紅陶盆容易發霉嗎?

作者: Kooka 发表于 2020-1-3 16:57:12
5024 13
今天發現用上一年多開始有水漬的紅陶盆大部分都有霉點。請問各位大大是否用久了的紅陶盆都有這現象還只是受感染?

還想請教除了換盆,有其它方法嗎? (植物現還未有異樣)
freddywongdy 發表於 2020-1-3 17:23:09 |顯示全部樓層
種多肉嘅陶盆好少出現哩個情況,
不高試過用黎種苦苣苔/蘭科整物就試過,
出青苔同白毛/青毛,點?
青苔我就唔理,
白毛青毛就用小小漂白水(要聞到味)一個禮拜(睇書教嘅),
洗擦乾淨,順便去埋盆邊d硝酸鹽,再用清水浸返一兩日,
就用得!
Kooka 發表於 2020-1-3 17:28:47 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-3 17:23
種多肉嘅陶盆好少出現哩個情況,
不高試過用黎種苦苣苔/蘭科整物就試過,
出青苔同白毛/青毛 ...

是出了黑色霉點。

我是新手一名,以為紅陶盆透氣,應該比較乾爽。
little_stone 發表於 2020-1-3 18:13:03 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2020-1-3 17:28
是出了黑色霉點。

我用紅陶種肉都試過出點點,室內室外都試過,因為紅陶雖然透氣,但佢本身都幾吸水,感覺佢會鎖住啲水份
夏天室外試過勁生青苔,所以我都麻麻地紅陶
B17 發表於 2020-1-3 18:29:09 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2020-1-3 17:28
是出了黑色霉點。

素燒盆吸水透氣,適合氣生蘭花,蘭花淋水一般乾濕相間,所以唔會生青苔
如果用泥,長期濕透,青苔會快高長大,青苔老化腐爛,跟住會發霉
要靚,可以用上釉瓦盆
Kooka 發表於 2020-1-3 22:01:17 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-1-3 18:13
我用紅陶種肉都試過出點點,室內室外都試過,因為紅陶雖然透氣,但佢本身都幾吸水,感覺佢會鎖住啲水份{: ...

我大部份是景天,貪紅陶盆又平又透氣,但料不到會本身吸水。請問大大用甚麼盆露養肉?
Kooka 發表於 2020-1-3 22:05:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-3 18:29
素燒盆吸水透氣,適合氣生蘭花,蘭花淋水一般乾濕相間,所以唔會生青苔
如果用泥,長期濕透,青苔會快高 ...

謝謝賜教。全部都是種肉,用上顆粒。因為是新手,貪紅陶盆平和透氣。
阿唯小Ken 發表於 2020-1-4 00:11:43 來自手機 |顯示全部樓層
覺得如果用到紅陶盆到仍然可以發霉,都真係幾濕吓,通風應該非常不足,要注意一下。紅陶盆都發霉,景天應該好危險。

正常用紅陶盆的話,澆水兩三天後/內應該已經比較乾爽。
290是什麽 發表於 2020-1-4 00:50:04 |顯示全部樓層
原來係咁!唔怪得我用佢來種碰碰香,種幾次死幾次啦!換盆換盆!多謝樓上幾位花友先!
chuyat10 發表於 2020-1-4 09:15:34 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得紅陶盆種多肉OK,可以明顯睇到有冇太過濕,可以更好控水,佢太濕盆會變色,要留意冇俾佢變深色。
little_stone 發表於 2020-1-4 21:04:09 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2020-1-3 22:01
我大部份是景天,貪紅陶盆又平又透氣,但料不到會本身吸水。請問大大用甚麼盆露養肉? ...

我室內室外都鐘意用膠盆,好普通嗰啲
其實我都覺得紅陶出點點好奇怪,因為我都係用棵粒同唔係咁常淋水,不過呢排我聽收音機講呢,有時長開冷氣,一停機室內濕度會勁升喎,唔知係唔係呢個原因令我啲紅陶盆易出點點呢
另外,露養地點近海,所以四季濕度都勁高,水泥盆用一年幾上下都會發黑... 當然都有可能係本身質素唔好啦~
Kooka 發表於 2020-1-4 21:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-1-4 21:04
我室內室外都鐘意用膠盆,好普通嗰啲
其實我都覺得紅陶出點點好奇怪,因為我都係用棵粒同唔係咁常淋水, ...

估計早幾天翻風落雨用了2天膠布覆蓋出事。今早起了盆,打算吹2天換盆。希望冇事啦! P_20200104_160723.jpg
little_stone 發表於 2020-1-5 11:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2020-1-4 21:50
估計早幾天翻風落雨用了2天膠布覆蓋出事。今早起了盆,打算吹2天換盆。希望冇事啦! ...

秋冬落雨唔駛遮啦,我覺得就算春天而家呢啲溫度淋下雨都ok嘅
Kooka 發表於 2020-1-5 20:56:43 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-1-5 11:38
秋冬落雨唔駛遮啦,我覺得就算春天而家呢啲溫度淋下雨都ok嘅

收到,會俾機會佢地接受風吹雨打 (不過最討厭吹到整地沙泥,又要抹又要補泥)!  謝謝!

加油~!  發表於 2020-1-10 17:57