殺手試玩水培蝴蝶蘭。

作者: Calico 发表于 2020-1-31 07:56:03
7027 110
Calico 發表於 2020-10-5 22:10:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-5 21:52
嘉仔…………即係聖誕玫瑰,黄花嘉仔…………仲有咩呀?
反而水培少蘭根,但落植料爛得好快!<span class="emoji emoji1f60 ...

吾制呀,我盆白加仔爛根呀,我吾敢水培呀。心痛死我喇。
Ming36 發表於 2020-10-5 23:41:59 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-5 18:33
Ming大 犀利!又側芽又高芽!

符符碌碌咋!沒有側芽,我估這是高芽,但未見根,唯有等吓!
有側芽嗰棵,係Cal 姐㗎!
Ming36 發表於 2020-10-5 23:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-5 19:52
高芽!正呀!
你覺得水培好玩?<span class="emoji emoji1f604"></span>

我麻麻哋水培,唔係好鍾意玻璃樽裏面生綠色水藻,每次我都會洗樽,覺得幾麻煩。
比較之下,盆栽或板植的蘭花,根、莖、葉也比較強壯。
暫時不會放棄水培,會繼續觀察及栽種
Ming36 發表於 2020-10-5 23:51:15 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-10-5 22:10
吾制呀,我盆白加仔爛根呀,我吾敢水培呀。心痛死我喇。

加仔水培,難度比較高。加仔的根不太喜歡水,要大乾大濕......又要全日照,日照的時候,根若然是濕,就好大機會爛。
花墟有間專賣水培的,蘭花呢講,我見只有蝴蝶蘭。
Ming36 發表於 2020-10-5 23:55:02 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-10-5 21:50
你好叻呀!水培咁惦,我2盆香味蝴蝶蘭仲糸度,未有第三次花呀。D葉都好大塊喇! ...

真係符符碌碌咋!
四月中第一次開完花轉水培,六月第二次開三朶,現在第三次得一朵,其實佢啲花越嚟越細,植株越嚟越弱,有諗過剪咗呢個花冧,所以影張相上嚟,問吓你哋點算好?
freddywongdy 發表於 2020-10-6 10:02:21 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-5 23:41
符符碌碌咋!沒有側芽,我估這是高芽,但未見根,唯有等吓!
有側芽嗰棵,係Cal 姐㗎! ...

hahahaha 睇錯左!
有過芽都好吖!越生越多品種!
Ming36 發表於 2020-10-6 11:09:17 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-6 10:02
hahahaha 睇錯左!
有過芽都好吖!越生越多品種!

石斛就見過好多高芽,蝴蝶蘭就第一次,慢慢觀察它的生長狀態,也是一種樂趣
freddywongdy 發表於 2020-10-6 11:19:53 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-6 11:09
石斛就見過高芽,蝴蝶蘭就第一次,慢慢觀察它的生長狀態,也是一種樂趣 ...

有d品種好易出高芽架!
我棵細細花蝴蝶咪出好多,
高芽開埋花都試過!
Ming36 發表於 2020-10-6 14:47:50 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-6 11:19
有d品種好易出高芽架!
我棵細細花蝴蝶咪出好多,
高芽開埋花都試過!  ...

係咪要等隻高芽出根,才摘落嚟栽種?
而家嘅情形係高芽有葉片及一花苞,唔知點搞好
freddywongdy 發表於 2020-10-6 17:42:25 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-6 14:47
係咪要等隻高芽出根,才摘落嚟栽種?
而家嘅情形係高芽有葉片及一花苞,唔知點搞好 ...

等出根啦!
花人花語 發表於 2021-7-2 17:08:46 |顯示全部樓層
上月頭趁TASTE特價買入一棵帶花中型蝴蝶蘭,然後即日轉半水培,一星期後開了最後一個花苞,28/6最後兩朵花謝了,現在好期待它再開花,我在日本城買了蘭花營養液,請問各位前輩這種營養液水培可以用嗎?

另外,家中有一棵上年買的蝴蝶蘭,等了一年終於有10個花苞,可惜最後只開了三朵,其他都只是半開半天,然後就謝,傷心……之後見有一側芽,於是就買了蘭花營養液,每星期加入水苔,4朵花雖然和以前的花不一樣,但看著也很開心!其實一直等花謝了轉水培的,但有(脆弱的)花又不敢動手,所以才入一棵新的,感覺水培花期會較短,會不會呢?