公佈數字只是數字遊戲,不是真實的!
回復

B17 發表於 2020-2-5 18:58:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-5 16:26
內地網上公佈數字只是數字遊戲,不是真實的!

未爆之前,所有數字都係假嘅,而家通哂天,做假有何用?
反而講得嚴重啲,可以爭取多啲資源,處理疫症
回復

yunge0 發表於 2020-2-5 20:18:38 |顯示全部樓層
自從香港陸續發現本地感染後, 我更關心本港疫情的去向。
回復

小雷子 發表於 2020-2-5 21:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-2-5 20:18
自從香港陸續發現本地感染後, 我更關心本港疫情的去向。

我都好擔心社區爆發數字!
回復

快樂王子 發表於 2020-2-6 07:57:43 |顯示全部樓層
作日在外時, 看見開始好像以前沙士一樣, 消毒用品有關掃清, 廁紙到吾放過也掃清了

好彩今次無盲搶鹽/醋
回復

W88 發表於 2020-2-6 15:13:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-5 21:43
我都好擔心社區爆發數字!<span class="emoji emoji1f614"></span>

雷大唔洗怕!專家話會有百幾萬人感'染,唔洗再擔心啦!
回復

B17 發表於 2020-2-6 15:43:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-5 21:43
我都好擔心社區爆發數字!<span class="emoji emoji1f614"></span>

要睇大陸搞成點,封關是必須的
唔明點解有啲人話唔封,一日幾萬人流,真係會爆㗎
回復

小雷子 發表於 2020-2-6 16:07:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-6 15:43
要睇大陸搞成點,封關是必須的
唔明點解有啲人話唔封,一日幾萬人流,真係會爆㗎 ...

依加仲係唔肯封關,可以點呢?
相信大陸已經無得攪,全國只會不斷大爆發,無藥物,無保護裝備,無知識,無良心,只有等…………
回復

快樂王子 發表於 2020-2-6 16:19:02 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-6 15:13
雷大唔洗怕!專家話會有百幾萬人感'染,唔洗再擔心啦!

專家話會有百幾萬人感染, 但不是指中國是香港, (估計香港140萬人受感染 袁國勇促斬斷本地傳染鏈)

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1195175

p.s. 香港人口大約7百多萬

回復

little_stone 發表於 2020-2-8 02:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-5 18:58
未爆之前,所有數字都係假嘅,而家通哂天,做假有何用?
反而講得嚴重啲,可以爭取多啲資源,處理疫症 ...

佢哋連試劑都唔夠醫院分,好多人都確診唔到
上YouTube search陳秋實
確實數字好恐怖

但呢個網都有一定參考價值, 謝謝大大
回復

B17 發表於 2020-2-9 13:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
確診數字持續下降,似有受控跡象
回復

Ming36 發表於 2020-2-9 16:10:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 13:05
確診數字持續下降,似有受控跡象

數字只是寫在紙上的,死亡率永遠維持在2.1% 實際數字,遠多於此
回復

B17 發表於 2020-2-9 16:31:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-9 16:10
數字只是寫在紙上的,死亡率永遠維持在2.1% 實際數字,遠多於此, ...

出到封城,即係共產黨驚到由心裡面震出來,識驚就搞得掂。再唔係就將病人直接坑殺 ,點會唔掂
回復

小雷子 發表於 2020-2-9 17:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-2-9 16:31
出到封城,即係共產黨驚到由心裡面震出來,識驚就搞得掂。再唔係就將病人直接坑殺 ,點會唔掂{:emoji_031 ...

唔好咁講啦!人命嚟架!
回復

1234下一頁