雜迷 (2020)

作者: B17 發表于 2020-1-3 12:18:02
16800 210
MasterTT 發表於 2020-6-24 18:33:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-24 18:28
caitlin sport又K花

B大迷岩,好正呀!
回復

B17 發表於 2020-6-25 18:12:24 |顯示全部樓層
之前有人話少見miriam g,其實呢隻分過廿棵,不過又真係好少見花照,唔通9死1生
疏芽時順手保留下來

另一盆mercurial lady,朵花用咗5-6日先完全張開,不過慢工冇出細貨
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-B00.jpg

stone's jessica,明艷照人
Sinn. Stone's Jessica-2020-004.jpg
回復

MasterTT 發表於 2020-6-25 18:14:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-25 18:12
之前有人話少見miriam g,其實呢隻分過廿棵,不過又真係好少見花照,唔通9死1生
疏芽時順手 ...

有芽嘅話,排miriam g

B17
未得閑搞,到時請早  發表於 2020-6-25 18:34
回復

carriez 發表於 2020-6-25 20:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-25 18:12
疏芽時順手 ...

miriam g好靚,要睇好野係要時間等候
回復

B17 發表於 2020-6-25 23:18:44 |顯示全部樓層

#81樓 red lightning斷頭再發芽,一個月見冧
Sinn. Ozark Red Lightning-2020-A006.jpg
回復

B17 發表於 2020-6-27 18:41:35 |顯示全部樓層
long time no see,甩色公主
Sinn. Nora's Snow White-2020-003.jpg
回復

B17 發表於 2020-6-28 00:19:39 |顯示全部樓層
怪!122樓lady越開越靚,真要十日八日先完全開盡
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-B004.jpg
回復

B17 發表於 2020-6-29 18:42:02 |顯示全部樓層

五位lady,大駕光臨
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-A006.jpg
回復

rwgplant 發表於 2020-6-29 18:51:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-29 18:42
五位lady,大駕光臨

B大你就艷福不淺,咁多lady,仲開咗咁多花,我啲就慘,日日三十幾度烤焗、棵棵唔見得人
回復

B17 發表於 2020-6-30 16:44:31 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-29 18:51
B大你就艷福不淺,咁多lady,仲開咗咁多花,我啲就慘,日日三十幾度烤焗、棵棵唔見得人 ...

我室內都破30度,日日焗爆米花
自從花架移離西斜牆壁,光管換成LED,的確有改善,溫度對迷岩好大影響

下面呢盆係126樓嘅母株,無長停頓,於是剪頂。母株掉到高溫窗邊,奇怪恢復生長開花。究竟熱影響大還是天然光影響大呢?
Sinn. Nora's Snow White-2020-A003.jpg
回復

B17 發表於 2020-7-1 22:52:46 |顯示全部樓層

靚女,望鏡頭,笑
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-A007.jpg

Starry Night冇份合照都咪扁哂嘴
Sinn. KL's Starry Night-2020-B005.jpg

無名紫側邊嗰個入咗鏡,行開啦
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-2 09:48:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-30 16:44
我室內都破30度,日日焗爆米花
自從花架移離西斜牆壁,光管換成LED,的確有改善,溫度對迷岩好大影響
...

我覺得係光照問題呢!
回復

B17 發表於 2020-7-2 11:53:51 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-2 09:48
我覺得係光照問題呢!

首先光管種迷岩冇問題,jo_jo都係用光管,開冷氣!另外舊年試過轉過全LED,效果不明顯,再試混合,感覺冇乜分別,冬天凍又換回光管!入夏光管逐步換成LED,今次移位,加最後一支光管換成LED,生長比之前好。不過又可能係季節因素,要等炎夏8月,如果冇燒葉,咁就確定係擺位導致溫度問題!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-2 12:32:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-2 11:53
首先光管種迷岩冇問題,jo_jo都係用光管,開冷氣!另外舊年試過轉過全LED,效果不明顯,再試混合,感覺冇 ...

定係係換左靚LED呀?
而家果d咩全光譜效果好似幾犀利呢!
回復

B17 發表於 2020-7-2 12:51:50 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-2 12:32
定係係換左靚LED呀?
而家果d咩全光譜效果好似幾犀利呢!

都話咗舊年試過全LED!普通LED管得㗎啦 https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=795658&pid=3053744&fromuid=66917
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-2 16:52:41 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-2 12:51
都話咗舊年試過全LED!普通LED管得㗎啦 https://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pti ...

oic!
回復

B17 發表於 2020-7-2 18:54:59 |顯示全部樓層

呢位小姐,乜水呀,Irenea!冇化妝,木起個嘴,樣衰!
Sinn. Sister Irenea-2020-A004.jpg

學下人地red feather,面紅紅,幾嬌俏
Sinn. SRG's Red Feather-2020-007.jpg
回復

MasterTT 發表於 2020-7-2 19:02:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-2 18:54
呢位小姐,乜水呀,Irenea!唔化妝又樣衰!

好紅好吸晴!
回復

B17 發表於 2020-7-6 23:53:39 |顯示全部樓層
4x無名紫
回復

B17 發表於 2020-7-9 12:53:15 |顯示全部樓層
事隔一月engaging ring回來了,打孖上
Sinn. Pirate's Engaging Ring-2020-006.jpg

stone's jessica花量不多,上朵謝才再來一朵
Sinn. Stone's Jessica-2020-005.jpg
回復