雜迷 (2020)

作者: B17 發表于 2020-1-3 12:18:02
16798 210
B17 發表於 2020-4-22 18:39:08 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-18 19:50
補充一下,我看過一篇談及迷岩球根嘅網文,提到球根並非越大越年長就越好,一般頭3年是越大越壯,之後會漸 ...

其實種得耐都會剪頂重植

Sinn. AP's Amethyst Butterfly扞插後,未夠壯,花色淡
Sinn. AP's Amethyst Butterfly-2020-006.jpg

Sinn. KL's Starry Night,二月剪頂扞插,可能初花,色淡
Sinn. KL's Starry Night-2020-B003.jpg

Sinn. Cindy
Sinn. Cindy-2020-004.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-22 18:56:35 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-18 19:50
補充一下,我看過一篇談及迷岩球根嘅網文,提到球根並非越大越年長就越好,一般頭3年是越大越壯,之後會漸 ...

plant大,我有咁做架,
不過側芽種出黎果d好多時都會出怪葉同怪花,
我爬文睇過過長期用側芽會出現基因崩缺咁喎!
其實係咪會咁呢?
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 19:02:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-4-2 18:24
上Sinn. SRG's Coral Eruption,下Sinn. Fu's Fall Sunshine

#25係你送俾我的那棵嗎?

B17
係,下方嗰棵,相片偏紅,實物淡少少  發表於 2020-4-22 19:58
回復

rwgplant 發表於 2020-4-22 19:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-22 18:56
plant大,我有咁做架,
不過側芽種出黎果d好多時都會出怪葉同怪花,
我爬文睇過過長期用側芽會出現基因崩 ...

我嘅迷岩出側芽多數正常,我會揀最好最靚做備份,至於你講長期用側芽會有缺陷,我覺得未必,當側芽長出球根已經算係另一棵新株,比起用超過3年舊球根要好,如果唔係,用頂芽做備份都可以,但頂芽比較出球根慢。

唔該plant大,等我再留意下先!^^  發表於 2020-4-22 19:29
回復

B17 發表於 2020-4-24 15:17:40 |顯示全部樓層
super orange色夠橙,花形一般
Sinn. Supper Orange-2020-003.jpg

tai pink,不大喜歡這紋理
Sinn.'Tai Pink'-2020-003.jpg
回復

小君 發表於 2020-4-28 19:09:37 |顯示全部樓層
都靚啊
回復

B17 發表於 2020-5-2 17:34:00 |顯示全部樓層
super orange就是不耐開,掉下一朵,另一朵也不遠了
Sinn. Supper Orange-2020-004.jpg
回復

MasterTT 發表於 2020-5-2 19:29:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-2 17:34
super orange就是不耐開,掉下一朵,另一朵也不遠了

Super orange橙得好靚!
回復

B17 發表於 2020-5-4 11:23:01 |顯示全部樓層
vinia送的Sinn. SRG's Red Feather開花了

Sinn. SRG's Red Feather-2020-003.jpg

red lightning都開了
Sinn. Ozark Red Lightning-2020-A003.jpg

那個較紅?當然是red lightning
Sinn. SRG's Red Feather-2020-005.jpg
回復

小君 發表於 2020-5-5 13:54:40 |顯示全部樓層
靚啊。鮮豔。
回復

B17 發表於 2020-5-14 18:27:56 |顯示全部樓層
Sinn. Pirate's Engaging Ring
Sinn. Pirate's Engaging Ring-2020-003.jpg

Sinn. Sammy's Prayer,花細,不合格
Sinn. Sammy's Prayer-20120-003.jpg
回復

B17 發表於 2020-5-17 11:19:43 |顯示全部樓層
Emily開得好醜樣
Sinn. Emily-2020-003.jpg

Butterfly受得熱,不停出花
Sinn. AP's Amethyst Butterfly-2020-007.jpg
回復

B17 發表於 2020-5-19 11:10:37 |顯示全部樓層
唞咗成個月,無名紫A返嚟啦
回復

MasterTT 發表於 2020-5-19 11:20:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-4 11:23
vinia送的Sinn. SRG's Red Feather開花了

Red lighting真係勁紅 靚!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-19 16:54:20 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-4 11:23

好搶眼嘅瑩光紅!
回復

B17 發表於 2020-5-25 10:50:20 |顯示全部樓層

後繼無花,唔知幾時會再開

Cindy之前葉細又弱,奇怪最近大棵咗
Sinn. Cindy-2020-005.jpg

Stone's Ethel 4月開過一朵,隔個幾月,好過另一盆,一直冇花!
Sinn. Stone's Ethel-2020-A004.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-25 11:08:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-25 10:50
後繼無花,唔知幾時會再開

Cindy之前葉細又弱,奇怪最近大棵咗

唔會得一個花蕾咁少呱!?
不過你仲有咁多種有排睇啦!
回復

chuyat10 發表於 2020-5-25 11:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
B大除了雜迷,雜蔭,仲有冇雜猫啊?
回復

B17 發表於 2020-5-25 14:21:54 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-25 11:31
B大除了雜迷,雜蔭,仲有冇雜猫啊?

有!叫雜角
回復

chuyat10 發表於 2020-5-25 14:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-25 14:21
有!叫雜角

等睇雜角。
回復