返回列表 發新帖

[完] Sinningia muscicola 'Rio das Pedras' 魚骨頭迷岩 種子 6份

作者: 己己另 發表于 2020-1-15 23:58:02
4625 35
andyman 發表於 2020-1-21 14:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-1-16 11:02
1.dollarschan,有興趣,排一份,謝謝分享~
2. Calico, 排一份,謝謝分享。
3.kll _kll, 排一份,感謝

收到了, 感謝分享.

熱切期待結果分享!  發表於 2020-1-21 14:23
回復

kll_kll 發表於 2020-2-10 22:03:58 |顯示全部樓層

20200210_124631.jpg 20/1收到即種,終於長苗了,感謝分享
回復

己己另 發表於 2020-2-10 22:15:33 來自手機 |顯示全部樓層
kll_kll 發表於 2020-2-10 22:03
20/1收到即種,終於長苗了,感謝分享

好開心! 可能天氣凍,發芽時間要長d。
回復

kll_kll 發表於 2020-2-10 22:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-2-10 22:15
好開心! 可能天氣凍,發芽時間要長d。

上星期五都未有綠色,今日返公司再睇,終於變綠了
回復

kll_kll 發表於 2020-12-31 11:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
另大,我由種子到而家都仲未開過花,請問以您經驗,我圖中的還算健康嗎?最高的有3cm高,正常是幾高?一直放在窗邊可以每日斜照的,是唔夠光還是算太光? 我應該剪莖等佢重長嗎?
回復

己己另 發表於 2020-12-31 12:20:12 |顯示全部樓層
kll_kll 發表於 2020-12-31 11:38
另大,我由種子到而家都仲未開過花,請問以您經驗,我圖中的還算健康嗎?最高的有3cm高,正常是幾高?一直放 ...

係唔夠光啦,超迷岩係唔須要太光,但第二張相有棵徒長到好似蕃茄苗都真係未見過呢。我都有盆有類似情況,今天2月播種但唔夠光一直細細啦,上個月送左俾同事,放係夠光嘅窗邊,有D已經大左一倍,顏色都靚好多,出番魚骨頭紋。

轉個夠光嘅位啦,佢地都幾粗生應該會生番好同開花嘅。空間所限我已經無再種魚骨頭,但有D俾左同事繼續種。如有種筴我俾個你。
回復

己己另 發表於 2020-12-31 13:35:08 |顯示全部樓層
上面提過的魚骨頭

2月播種,到7月仲係細細棵

個幾月前轉去有得曬嘅窗邊位,現在大左好多

回復

kll_kll 發表於 2020-12-31 13:37:07 來自手機 |顯示全部樓層
另大,唔夠光的話,同一位置的流鼻涕&非洲紫羅蘭迷你種都變紅柄了,魚骨頭比他們更要光嗎?我會換位置試試,您不用再給我種夾了,我再努力種現有的,怕浪費了,謝謝
回復

kll_kll 發表於 2020-12-31 13:39:25 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-12-31 13:35
上面提過的魚骨頭

2月播種,到7月仲係細細棵

請問大概每日要曬大概幾耐?我那也是中午前可以曬到的
回復

己己另 發表於 2020-12-31 13:51:57 |顯示全部樓層
kll_kll 發表於 2020-12-31 13:39
請問大概每日要曬大概幾耐?我那也是中午前可以曬到的

每日曬3-4小時左右。我只有一兩棵AV同流鼻涕,比較其他品種的話,要睇下有無其他版友可以俾到意見。
回復

wingwing2009 發表於 2021-4-25 13:19:38 來自手機 |顯示全部樓層
kll_kll 發表於 2020-12-31 11:38
另大,我由種子到而家都仲未開過花,請問以您經驗,我圖中的還算健康嗎?最高的有3cm高,正常是幾高?一直放 ...

太耐冇上hk plant, 現在先睇到。

我既超迷一直放係燈光下養,每天噴水,幾天會淋透泥。一直不斷開花。我發現迷岩喜濕,太乾會令佢枯黃。
回復

Ming36 發表於 2021-4-25 15:18:15 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2021-4-25 13:19
太耐冇上hk plant, 現在先睇到。

我既超迷一直放係燈光下養,每天噴水,幾天會淋透泥。一直不斷開花。我 ...

Wing大大,等我又試吓先!
我這些也是己大大送的種子,天氣一回暖,生長得好快,希望快點成株,長期開花
回復

wingwing2009 發表於 2021-4-25 22:16:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-25 15:18
Wing大大,等我又試吓先!
我這些也是己大大送的種子,天氣一回暖,生長得好快,希望快點成株,長期開花: ...

你一定能成功
回復

Ming36 發表於 2021-4-25 22:33:37 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2021-4-25 22:16
你一定能成功

多謝你的打氣,請問一日要照幾多個鐘頭燈?
回復

wingwing2009 發表於 2021-4-26 09:24:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-4-25 22:33
多謝你的打氣,請問一日要照幾多個鐘頭燈?

我冇計,由我返工就開燈到我訓前。我用LED光管,我好多av放係書架都係咁照。好多都開花了,望住佢地好開心
回復

Monica20171025 發表於 2021-6-29 15:08:58 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2021-4-26 09:24
我冇計,由我返工就開燈到我訓前。我用LED光管,我好多av放係書架都係咁照。好多都開花了,望住佢地好開 ...

请问有️种子分享~见到棵植物细细地就开花,想尝试一下播种。谢谢
回復