大家幾時開始浸水仙呀

作者: Firewood 发表于 2019-12-27 12:21:31
11056 30
如題
快樂王子 發表於 2019-12-27 13:02:34 |顯示全部樓層

浸水仙多少日?但實際要看到時候氣溫熱定凍Woo~, 浸日數也不同!!我記得浸大約15-20日左右水仙頭便會開花

太冷的日子開燈照佢(暖爐也可),太熱就涼下冷氣

記得換水, 曾試過初一至初七未換水, 初八換水時水巳發臭

另外我有用用剪刀界~界~界......
Firewood 發表於 2019-12-27 21:03:01 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-12-27 13:02
浸水仙多少日?但實際要看到時候氣溫熱定凍Woo~, 浸日數也不同!!我記得浸大約15-20日左右水仙頭便會開花

太 ...

上年我好似初四浸,然後21天後,即年廿五開第一朵花。我有日日好勤力換水架
yunge0 發表於 2019-12-28 12:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
我考慮下星六開工, 希望過年有水仙花開。
Ming36 發表於 2019-12-29 17:48:31 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-12-28 12:38
我考慮下星六開工, 希望過年有水仙花開。

預祝你嘅水仙花準時開
yunge0 發表於 2019-12-31 00:05:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-29 17:48
預祝你嘅水仙花準時開

謝謝你的祝福! 我估今年暖,花會開得快的。
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 12:27:12 來自手機 |顯示全部樓層

由年初一計算倒數廿一至廿五日,當然要視乎天氣而定,估計今年過年之前會較暖,所以可以減少日數,在今日或明天開始浸水,應該差不多!
浸水經驗在两年前,當時花鳥蟲魚展有售賣,反正自己冇玩過水仙球,所以貪玩就買咗回來做試驗,當期時對水仙毫無認知,就在過年之前一個月開始浸水,結果浸咗廿一二日就開晒花,這時還未到新年㗎!
攝18/2/14
覺得拍得都ok省鏡,所以幅相留到依家!
仲有最攪笑就係,佢啲bb水仙球還保留至今!
攝20/1/3

評分

查看全部評分

Firewood 發表於 2020-1-3 16:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 12:27
由年初一計算倒數廿一至廿五日,當然要視乎天氣而定,估計今年過年之前會較暖,所以可以減少日數,在今日或 ...

我今年唔買雙托啦。。上年第一次玩浸水仙。。生到成碌蔥咁高。。然後雙托太重。。搞到唔靚。。今年玩單托。。星期日先去花墟買黎浸
chestnut007 發表於 2020-1-3 18:22:54 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2020-1-3 16:53
我今年唔買雙托啦。。上年第一次玩浸水仙。。生到成碌蔥咁高。。然後雙托太重。。搞到唔靚。。今年玩單托 ...

我都喜歡單托多D。
chestnut007 發表於 2020-1-3 18:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 12:27
由年初一計算倒數廿一至廿五日,當然要視乎天氣而定,估計今年過年之前會較暖,所以可以減少日數,在今日或 ...

我會分三批來浸。包保有花開。
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 18:40:26 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2020-1-3 16:53
我今年唔買雙托啦。。上年第一次玩浸水仙。。生到成碌蔥咁高。。然後雙托太重。。搞到唔靚。。今年玩單托 ...

先謝謝B17大大賞賜!

火木火木,我啲當時也是這樣,唔單只株身高啲葉還彎晒腰向晒下,搞到要剪剪剪!
襯有時間要快啲出去買啦,在過多幾日就遲㗎,我都見過啲單托水仙,株身也只有一呎咁上下就有花開!
祝火木大大,水(為財)仙(為屋)花(為富),水財入屋, 花開富貴!

lamkaicheung 發表於 2020-1-3 18:59:54 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-1-3 18:24
我會分三批來浸。包保有花開。

咁都幾穩陣喎,起碼可以新年開倒花!
喺呢栗子可以講下要點樣進行,例如係咪三批分開唔同日子浸㗎?
chestnut007 發表於 2020-1-3 22:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 18:59
咁都幾穩陣喎,起碼可以新年開倒花!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
喺呢栗子可以講下要點樣進行,例如係咪三批分開 ...

約在過年前24天、21天及18天浸。
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 23:56:03 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-1-3 22:16

唔錯喎,呢個辦法就可以避免咗天氣暖寒流出現,到時就可以準時開花過新年!
Firewood 發表於 2020-1-4 13:27:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-3 18:40
先謝謝B17大大賞賜!<span class="emoji emoji1f64f"></span>

火木火木,我啲當時也是這樣,唔單只株身高啲葉還彎晒腰向晒下 ...

多謝多謝!
winnieling 發表於 2020-1-4 22:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-1-3 22:16

我都試過隔一個星期浸的,但不知為什麼都是差不多一起開花
Elsa2016 發表於 2020-1-5 02:30:54 來自手機 |顯示全部樓層
好懷念水仙花的香味,可惜我這裏的 環境種出來的水仙花不給你們的美
chestnut007 發表於 2020-1-5 13:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2020-1-5 02:30
好懷念水仙花的香味,可惜我這裏的 環境種出來的水仙花不給你們的美

我親戚把白合花種在花園裏,不知幾壯幾靚。白合也很香,可以試試。
chestnut007 發表於 2020-1-5 13:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2020-1-4 22:03
我都試過隔一個星期浸的,但不知為什麼都是差不多一起開花

嘩!隔一星期也差不多時間開花?有D奇。
有冇把它們調下位?因為我只放在窗台,會把它們前後左右調下位的。哈哈!
winnieling 發表於 2020-1-5 16:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-1-5 13:22
嘩!隔一星期也差不多時間開花?有D奇。
有冇把它們調下位?因為我只放在窗台,會把它們前後左右調下位的 ...

有呀!所以試過一次見都是同期開花,之後再沒有這樣做

哈哈!  發表於 2020-1-5 19:36
12下一頁