殺手試玩水培蝴蝶蘭。

作者: Calico 發表于 2020-1-31 07:56:03
7077 110
Calico 發表於 2020-3-8 20:16:41 來自手機 |顯示全部樓層

回復

Ming36 發表於 2020-3-8 22:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-8 14:22
Welcome to the water culture!<span class="emoji emoji1f601"></span>
另祝你小寶貝生日快樂!(希望冇估錯啦)<span class="emoji emoji1f6 ...

分享其中一株水培蘭花,有寸進。
現在它沐浴在肥仔水中,一陣拎番佢上嚟
回復

小雷子 發表於 2020-3-8 22:38:03 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-8 22:04
分享其中一株水培蘭花,有寸進。
現在它沐浴在肥仔水中,一陣拎番佢上嚟 ...

Good!大家努力!

回復

小雷子 發表於 2020-3-8 22:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-3-8 20:16
<span class="emoji emoji1f60a"></span>

Cal姐!我棵花開始收工啦!
回復

Calico 發表於 2020-3-8 22:49:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-8 22:39
Cal姐!我棵花開始收工啦!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

我果盆好好喎!
回復

Ming36 發表於 2020-3-8 23:06:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-8 22:38
Good!大家努力!<span class="emoji emoji1f601"></span>

浸完舒服晒!俾個全相嚟睇吓
之前要爛嘅根,爛晒;要掉嘅葉,甩晒;要黃嘅葉,黃晒。
回復

小雷子 發表於 2020-3-8 23:30:40 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-3-8 22:49
我果盆好好喎!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

真係暈啦!
回復

小雷子 發表於 2020-3-8 23:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-8 23:06
浸完舒服晒!俾個全相嚟睇吓
之前要爛嘅根,爛晒;要掉嘅葉,甩晒;要黃嘅葉,黃晒。
...

即係明天會更好啦!
回復

Calico 發表於 2020-3-9 07:56:44 來自手機 |顯示全部樓層

尼隻就糸西蕾麗?
回復

Calico 發表於 2020-3-9 08:03:45 來自手機 |顯示全部樓層
回復

gita 發表於 2020-3-9 14:22:23 |顯示全部樓層
回復

Calico 發表於 2020-3-17 16:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈哈,出晒葉子,D葉仲令立立。
回復

Ming36 發表於 2020-10-5 15:52:33 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-3-8 20:16
<span class="emoji emoji1f60a"></span>

Cal 姐,妳介紹嘅呢盆花,真係好嘢嚟。
除咗又平又靚之外,今年三月頭買,水培栽種,依家仲可以開第三次花,我見到好似有高芽,但我唔係好識睇。而家除咗等開花,可以做啲乜?
回復

Ming36 發表於 2020-10-5 15:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-3-17 16:18

有側芽
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-5 18:33:09 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-5 15:52
除咗又平又靚之外,今年三月頭買,水培栽種,依家仲可以開第三次 ...

Ming大 犀利!又側芽又高芽!
回復

小雷子 發表於 2020-10-5 19:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-3-17 16:18

Cal姐!你學左不死神功,可唔可以教下我?
回復

小雷子 發表於 2020-10-5 19:52:02 來自手機 |顯示全部樓層
除咗又平又靚之外,今年三月頭買,水培栽種,依家仲可以開第三次 ...

高芽!正呀!
你覺得水培好玩?
回復

Calico 發表於 2020-10-5 21:48:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-5 19:50
Cal姐!你學左不死神功,可唔可以教下我?<span class="emoji emoji1f605"></span>

我好可憐呀,學師未成,種到3盆加仔爛晒根。
回復

Calico 發表於 2020-10-5 21:50:42 來自手機 |顯示全部樓層

你好叻呀!水培咁惦,我2盆香味蝴蝶蘭仲糸度,未有第三次花呀。D葉都好大塊喇!
回復

小雷子 發表於 2020-10-5 21:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-10-5 21:48
我好可憐呀,學師未成,種到3盆加仔爛晒根。

嘉仔…………即係聖誕玫瑰,黄花嘉仔…………仲有咩呀?
反而水培少蘭根,但落植料爛得好快!
唔洗怕…………有我墊底!
回復