聖誕多肉大放送( 截止)

作者: lamkaicheung 發表于 2019-12-18 10:00:00
6237 98
小雷子 發表於 2019-12-25 18:36:31 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-12-25 18:27
對不起!我入了醫院,醫生不給我出院,所以來不到,對不起大家!我會補番給你們的。{:emoji_1 ...

你還好嗎?咁突然嘅,休息下啦!祝你早日康復!
回復

cary1388 發表於 2019-12-25 18:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-25 18:22
情人淚和海豚弦月再剪斷多二之三段,等風乾傷口,再用一些試插泥!
其他多肉植物,平時做法沒有根的,我只 ...

收到,謝謝。
回復

chuyat10 發表於 2019-12-25 19:40:45 來自手機 |顯示全部樓層
對不起!我入了醫院,醫生不給我出院,所以來不到,對不起大家!我會補番給你們的。{:emoji_1 ...

祝早日康復。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-25 20:16:49 來自手機 |顯示全部樓層

icesea, 石子給你的植物,我待你照顧住先,日後先再取去!
保重身體,早日康復!
回復

Ming36 發表於 2019-12-25 23:53:13 來自手機 |顯示全部樓層

祝早日康復!加油呀!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-26 18:01:11 來自手機 |顯示全部樓層
分享回的植物也整好咗,下次又可以在多肉版,水壺傳集結108帖倒,再同大家報道見面,先多謝幾位贈肉花友,根爺、石子、十郎,thanks 晒

好整齊!  發表於 2019-12-26 23:43
回復

Ming36 發表於 2019-12-26 18:51:42 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-26 18:01
分享回的植物也整好咗,下次又可以在多肉版,水壺傳集結108帖倒,再同大家報道見面,先多謝幾位贈肉花友, ...

你都好快手,咁快搞掂晒
可唔可以介紹吓唔同顏色嘅植料吸水、疏水力,係唔係唔同㗎?
我嗰啲一包已有唔同顏色個喎
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-26 20:00:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-26 18:51
你都好快手,咁快搞掂晒<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
可唔可以介紹吓 ...

個人認為舖面石作用有三點,第一點是襯托上比較美觀, 令到植物色澤更特出,第二點是沒有根或過高過重的多肉,例如新上盆的仙人掌、仙人球、玉露、萬象,沒有根的情況通常不會埋藏太深處,只要輕微接觸泥面,在選取比較重身的石粒,在周邊舖上就可以支撐和鞏固,當然也可以用上竹籤來鞏固!
最後一點,露養的植物在無遮無擋的雨天時,雨水通常會令到泥面彈到周邊都係泥,用較為重身的植料就可以防止以上問題!
大致上係咁樣啦!

我都係得益良多,唔同面料既考慮植物需要,又兼顧到美觀。  發表於 2019-12-26 20:23
解釋得好清楚,令我獲益良多  發表於 2019-12-26 20:14
回復

Ming36 發表於 2019-12-26 20:17:44 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-26 20:00
個人認為舖面石作用有三點,第一點是襯托上比較美觀, 令到植物色澤更特出,第二點是沒有根或過高過重的 ...

原來除咗吸水、疏水、美觀、大小,石仔重量都要注意,有王子提點,就唔使走咁多冤枉路
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-26 21:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-26 20:17
原來除咗吸水、疏水、美觀、大小,石仔重量都要注意,有王子提點,就唔使走咁多冤枉路
<span class="emoji emoji1f44d[/emo ...

Ming大買回來的不要太擔心,內裡包好多不同植料,有輕有重的粿粒石仔,輕石是等鬚根容易走動廣展,重石是用來鞏固根系,歌仔都有得得唱!
如果太多牛奶味 朱古力味就冇訂企
等到朱古力味返番黎 牛奶味又唔爭氣

只要掌握屋企環境留意天氣嘅變化,再制定自己嘅灌水時間表, 到時就可以得心應手!
回復

Ming36 發表於 2019-12-26 21:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-26 21:04
Ming大買回來的不要太擔心,內裡包好多不同植料,有輕有重的粿粒石仔,輕石是等鬚根容易走動廣展,重石是 ...

收到!

掌握淋水嘅技巧係最高深嘅學問!
回復

icesea 發表於 2019-12-29 23:26:59 |顯示全部樓層
各位,很抱歉!因為我是24號晚入院,來不及通知大家,還要在醫院借電話上網才可以留到言說一聲我來不到的原因,聖誕節就是在醫院過,其實我都很不好受。

現在我出院了,所以我想約時間拿植物給王子和石子,請問那一些日子方便你們,或者王子可以幫我拿黃金萬年草給石子呢?

還是覺得很對不起!

1月1日可以嗎?可以的pm時間!  發表於 2019-12-29 23:55
回復

icesea 發表於 2019-12-31 01:30:12 |顯示全部樓層
已經回PM,感謝王子!
回復

icesea 發表於 2020-1-4 02:16:17 |顯示全部樓層
植物在1月1日已經交收完畢,感謝王子,還有感謝石子留起一些多肉給我,我還欠石子的黃金萬年草,希望之後再約時間給你!

還有很感謝大家關心和體諒,現在流感高峰期,請大家保重身體!
回復

Ming36 發表於 2020-1-4 13:05:10 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2020-1-4 02:16
植物在1月1日已經交收完畢,感謝王子,還有感謝石子留起一些多肉給我,我還欠石子的黃金萬年草,希望之後再 ...

大家都要保重身體呀!
新嘅一年,希望一切順順利利!
種花得多花,種肉得多肉
回復

icesea 發表於 2020-1-16 23:08:49 |顯示全部樓層

請問這個和胭脂雲怎樣令它出根?種了這麼久也不長根!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-17 09:04:39 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2020-1-16 23:08
請問這個和胭脂雲怎樣令它出根?種了這麼久也不長根!

冰晶花剪斷之後一两個星期,因脫水關係好快就乾皺,是會令人擔憂的,但是還在生長之中,只要等到枝條長根就渡過危險期,另外枝條可分成幾小段,多分插幾枝做個保障,冰晶花出根是比較慢,真的要有些耐性慢慢等!
胭脂雲是比較易繁殖,在任何環境土質都能生長,只要一小節扦插在濕潤泥土,一至两天可再次噴水表面就可以存活!
回復

chuyat10 發表於 2020-1-17 17:27:06 來自手機 |顯示全部樓層
王子分享的冰晶是最後看到好轉的多肉。要時間慢慢適應。
回復

icesea 發表於 2020-2-8 01:59:39 |顯示全部樓層
冰晶和胭脂雲大部分歸西!

等我培植好两小盆,再通知你來取!(∩▽∩)  發表於 2020-2-8 17:44
回復