返回列表 發新帖

白熊的"年花"

作者: ic3b34r 發表于 2020-1-28 10:40:02
3375 31
ic3b34r 發表於 2020-2-25 21:17:37 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-2-25 17:14
我的櫻花比較高啦, 都沒可能放入雪櫃冷凍啦, 這兩個月都叫有點凍意, 希望情況會有所好轉啦@@"

熊大, 你 ...

有顆晚櫻嘗未開花,但正常(因通常都要3~4月左右),所以未能答你
回復

gita 發表於 2020-2-29 12:40:37 |顯示全部樓層
白熊咁有心機, 為了櫻花開, 放雪櫃催花. 我都係由佢自然生, 希望有一日佢適應了環境, 開花給我看.

你D櫻花今年開花未呀?  發表於 2020-3-2 09:41
回復

ic3b34r 發表於 2020-3-1 11:11:56 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-2-29 12:40
白熊咁有心機, 為了櫻花開, 放雪櫃催花. 我都係由佢自然生, 希望有一日佢適應了環境, 開花給我看.  ...

謝謝您,因為白熊有好幾盆櫻花,所以才咁改裝雪櫃,有日本朋友教如唔想改裝,可以用好似日本便利店個隻,就咁放入去,又照到光(燈就當然要改用全光譜)又冷到
回復

gita 發表於 2020-3-2 20:50:01 |顯示全部樓層
[點評:  nwss54510
你D櫻花今年開花未呀?  ]

種左幾年都未開過, 但又未死. 年年繼續出新葉. 因為淘回來係種籽苗, 本身要5,7年先首次開花, 我室內種更加不知等到何年何日. 所以轉移左視線玩下繡球, 杜鵑. 室內種都開到.  
回復

nwss54510 發表於 2020-3-3 09:31:30 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-2 20:50
[點評:  nwss54510
你D櫻花今年開花未呀?  ]

杜鵑真係幾好開,我盆杜鵑都準備開花啦!
另外我有一盆櫻花好似都準備開花咁啦!

你或許可以試下加支全光譜LED燈比佢增加日照吧?我現在有兩盆都試緊哩個方法丫
回復

gita 發表於 2020-3-3 12:30:01 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-3 09:31
杜鵑真係幾好開,我盆杜鵑都準備開花啦!

另外我有一盆櫻花好似都準備開花咁啦!

你棵櫻花開過, 通常可以第2年開. 咁大粒花芽,見到都開心. 你是否戶外種呢?

杜鵑粒花蕾肥圓狀, 估計係中型花圓瓣. 紫色. 是什麼品種名呢?
你可以另開一杜鵑貼交流下!  我去年都有個杜鵑貼. 杜鵑依家有蕾, 遲下開左花就UPDATE下.

我係種室內架  發表於 2020-3-3 14:14
回復

ic3b34r 發表於 2020-3-4 10:24:28 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-3-3 12:30
你棵櫻花開過, 通常可以第2年開. 咁大粒花芽,見到都開心. 你是否戶外種呢?

杜鵑粒花蕾肥圓狀, 估計係中 ...

佢下圖應該是櫻花花蕾
回復

nwss54510 發表於 2020-3-6 17:39:52 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2020-3-4 10:24
佢下圖應該是櫻花花蕾

係呀,不過暫時得一個花芽出來丫

另外,熊大你係咪試過用全光譜燈照櫻花?你覺得用燈補日照得唔得?
回復

ic3b34r 發表於 2020-3-7 17:51:25 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-6 17:39
係呀,不過暫時得一個花芽出來丫

另外,熊大你係咪試過用全光譜燈照櫻花?你覺得用 ...

白熊有用全光譜去照,但感覺好像直接拿佢去照幾小時太陽更實際,所以通常只是在陰天才開
回復

nwss54510 發表於 2020-3-15 00:19:13 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2020-3-7 17:51
白熊有用全光譜去照,但感覺好像直接拿佢去照幾小時太陽更實際,所以通常只是在陰天才開 ...

有太陽當然晒太陽就最好啦
回復

hkl729 發表於 2020-5-3 16:55:20 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2020-1-29 11:40

真係好靚
回復

fussykiki 發表於 2020-5-13 14:05:42 來自手機 |顯示全部樓層
養咗一年。估唔到佢會開花。仲要五月先黎開。

你邊度買?幾靚喎  發表於 2020-5-19 11:23
回復