小火星上的空氣草

作者: 小雷子 发表于 2020-1-1 01:30:46
19768 1115
freddywongdy 發表於 2020-11-24 21:27:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-24 21:21
哈哈!到時再約!

好的好的!
小雷子 發表於 2020-11-28 16:41:56 來自手機 |顯示全部樓層

終於買左個小霸王,但冇留意patpat位上面啡色啲,係咪有問題呢?
20201128_163819.jpg 20201128_163808.jpg
taxitang 發表於 2020-11-28 16:58:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 16:41
終於買左個小霸王,但冇留意patpat位上面啡色啲,係咪有問題呢?

...

我不懂,但是正常邏輯方向諗,硬淨就無問題,軟綿的話,應該要處理。
小雷子 發表於 2020-11-28 17:03:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-28 16:58
我不懂,但是正常邏輯方向諗,硬淨就無問題,軟綿的話,應該要處理。

咁又無軟喎,希望無問題吧!
waiting 發表於 2020-11-28 18:45:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 16:41
終於買左個小霸王,但冇留意patpat位上面啡色啲,係咪有問題呢?<span class="emoji emoji1f914"></span>

...

睇落冇乜事.
實淨就冇問題, 軟爛就要檢查.
聽聞話爛心會有臭味…
chuyat10 發表於 2020-11-28 18:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 17:03
咁又無軟喎,希望無問題吧!

冇問題,初到手俾水要留意,最好噴霧,由少到多,我都買左隻霸王,係鋪頭有少少乾過頭,返來唔好一次過俾水脹佢,少食多餐最好,噴少少水隔幾個鐘再俾少少,而且由下向上噴避免中心積水,個幾星期後就可以正常全身噴濕了。
小雷子 發表於 2020-11-28 23:27:46 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-28 18:45
睇落冇乜事.
實淨就冇問題, 軟爛就要檢查.
聽聞話爛心會有臭味… ...

未浸水前係冇味,浸左一陣拎上嚟係有少少嗅氣,跟住浸左大半個鐘又冇味,風乾左又冇味!
我諗緊係咪呢隻空鳳本身係咪有陣味呢?
你個棵有冇我呢個情況?
小雷子 發表於 2020-11-28 23:32:23 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-28 18:58
冇問題,初到手俾水要留意,最好噴霧,由少到多,我都買左隻霸王,係鋪頭有少少乾過頭,返來唔好一次過俾 ...

佢一返到嚟,已經急不及待,幫佢冲身,見佢好乾咁!霸王平日洗唔洗每日噴水?
waiting 發表於 2020-11-28 23:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 23:27
未浸水前係冇味,浸左一陣拎上嚟係有少少嗅氣,跟住浸左大半個鐘又冇味,風乾左又冇味!
我諗緊係咪呢隻 ...

臭味應該係指腐壞嗰種臭味, 我想像係聞到會反胃嗰種臭味.
chuyat10 發表於 2020-11-29 06:57:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 23:32
佢一返到嚟,已經急不及待,幫佢冲身,見佢好乾咁!霸王平日洗唔洗每日噴水? ...

已經做左就多留意下,好彩裡排天氣乾燥,放空氣流通處應該中心唔會積水,乾過頭空鳳葉片吸收功能其實會差左,俾大水佢反而只會聚左係度吸唔到,如果係雨季肯定出事,宜家天氣應該冇事。
小雷子 發表於 2020-11-29 10:37:36 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-29 06:57
已經做左就多留意下,好彩裡排天氣乾燥,放空氣流通處應該中心唔會積水,乾過頭空鳳葉片吸收功能其實會差 ...

好彩冬天有陽光入屋,有北風又可以晒到太陽! 20201129_103210.jpg
waiting 發表於 2020-11-29 11:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-29 10:37
好彩冬天有陽光入屋,有北風又可以晒到太陽!

Hello!你叫咩名呀?
哈哈哈根大師 發表於 2020-11-29 11:46:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-28 23:32
佢一返到嚟,已經急不及待,幫佢冲身,見佢好乾咁!霸王平日洗唔洗每日噴水? ...

霸王好X耐旱,可以唔洗成日比水

霸王養越耐屁股越深色越啡XDD

同埋我覺得霸王出現乾尖既概率都幾小...
我都係有時記得先會大水佢一次
小雷子 發表於 2020-11-29 13:31:05 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-29 11:05
Hello!你叫咩名呀?

你睇我不羈嘅頭髮,係咪好有型呢?
我係伊面個friend,<公仔麵>囉!請多多指教!
小雷子 發表於 2020-11-29 13:35:55 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈哈根大師 發表於 2020-11-29 11:46
霸王好X耐旱,可以唔洗成日比水

霸王養越耐屁股越深色越啡XDD

屁股咁深色,我以為佢係想爛!
你個patpat,係咪一樣咁啡架?
taxitang 發表於 2020-11-29 13:59:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-29 13:31
我係伊面個friend,囉!請多多指教!

哎呀,即時諗到開心樣子的公仔麵拖住happy仔出街的畫面。
小雷子 發表於 2020-11-29 14:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-29 13:59
哎呀,即時諗到開心樣子的公仔麵拖住happy仔出街的畫面。

哈哈!遲少少整張相你嘆下先!
大哥!你都入返隻霸王,空鳳之中,呢隻係幾時睇佢,都係咁吸引架!雖然係好大隻,但係非常推薦的!
waiting 發表於 2020-11-29 14:50:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-29 13:31
我係伊面個friend,囉!請多多指教!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f60 ...

公仔麵有冇同Happy仔做friend呀?
Happy仔係度好受歡迎㗎!

雷大, 應該將霸王升高小小, 等佢個patpat可以通風好d.
哈哈哈根大師 發表於 2020-11-29 14:58:44 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-29 13:35
屁股咁深色,我以為佢係想爛!
你個patpat,係咪一樣咁啡架?

WeChat 圖片_20201129145700.jpg

我個隻死左

總結出黎就係唔好咁大水
小雷子 發表於 2020-11-29 15:56:54 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-29 14:50
公仔麵有冇同Happy仔做friend呀?
Happy仔係度好受歡迎㗎!

你講得好啱,我即刻升高左!
你得閒影張patpat比我睇下,係咪啡啡地色!