番紅花及西伯利亞藍鐘花2019-2020開花狀況

作者: fung0708 發表于 2020-1-10 00:01:37
1779 10
2019年12月中在花墟忍唔到手,買了番紅花(珊瑚花)和西伯利亞藍鐘花回家種。在網上查過,兩種植物都要好凍天氣才會開花。今年的冬天這麼熱,但家裏的番紅花已含苞待放,藍鐘花也準備要開了。心裏安心了很多。不知道大家又種成怎樣呢?
車車車車車車車 發表於 2020-1-10 01:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
有冇雪過??
回復

fung0708 發表於 2020-1-10 07:11:18 |顯示全部樓層
我無雪過,直接買完回家,移到盆中便種了。
回復

B17 發表於 2020-1-10 13:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
fung0708 發表於 2020-1-10 07:11
我無雪過,直接買完回家,移到盆中便種了。

可能原產地儲存一段時間,等如雪過,貨到上盆落泥,發芽,得咗
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-10 14:43:49 |顯示全部樓層
次次種親都係開怪形花,點解呀B大?
回復

B17 發表於 2020-1-10 16:55:39 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-10 14:43
次次種親都係開怪形花,點解呀B大?

未種過,點知嗟 買盆有冧擺下算,反正唔會復花
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-10 18:35:52 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-10 16:55
未種過,點知嗟 買盆有冧擺下算,反正唔會復花

試下買球根種吖嘛!
回復

andyman 發表於 2020-1-10 19:31:59 |顯示全部樓層
很美, 最愛紫色, 12月底已想買, 但諗下香港咁熱好難開花, 就放棄了。
回復

fung0708 發表於 2020-1-10 20:46:20 |顯示全部樓層
下班回家後便花已張開了,形狀都不是那麼古怪吖。之展我在花墟見到的藍鐘花早已開了,我的還未有開,很期待。下年大家可以買來試吓,我會等植物枯了之後,把球根挖起放入雪櫃,下年再看看他會不會再開過。
回復

goldenwah 發表於 2020-1-15 12:48:17 來自手機 |顯示全部樓層
fung0708 發表於 2020-1-10 20:46
下班回家後便花已張開了,形狀都不是那麼古怪吖。之展我在花墟見到的藍鐘花早已開了,我的還未有開,很期待 ...

我之前種既時候,呢款花好似開得唔耐,1至2日,同埋夜晚朵花會收埋。
回復

fung0708 發表於 2020-1-17 23:51:17 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2020-1-15 12:48
我之前種既時候,呢款花好似開得唔耐,1至2日,同埋夜晚朵花會收埋。

是哦,我都見到他開了花一兩天便凋落了。但旁邊就起勢地長了很多球根。像要貯很多能量,培育下一代咁。
回復