新買兩棵玫瑰。

作者: itnogood 發表于 2020-1-9 18:16:20
1863 12
我發覺向花墟買花好多時賣花既都唔知自已賣緊乜,問佢呢兩棵屬乜品種佢又知唔以對,問佢應隔幾耐淋水佢就話要日日淋,但我上網或睇書通常月季或玫瑰都係見乾見濕,有時真係唔知信邊個。

itnogood 發表於 2020-1-9 18:17:19 來自手機 |顯示全部樓層
同埋有冇人知呢兩棵係屬灌木定藤本呢?
回復

itnogood 發表於 2020-1-9 18:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
另外如果要換盆既話係咪應該等多幾個月先好換呢?還是定係等花開哂後就可以呢?
回復

fung0708 發表於 2020-1-9 22:36:39 |顯示全部樓層
我相信這些都應該是灌木吧。只有薔薇才會是爬藤的。你的相片看上去感覺有點像月季。
回復

itnogood 發表於 2020-1-10 11:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
上網睇品種似乎有點似係藤彩虹。

https://www.tengbenyueji.com/roses/14.html
回復

itnogood 發表於 2020-1-10 11:39:47 來自手機 |顯示全部樓層
關於換盆方面,上網睇就話最好選擇二月前換盆換土,但我問個賣家佢就話要等四月先好換,咁究竟應該信邊個好呢?
回復

yunge0 發表於 2020-1-10 13:35:57 來自手機 |顯示全部樓層
如果擔心植物本身的泥土有蟲,新買回家便要換泥了。
回復

sarshk2014 發表於 2020-1-11 18:55:39 來自手機 |顯示全部樓層
種得玫瑰就遇左好惹蟲啦!!唔擔心得咁多!!
植物是植物,不是電器,唔可以跟住説明書一步步去做!!植物要睇天氣生長,新買番黎就要等佢地適應環璄,慢慢觀察。祝好運。
回復

sheungx2 發表於 2020-1-12 04:24:18 來自手機 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2020-1-10 11:39
關於換盆方面,上網睇就話最好選擇二月前換盆換土,但我問個賣家佢就話要等四月先好換,咁究竟應該信邊個好 ...

如買回來已經有花,我習慣係開完花就換。
今年冬天真係唔凍,根本係往時春天嘅温度
所以及時換盆係好事,豐花型好快又可以開
提提你,換盆時落啲有機肥同緩釋肥,多日照放通風處,下次開花會更靚。

唔好過份聽從花店啲人講,佢地只係賣花,唔係種花之人,唔會對所有花嘅習性都了解咁清楚。

月季其實唔易種,多病多蟲,要俾心機照顧啊!
建議你買定月季專用殺蟲同殺菌藥看門口

差啲唔記得答你淋水,你要用手指摸泥,乾就淋到底盆出水為止,如泥土濕就唔好俾水住。
回復

itnogood 發表於 2020-1-12 11:41:27 來自手機 |顯示全部樓層
花慢慢開始轉色,已剪掉了不少枯萎的花,打算開完今轉花後換土換盆。
回復

itnogood 發表於 2020-1-12 12:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
sheungx2 發表於 2020-1-12 04:24
如買回來已經有花,我習慣係開完花就換。
今年冬天真係唔凍,根本係往時春天嘅温度
所以及時換盆係好事, ...

藥我得百菌清同礦物油,之前遇到反而冇乜蟲害,係試過買過一棵月季苗冇耐有芽蟲。

我覺得月季向香港氣候真係唔算易種,同埋要好睇品種,之前向淘寶淘左五盆得兩三個品種會開花,最後仲管理不善爛根全軍覆沒,但我真係好鍾意月季,希望再接再厲。
回復

itnogood 發表於 2020-1-12 12:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
同埋賣家既未必識種花呢個又係真,好多時買花問佢地問題好多都係 hea 答。
回復

bettyfly 發表於 2020-1-25 21:38:51 來自手機 |顯示全部樓層
月季花在春天好美艷,夏天既花就...
回復